Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.3°C25.2°C
6 BF 23%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.2°C
5 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.0°C24.7°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.9°C22.9°C
4 BF 25%
Νίκος Γκάλης / Αυτός που άλλαξε το μπάσκετ στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Γκάλης / Αυτός που άλλαξε το μπάσκετ στην Ελλάδα

133792946a.jpeg

Στις 4 Αυγούστου η ΕΟΚ, πριν την έναρξη του φιλικού αγώνα της Εθνικής Ανδρών με τη Σλοβενία στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ, απέσυρε τη φανέλα του Νίκου Γκάλη τιμώντας τον για όσα πρόσφερε στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Νίκος Γκάλης κατά τη διάρκεια της τελετής αποθεώθηκε από περίπου 15.000 ανθρώπους και δάκρυσε, συντελώντας σε μία ατμόσφαιρα που θα μείνει αξέχαστη μέσα στον χρόνο, όπως άλλωστε και τα πεπραγμένα του στα γήπεδα. Η ύψιστη αυτή τιμή για έναν μπασκετμπολίστα, η απόσυρση της φανέλας του, έγινε 32 χρόνια μετά την τελευταία φορά που φόρεσε τη γαλανόλευκη φανέλα.

Γεννημένος στο Νιου Τζέρσεϊ τον Ιούλιο του 1957, ο Νίκος Γκάλης (Γεωργαλής) ήταν γιος Ελλήνων που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Τα πρώτα δείγματα γραφής των αξεπέραστων ικανοτήτων του τα έδειξε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στο Πανεπιστήμιο του Seton Hall, με το οποίο το 1979 αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ σε όλο το NCAA, κάτι που οδήγησε τους Μπόστον Σέλτικς να τον διαλέξουν στο νούμερο 68 του ντραφτ εκείνης της χρονιάς.

Φόρεσε 169 φορές τη φανέλα της Εθνικής σκοράροντας 5.167 πόντους, έχοντας έναν μέσο όρο που ξεπερνούσε τους 30 πόντους ανά αγώνα. Κορυφαίες στιγμές θεωρούνται η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1987 και το αργυρό στον ίδιο θεσμό δύο χρόνια αργότερα, στο Ζάγκρεμπ της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας. Ο Νίκος Γκάλης αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ σε Ευρωμπάσκετ, το 1983, το 1987, το 1989 και το 1991, ενώ πέτυχε τους περισσότερους πόντους και στο Μουντομπάσκετ του 1986. Το 1987, μάλιστα, ήταν η χρονιά του, καθώς αναδείχθηκε και MVP του Ευρωμπάσκετ αλλά και κορυφαίος μπασκετμπολίστας της Ευρώπης.

Με τον Άρη κατέκτησε 8 πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα, ενώ οδήγησε τους Θεσσαλονικείς τρεις φορές στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1988, το 1989 και το 1990, με κορυφαία θέση την τρίτη το 1989 στο Μόναχο. Αποχωρώντας από τον Άρη, μετά από απόφαση τής τότε διοίκησης των «κιτρινόμαυρων», εντάχθηκε στο έμψυχο δυναμικό του Παναθηναϊκού, με τον οποίο κατέγραψε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1993 και ακόμα μία συμμετοχή σε Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1994 στο Τελ Αβίβ, στο οποίο οι «πράσινοι» βγήκαν τρίτοι. Η καριέρα του επισήμως τερματίστηκε με ανακοίνωση του ίδιου το 1995, περίπου έναν χρόνο μετά τη διένεξή του με τον προπονητή του Παναθηναϊκού Κώστα Πολίτη, που τον είχε οδηγήσει σε αποχώρηση από την τελευταία ομάδα της καριέρας του.

Ο Νίκος Γκάλης ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε το μπάσκετ στην Ελλάδα. Αυτός που ουσιαστικά επέβαλε τον επαγγελματισμό σε υψηλό επίπεδο, αφού ήταν παροιμιώδης η προσήλωσή του στην εντατική προπόνηση, η μεγάλη προσοχή στην κατάσταση του σώματος, που εν συνεχεία απέφεραν και υψηλές οικονομικές απολαβές.

Το 2007 έγινε μέλος στο FIBA Hall of Fame και δέκα χρόνια αργότερα στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Κορυφαίοι άνθρωποι του αθλήματος κατά καιρούς έχουν πει εγκωμιαστικά λόγια για τον Νίκο Γκάλη, αλλά ίσως η πιο ξεχωριστή και γλαφυρή είναι εκείνη του Ολλανδού προπονητή Ρουντ Χάρενβαϊν, που είχε πει το αμίμητο «ξέρω έναν τρόπο να σταματήσουμε τον Γκάλη: να τον κλειδώσουμε στο ξενοδοχείο»!

Ενας από τους κορυφαίους παίκτες μπάσκετ όλων των εποχών, ο Άρβιντας Σαμπόνις, είχε πει: «Κατά τη γνώμη μου ο Νίκος Γκάλης είναι σε θέση να βάλει καλάθι όπως θέλει. Ό,τι κι αν κάνει ο αντίπαλος του, είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Γιατί ο Γκάλης έχει πάρει πάντα την απόφαση να σκοράρει. Και κατά έναν περίεργο τρόπο, ελάχιστες φορές δεν βρίσκει τον στόχο»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL