Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Κουρμούσης: Ο εξωδικαστικός μηχανισμός «έσωσε» από πτώχευση 1.600 επιχειρήσεις και θα σώσει και χιλιάδες άλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κουρμούσης: Ο εξωδικαστικός μηχανισμός «έσωσε» από πτώχευση 1.600 επιχειρήσεις και θα σώσει και χιλιάδες άλλες

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών «έσωσε» χίλιες εξακόσιες επιχειρήσεις από πτώχευση και θα σώσει και χιλιάδες άλλες που ακολουθούν για να υποβάλλουν αίτηση, δήλωσε ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

«Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις, που μπήκαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, εάν δεν υπήρχε, θα είχαν κλείσει τώρα, θα είχαν πτωχεύσει. Και θα είχαν αφήσει πίσω χρέη, θα είχαν αφήσει πίσω ανέργους, θα είχαν αφήσει πίσω απλήρωτους προμηθευτές» τόνισε ο κ. Κουρμούσης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και συνέχισε :

«Αυτός ο εξωδικαστικός μηχανισμός έσωσε αυτές τις χίλιες εξακόσιες επιχειρήσεις και θα σώσει τις υπόλοιπες χιλιάδες που ακολουθούν στη σειρά. Οπότε, αυτό, φυσικά και θα δώσει μια θετική, ας το πούμε έτσι, πνοή στην οικονομία, αφού αυτές οι επιχειρήσεις επανέρχονται στην οικονομία και πληρώνουν τα χρέη, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους τους».

Ο κ. Κουρμούσης υπογράμμισε ότι ήδη αυτές οι χίλιες εξακόσιες επιχειρήσεις έχουν κάνει τη ρύθμιση, έχουν ωφεληθεί και παραμένουν ενεργές, ενώ αίτηση για ρύθμιση των χρεών τους έχουν κάνει άλλες εξήμισι χιλιάδες επιχειρήσεις και ακόμη πενήντα εννιά χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να υποβάλλουν αίτηση.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» είπε ο κ. Κουρμούσης και πρόσθεσε :

«Από τη στιγμή που καταθέτεις την αίτηση, περίπου σε ένα, με ενάμιση μήνα, εάν είσαι μια μικρή εταιρία και έχεις χρέη ως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, μπορείς να ολοκληρώσεις τη διαδικασία και να πάρεις τα οφέλη, που είναι ως εκατόν είκοσι δόσεις για το δημόσιο, διακόσιες σαράντα δόσεις για τις τράπεζες και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων σε ποσοστό 85-95%».

Ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε ότι με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, το Δεκέμβριο, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών έγινε ακόμη πιο εύχρηστος, καθώς η διαδικασία για χρέη μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ που ήταν σχετικά πιο εύκολη, πλέον επεκτείνεται για να περιλάβει και επιχειρήσεις, με μεγαλύτερες οφειλές μέχρι τριακόσιες χιλιάδες ευρώ.

«Είναι μέχρι τριακόσιες χιλιάδες ευρώ εάν είσαι επιχείρηση, ή μέχρι διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ εάν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, αθροιστικά για δημόσιο και ΕΦΚΑ» είπε ο κ. Κουρμούσης και πρόσθεσε: «Μπορείς να ρυθμίσεις χρέη με μια πολύ γρήγορη διαδικασία, που διαρκεί περίπου ενάμιση μήνα μετά την αίτηση και δε χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας και όλα τα άλλα που ήταν απαιτούμενα παλαιότερα».

Ο κ. Κουρμούσης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στους μηχανισμούς προστασίας, είτε στο νόμο Κατσέλη - Σταθάκη, είτε στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τονίζοντας ότι αυτό δεν εμποδίζει να αξιοποιήσουν στο μέλλον και άλλα εργαλεία, εάν αυτά προκύψουν και πρόσθεσε:

«Εμείς, λέμε, να κάνουν μια αίτηση να λάβουν προστασία από κατασχέσεις και από πλειστηριασμούς, να μπουν σε μια σειρά να ρυθμίσουν τα χρέη τους και όταν βγει κάτι άλλο τότε να το αξιοποιήσουν. Να μην περιμένουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL