Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Λουκέτο στο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας

Με απόφαση Κ. Μπακογιάννη - Ανοιχτή Πόλη: Απαράδεκτη αυθαιρεσία

Στον αποκλεισμό της Πακιστανικής Κοινότητας από την πρόσβαση σε σχολείο για την εκμάθηση ουρντού και αραβικών το σαββατοκύριακο προχώρησε η διοίκηση Μπακογιάννη, απορρίπτοντας ακόμη και την ομόφωνα θετική απόφαση της αρμόδιας σχολικής επιτροπής. Για “απαράδεκτη αυθαιρεσία” επικρίνει τη διοίκηση του δήμου η "Ανοιχτή Πόλη", ενώ η δημοτική παράταξη “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” εγκαλεί τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη ότι ξετυλίγει “ακροδεξιά ισλαμοφοβική ατζέντα στην Αθήνα”.

Ενώ επρόκειτο για θέμα ρουτίνας, η παραχώρηση σχολικών κτηρίων σε συλλόγους αναδείχθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων σε μείζον θέμα με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι η σχολική επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την παραχώρηση δέκα αιθουσών του 144ου Δημοτικού Σχολείου Σεπολίων στην Πακιστανική Κοινότητα για εκμάθηση ουρντού και αραβικών, απορρίπτοντας την αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο, η εντεταλμένη αντιδήμαρχος Ινές Λυκούδη -κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- ενστερνίστηκε την πρόταση της υπηρεσίας. Κατά τη συζήτηση του θέματος, πιεζόμενη από τις παρατάξεις “Ανοιχτή Πόλη” και “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” να πάρει θέση, προέβη σε έναν άνευ προηγουμένου χειρισμό. Απέσυρε από τη συζήτηση την ομόφωνη πρόταση της σχολικής επιτροπής και είναι άγνωστο εάν θα την επαναφέρει προς συζήτηση και έγκριση.

Το ιστορικό

Επί δημαρχίας Γ. Καμίνη είχε αποφασιστεί να παραχωρηθούν δέκα αίθουσες του 144ου Δημοτικού Σχολείου στην Πακιστανική Κοινότητα. Πριν από τρία χρόνια, που ξεκίνησε η παραχώρηση των αιθουσών με τη σύμφωνη γνώμη της σχολικής επιτροπής και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, οι μόνες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν προέρχονταν από μέλη της Χρυσής Αυγής. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας του προγράμματος εκμάθησης γλωσσών, χρυσαυγίτες εμπόδισαν την είσοδο στα μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας. Αργότερα, οι ίδιοι επιτέθηκαν και προέβησαν σε ξυλοδαρμό σε μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Τελικώς τα μαθήματα ξεκίνησαν, αλλά στην έναρξη του σχολικού έτους απαιτείτο έγκριση από τη σχολική επιτροπή.

Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Αθηναίων απέρριψε το αίτημα της Πακιστανικής Κοινότητας ισχυριζόμενη ότι “στα μαθήματα ουρντού και αραβικών δεν υπάρχουν έγγραφα που να πιστοποιούν ότι γίνονται υπό την εποπτεία της αντίστοιχης Πακιστανικής Πρεσβείας ελέγχοντας την καταλληλότητα των εκπαιδευτικών και της ύλης”. Αναφέρει, επίσης, ότι “κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι η Πακιστανική Κοινότητα υλοποιούσε μαθήματα τον μήνα Σεπτέμβριο παράνομα και χωρίς άδεια από τον δήμο”.

Απέναντι στις μισαλλόδοξες αντιδράσεις

Για “αυθαίρετη αναστολή της λειτουργίας του σχολείου” και την “υποβάθμιση” του ρόλου των σχολικών επιτροπών καταγγέλλει η “Ανοιχτή Πόλη” τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη. “Καταγγέλλουμε την οπισθοδρόμηση σε εποχές που όλη η κοινότητα της περιοχής και του σχολείου ήταν αναγκασμένη να υπερασπιστεί τη λειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας απέναντι στις μισαλλόδοξες αντιδράσεις” τονίζει η “Ανοιχτή Πόλη”, υπογραμμίζοντας αφενός ότι θα επαναφέρει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο αφετέρου ότι θα αγωνιστεί για “ίσες δυνατότητες, ένταξη και ειρηνική συνύπαρξη με όλες τις μεταναστευτικές κοινότητες”. “Βήμα το βήμα ο Μπακογιάννης ξεδιπλώνει την ακροδεξιά ισλαμοφοβική ατζέντα στην Αθήνα ανοίγοντας τον δρόμο στους ρατσιστές και τους φασίστες να ξαναβγούν με τον μανδύα των 'επιτροπών κατοίκων' στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα, της Πλατείας Αττικής, των Σεπολίων” καταγγέλλει η “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”, καλώντας την κοινωνία σε συστράτευση “για να ματαιώσουμε τη ρατσιστική επίθεση Μπακογιάννη”.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις