Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.6°C19.7°C
0 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.2°C19.1°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.8°C18.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.9°C14.6°C
0 BF 100%
Νέο ασφαλιστικό: Μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο ασφαλιστικό: Μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών...

«Η μέση σύνταξη με το σύστημα που προτείνει η Ν.Δ. μειώνεται για όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2040» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την έναρξη της συζήτησης του νέου ασφαλιστικού στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι το νέο ασφαλιστικό είναι το πρώτο μετά τα χρόνια της κρίσης που αυξάνει και δεν μειώνει συντάξεις, αρνήθηκε όμως να απαντήσει ουσιαστικά στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που επισήμανε αναλυτικά τις περικοπές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση αφαιρεί εισόδημα από τους χαμηλούς και μεσαίους συνταξιούχους για να μπορέσει να κάνει επιλεκτικές αυξήσεις σε συνταξιούχους των ανώτερων κλιμακίων» υπογράμμισε από τη μεριά της η Έφη Αχτσιόγλου. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επικοινωνιακή εξαπάτηση» σχετικά με τις αυξήσεις των συντάξεων παρατηρώντας ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2020 είναι μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ και, όταν η «πίτα» μικραίνει, «κάποιοι θα χάσουν».

Οι τρεις περικοπές συντάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Η Έ. Αχτσιόγλου ανέλυσε τις τρεις περικοπές συντάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο: Την κατάργηση της 13ης σύνταξης, την περικοπή του 30% στις συντάξεις των εργαζομένων συνταξιούχων πριν από το 2016 και τη μείωση από το 2% στο 0,5% των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν άνω των 40 ετών ασφάλιση. Η Επισήμανε ότι η μείωση των κοινωνικών δαπανών σε περιόδους ανάπτυξης είναι «στρατηγική επιλογή» της Ν.Δ., καθώς αποτελεί βασικό κομμάτι κάθε νεοφιλελεύθερου σχεδίου.

Ο Γ. Βρούτσης καταργεί για δεύτερη φορά τη 13η σύνταξη

Η Έ. Αχτσιόγλου θύμισε ότι ο Γ. Βρούτσης καταργεί τη 13η σύνταξη για δεύτερη φορά, και μάλιστα αυτήν τη φορά εκτός Μνημονίων. Διάβασε για πολλοστή φορά την διάταξη για την 13η σύνταξη που ψήφισε και η Ν.Δ. και προβλέπει ότι η 13η σύνταξη είναι μόνιμη και όχι ένα προσωρινό επίδομα, όπως ισχυρίζεται η Ν.Δ. Σημείωσε ότι με την κατάργηση της 13ης σύνταξης η Ν.Δ. αφαιρεί μία πλήρη σύνταξη από 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογική σύνταξη από ακόμα 1,7 εκατ. συνταξιούχους.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι οι μόνοι που θα δουν αυξήσεις είναι οι συνταξιούχοι μετά το 2016, με 30-40 έτη ασφάλισης, δηλαδή περίπου 70.000 συνταξιούχοι με τη δαπάνη για τις αυξήσεις αυτές να ανέρχεται στα 79 εκατ. ευρώ. Αύξηση θα δουν και στις επικουρικές τους συντάξεις περίπου 250.000 συνταξιούχοι με σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ. Η Έ. Αχτσιόγλου στηλίτευσε και την πρόβλεψη συνταξιούχοι να υπηρετούν ως μετακλητοί υπάλληλοι υπουργών λαμβάνοντας και σύνταξη και μισθό, μία διάταξη που χαρακτήρισε «ρύθμιση ευνοιοκρατίας για κομματικό στρατό».

Εισφορές επαγγελματιών: Μεγάλο δώρο για έναν στους δέκα

Σε σχέση με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, η Έ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «επιβαρύνονται οι εννέα στους δέκα για να γίνει ένα μεγάλο δώρο στον έναν στους δέκα», καθώς η ελάχιστη εισφορά αυξάνεται κατά 20%. Σημείωσε ότι η αποσύνδεση της καταβολής των εισφορών από το εισόδημα έρχεται σε αντίθεση με την αναδιανεμητική λογική του ασφαλιστικού συστήματος και πρόσθεσε ότι η επιλογή αυτή δημιουργεί κι «ελκυστικές προϋποθέσεις» ώστε οι ευνοημένοι επαγγελματίες να επενδύσουν τα χρήματά τους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που διαφημίζουν τα στελέχη της Ν.Δ.

Ευ. Τσακαλώτος: "Πρωταθλητής αντισυνταγματικότητας"

Ο Ευ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τον Γ. Βρούτση ότι δεν απαντά στα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ «γιατί ξέρει ότι έχει τα κανάλια μαζί του». Τόνισε δε ότι, «αν είχαμε σοβαρά κανάλια» και γινόταν μία σοβαρή συζήτηση για το ασφαλιστικό, ο Γ. Βρούτσης δεν θα μπορούσε να λέει ψέματα για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου και για τις παρεμβάσεις του για την υποτιθέμενη εναρμόνιση με την απόφαση του ΣτΕ. Επισήμανε ακόμη ότι η απόφαση του ΣτΕ αναγνωρίζει στον νομοθέτη το δικαίωμα να συνδέσει εισόδημα με εισφορές.

Επιπλέον σημείωσε ότι με βάση τις προσφυγές συνταξιούχων για αναδρομικά ο Γ. Βρούτσης κι ο νόμος του αναδεικνύεται ως «πρωταθλητής αντισυνταγματικότητας» και υπογράμμισε ότι, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ν.Δ., ο νόμος Κατρούγκαλου συνοδευόταν από αναλογιστική μελέτη η οποία έχει εγκριθεί από την Κομισιόν. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «σφυράει κλέφτικα» για την κατάργηση της 13ης σύνταξης κι επισήμανε ότι η μέση σύνταξη θα μειώνεται μέχρι το 2040, με βάση τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης που η κυβέρνηση κατέθεσε.

Δηκτικό σχόλιο για την αμετροέπεια Βρούτση

Ο Ευ. Τσακαλώτος δεν απέφυγε να σχολιάσει δηκτικά και την γνωστή αμετροέπεια του υπουργού Εργασίας. Έδωσε «συγχαρητήρια» στον Γ. Βρούτση για τη «μετριοπάθειά» του, καθώς ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιό του ανταποκρίνεται σε μεταρρύθμιση τέτοιου μεγέθους που κάνει τις μεταρρυθμίσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Ευάγγελου Παπανούτσου να δείχνουν «απλές υποσημειώσεις».

Ο Γ. Βρούτσης επανέλαβε τη νεοφιλελεύθερη κριτική του ότι η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα των επαγγελματιών «τιμωρεί τη δημιουργικότητα», ενώ ισχυρίστηκε ότι μπορεί η κατώτερη εισφορά να αυξάνεται, αλλά οι επαγγελματίες έχουν ευνοηθεί από τις φορολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Παραδέχτηκε πάντως ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα ανεβαίνει ως απόλυτο νούμερο τα επόμενα χρόνια, αλλά με ρυθμό μικρότερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL