Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.6°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.1°C21.9°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.5°C23.2°C
4 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
4 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.4°C
2 BF 60%
Το CAS μετέτρεψε σε φιάσκο την ύπαρξή του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το CAS μετέτρεψε σε φιάσκο την ύπαρξή του

ΒΑΛΙΕΒΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του WADA και του CAS το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο συνεδριάζει στον χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων!

Το CAS κατάφερε έτσι να μετατρέψει σε φιάσκο καθαυτό την ύπαρξή του και το (υποτιθέμενο) κύρος που ήθελε να έχει, αλλά με αυτό που έγινε στο Πεκίνο μάλλον το έχασε!

Η υπόθεση της νεαρής αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλιέβα από τη Ρωσία αποδείχθηκε πιο ισχυρή από το κύρος των διεθνών θεσμών, που έχουν εδώ και χρόνια επιδοθεί σε έναν αγώνα διαρκείας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Τα δεδομένα είναι σαφή, πέρα για πέρα καθαρά, αλλά και ύποπτα...

Διότι κινεί υποψίες το γεγονός ότι από τις 25 Δεκεμβρίου 2021 το εργαστήριο της Στοκχόλμης, που εξέτασε τα δείγματα από το Εθνικό Πρωτάθλημα της Ρωσίας -ανάμεσά τους και αυτό της Βαλιέβα- κατάφερε να εκδώσει το αποτέλεσμα του ελέγχου μόλις μία ημέρα μετά(;) τον πρώτο αγώνα της Ρωσίδας αθλήτριας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (7 Φεβρουαρίου) στο Πεκίνο.

Η άλλη υποψία πέφτει στον ρωσικό οργανισμό αντιντόπινγκ, τον RUSADA, που δεν αναζήτησε για τόσο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα του εργαστηρίου της Στοκχόλμης, παρά άφησε τη ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή να στείλει την ομάδα στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με αυτή την... εκκρεμότητα. Η ίδια υποψία βαρύνει και τη ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή που, φαινομενικά, αδιαφόρησε.

Από τον κώδικα της WADA, αλλά και από την εφαρμοζόμενη πρακτική, είναι ωστόσο γνωστό ότι κάθε αποτέλεσμα διαπιστευμένου εργαστηρίου αυτόματα γνωστοποιείται στον WADA ανεξάρτητα από το πότε το μαθαίνει ο αντίστοιχος εθνικός οργανισμός. Κατά συνέπεια, αν οι Σουηδοί εξέδωσαν το αποτέλεσμα στις 8.2.22, αυτόματα η αθλήτρια πρέπει να θεωρηθεί τιμωρημένη και κατά αυτής της απόφασης να ασκηθεί έφεση, να εκδικαστεί από την Πειθαρχική Επιτροπή του RUSADA και στη συνέχεια να προσφύγει στο CAS, το οποίο συνεδριάζει στη Λωζάννη!

Υποτιθέμενοι θεματοφύλακες

Τα γεγονότα όμως διαδραματίστηκαν εντελώς διαφορετικά, με συνέπεια να προσβάλλεται σήμερα το κύρος τόσο των (υποτιθέμενων) θεματοφυλάκων του καθαρού αθλητισμού όσο και το κύρος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Τώρα, το ποιοι είναι οι θεματοφύλακες του «καθαρού αθλητισμού» είναι ζητούμενο μετά από όσα έγιναν στο Πεκίνο. Διότι, αν το αποτέλεσμα του εργαστηρίου της Στοκχόλμης για τη Ρωσίδα αθλήτρια είναι πραγματικό, το ανησυχητικό ζήτημα είναι ότι κάποιοι χορηγούσαν το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα (τριμεταζιδίνη) σε έναν καθόλα υγιή οργανισμό, όπως ο οργανισμός της νεαρής αθλήτριας, με κάθε κίνδυνο να εκδηλώσει και τις γνωστές παρενέργειες του φαρμάκου...

Η τιμωρία ή η συγκάλυψη της υπόθεσης του θετικού δείγματος εκ των υστέρων είναι το «επουσιώδες», που απλώς δείχνει πόσο αδιάφοροι για την υγεία και τη ζωή της αθλήτριας είναι οι αρμόδιοι που προετοιμάζουν ένα 15χρονο κορίτσι για να αγωνιστεί σε μια χειμερινή Ολυμπιάδα, αλλά και οι αρμόδιοι για τον έλεγχο της καθαρότητας των αθλητών!

Η εξέλιξη της υπόθεσης της Ρωσίδας αθλήτριας δείχνει παράλληλα και την υποκρισία ή, καλύτερα, τον στρουθοκαμηλισμό του ίδιου του αθλητικού συστήματος, που άλλοτε ανέχεται «φαρμακωμένους» αθλητές σε διεθνείς διοργανώσεις κι άλλοτε εξαντλεί την (υποκριτική) αυστηρότητά του επιβάλλοντας κάθε είδους ποινή «για τα μάτια του κόσμου»...

Αξίζει όμως τέτοιος αθλητισμός;

Αξίζει ένα τέτοιο αθλητικό σύστημα;

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL