Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Μήνυση από τη Χρυσή Αυγή κατά σκηνοθέτη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυση από τη Χρυσή Αυγή κατά σκηνοθέτη!

Στο στιγμιότυπο ο πολιτευτής της Χ.Α. Αλ. Πλωμαρίτης

Μήνυση κατά του δημιουργού του βραβευμένου ντοκιμαντέρ "The Cleaners" Κωνσταντίνου Γεωργούση για "παραβίαση του απορρήτου της προφορικής συνομιλίας" κατά το άρθρο 370Α παρ. 2 ΠΚ κατέθεσε ο χρυσαυγίτης υποψήφιος βουλευτής Αλ. Πλωμαρίτης. Επικοινωνήσαμε με τον σκηνοθέτη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι η μήνυση δεν είναι πρόσφατη, αλλά έχει κατατεθεί περίπου έναν χρόνο νωρίτερα, την περίοδο που η ταινία πρωτοπαρουσιάστηκε στο βρετανικό κανάλι Channel 4, αλλά μόλις τώρα κλήθηκε να καταθέσει σχετικά στην 31η πταισματοδίκη.

Θυμίζουμε ότι η ταινία καταγράφει την προεκλογική «εξόρμηση» και το ρατσιστικό παραλήρημα των μελών της Χρυσής Αυγής και των υποψήφιων βουλευτών της στο κέντρο της Αθήνας πριν τις εκλογές Μαΐου - Ιουνίου του 2012. Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 37 λεπτών, έχει ήδη προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ και από το βρετανικό κανάλι Channel 4, ενώ έχει κερδίσει το ειδικό βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο τον Αύγουστο του 2013. Επίσης τιμήθηκε με ειδική προβολή στο μουσείο του τρόμου των SS - «Τοπογραφία του Τρόμου», στο Βερολίνο.

Ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης, απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου της Μεγάλης Βρετανίας (NFTS), είχε αναφέρει στη συνέντευξή του στο βρετανικό κανάλι Channel 4 ότι δεν χρειάστηκε ο ίδιος να ωθήσει τους υποψηφίους της Χρυσής Αυγής να κάνουν κάτι. «Η συμπεριφορά που βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη είναι και η συνηθισμένη τους συμπεριφορά. Οι ίδιοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα που τους κινηματογραφούσα, ήταν μάλιστα περήφανοι που η Ευρώπη, μέσα από τα γυρίσματα, θα μάθαινε για την ύπαρξή τους και τις ιδέες τους».

Η μήνυση που κατέθεσε ο χρυσαυγίτης υποψήφιος φαίνεται να είναι περισσότερο μια «αμυντική» ενέργεια, γι' αυτό και δεν έχει διαφημιστεί καθόλου από την οργάνωση. Ο λόγος είναι πως το «υλικό» που κινηματογράφησε ο Γεωργούσης στάλθηκε από την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε δίωξη εναντίον του Πλωμαρίτη με βάση τον Αντιρατσιστικό Νόμο 927/1979.

Ρωτήσαμε χθες τον σκηνοθέτη εάν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο για τη μήνυση εναντίον του και απάντησε με νόημα: «Ο,τι είχαμε να πούμε στην Αντιτρομοκρατική (σ.σ.: για τη δίωξη εναντίον της Χρυσής Αυγής), τα ίδια είπαμε και στην 31η πταισματοδίκη».

Ο νεαρός κινηματογραφιστής είχε προσεγγίσει τα μέλη της οργάνωσης και τους είχε ζητήσει να καλύψει την προεκλογική τους δραστηριότητα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στο πλαίσιο της διδακτορικής του εργασίας για τη βρετανική σχολή κινηματογράφου. Οι χρυσαυγίτες, με εντυπωσιακή άνεση και αυταρέσκεια «αξιοποίησαν» την παρουσία της κάμερας του Γεωργούση και εξέθεσαν το «πρόγραμμα» της οργάνωσης, από τη «σαπωνοποίηση» για τους αριστερούς και τους μετανάστες, μέχρι τα μαχαιρώματα και τη βία για όλους τους «εχθρούς» της οργάνωσης. Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα, ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Γεωργούση Θανάσης Καμπαγιάννης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η μήνυση Πλωμαρίτη κατά του Κωνσταντίνου Γεωργούση είναι μια αναμενόμενη συνέχιση της βιομηχανίας φασιστικών διώξεων κατά των πάσης φύσεως 'εχθρών' της ναζιστικής οργάνωσης. Το έργο του Γεωργούση πόνεσε τη φασιστική συμμορία, γιατί αποκάλυψε στο ευρύ κοινό το ποιόν των απόψεων και των στελεχών της. Με αυτή την προσχηματική και πολιτικά υποκινούμενη μήνυση, ο Γεωργούσης διώκεται ως καλλιτέχνης, αλλά και ως αντιφασίστας. Είμαστε βέβαιοι ότι η Χρυσή Αυγή θα ήθελε να επιβάλει στον Γεωργούση την ποινή που επέβαλε στον Παύλο Φύσσα. Αλλά οι διώξεις αυτές θα γίνουν καταδίκες των νεοναζιστών. Ζητάμε από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και να στείλει τη μήνυση στο αρχείο. Αντίθετα, ζητάμε την παραδειγματική καταδίκη του Πλωμαρίτη στην εκκρεμή δίκη του με βάση τις διατάξεις του Ν. 927/1979».

Κ.Τ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL