Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.2°C20.2°C
1 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C19.6°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.0°C16.6°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.8°C16.1°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.6°C14.6°C
0 BF 63%
Κώστας Μπάρκας, βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ: / Κ. Μπάρκας: Μανιφέστο κοινωνικού κανιβαλισμού η πρόταση της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Μπάρκας, βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ: / Κ. Μπάρκας: Μανιφέστο κοινωνικού κανιβαλισμού η πρόταση της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό

Ανάκτηση της εργασίας, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, εμβάθυνση της δημοκρατίας οι άξονες του στρατηγικού πλάνου για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα - Στοχευμένες πρωτοβουλίες για την επιστροφή των νέων επιστημόνων από το εξωτερικό

“Η πρόταση της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα μανιφέστο κοινωνικού κανιβαλισμού” υπογραμμίζει στην “Αυγή” ο Κώστας Μπάρκας επισημαίνοντας ότι “στοχεύει στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με οδυνηρές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους”.

Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι με την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος που προτείνει η Ν.Δ. “ευνοούνται μόνο οι μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αντλούν ζεστό χρήμα και μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση των εισφορών των ασφαλισμένων”.

Ο Κ. Μπάρκας εκτιμά ότι η αναφορά στον δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ δεν ήταν απλώς μια “ατυχής” έκφραση, αλλά συνδέεται με την “εθνικιστική και ακροδεξιά μετάλλαξη” της Ν.Δ. σημειώνει ότι στο στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ ιδιαίτερο βάρος έχουν η ανάκτηση της εργασίας, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η εμβάθυνση της δημοκρατίας, ενώ μας περιγράφει αναλυτικά τις στοχευμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.

* Πώς βλέπετε τις προτάσεις της Ν.Δ. για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης; Το σύστημα αυτό είναι βιώσιμο ή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων;

Κατ' αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι τον Μάιο του 2016, που ήμουν εισηγητής στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όταν λέγαμε ότι η νέα μεταρρύθμιση στοχεύει και θα δημιουργήσει ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με πλεονάσματα, η Ν.Δ. δεν το πίστευε και μας κατηγορούσε για πολλά πράγματα.

Η πραγματικότητα, όμως, διέψευσε πανηγυρικά την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε το ασφαλιστικό σύστημα με 1,1 δισ. ευρώ έλλειμμα μετά από 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων και με 170.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, ενώ αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα 900 εκατ. ευρώ και έχει 45.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, οι οποίες θα έχουν εκκαθαριστεί έως το τέλος της χρονιάς.

Αναφορικά με την πρόταση της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, θα έλεγα ότι αποτελεί ένα μανιφέστο κοινωνικού κανιβαλισμού, το οποίο στοχεύει στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με οδυνηρές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ιστορικά, αν προσεγγίσει κανείς το θέμα της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος -κύρια και επικουρική ασφάλιση- που έχει συμβεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης και που αποτελεί υπόδειγμα για τη Ν.Δ., διαπιστώνει ότι σε όλο τον κόσμο ευνοούνται μόνο οι μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αντλούν ζεστό χρήμα και μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση των εισφορών των ασφαλισμένων πελατών τους.

Επίσης η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έδειξε στην πράξη τους κινδύνους που κρύβει η ιδιωτική ασφάλιση, καθώς, ενδεικτικά αναφέρω, η κατάρρευση της αμερικανικής AIG και της ελληνικής Ασπίς Πρόνοια άφησαν «ακάλυπτους» όλους όσοι εμπιστεύτηκαν τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Επομένως πιστεύω ακράδαντα ότι ο δημόσιος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού μας συστήματος θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τα λαϊκά συμφέροντα.

* Πιστεύετε ότι η αναφορά στον δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ ήταν απλώς μια «ατυχής» έκφραση ή υποδηλώνει κάτι βαθύτερο για το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ.;

Η εθνικιστική και ακροδεξιά μετάλλαξη της Ν.Δ. φανερώνεται από τη θέση της για το «Μακεδονικό» και όχι μόνο. Για να το πω διαφορετικά: Η σημερινή Ν.Δ. θυμίζει περισσότερο την ΕΡΕ, την προδικτατορική Δεξιά, παρά ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επομένως, η έκφραση του βουλευτή της Ν.Δ. για τον δικτάτορα της Χιλής, που δεν ήταν «ατυχής», δεν είναι κάτι καινοφανές.

Συνέπεια αυτής της στροφής της Ν.Δ. είναι η επιθυμία της για επιστροφή στα Μνημόνια, την αυστηρή επιτροπεία του ΔΝΤ και γενικότερα των εξωτερικών καταναγκασμών, γιατί ξέρει ότι μόνο αυτές τις συνθήκες μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρότασή της για το ασφαλιστικό.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι με τέτοιες προτάσεις όχι μόνο δεν μπορούν να βρουν στηρίγματα στην ελληνική κοινωνία, αλλά είναι καταδικασμένοι οι συνάδελφοι της Ν.Δ. να βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης τουλάχιστον για άλλη μια τετραετία.

* Το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά. Ποιες βασικές πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για ακόμη μία τετραετία;

Τα Μνημόνια ανήκουν στο παρελθόν και πλέον βαδίζουμε σε μια νέα εποχή, όπου μπορεί ν’ ανοίξει ο κύκλος των αναγκαίων ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης και ο κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα τους άξονες του στρατηγικού πλάνου της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα περιέγραψε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην ανάκτηση της εργασίας, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας. Πάνω σ’ αυτά τα πεδία θα δοκιμαστεί η νέα κυβέρνηση.

Εγώ, πάντως, παραμένω αισιόδοξος και πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αξιολογήσουν θετικά το παραγόμενο έργο.

* Πέρα από την οικονομική ανάκαμψη, τι άλλες πολιτικές πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ώστε να πετύχει την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης;

Την πενταετία 2010-2014 η ανεργία των νέων εκτοξεύτηκε στα ύψη λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκήθηκε, με συνέπεια πολλοί νέοι επιστήμονες να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Και ήταν πολύ άδικο αυτό που συνέβη, γιατί η νέα γενιά είναι πλήρως καταρτισμένη, διαθέτοντας πτυχία, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και άλλες δεξιότητες.

Αυτή η κυβέρνηση με στοχευμένες πρωτοβουλίες επιδιώκει να αντιστραφεί αυτή η τάση. Έτσι προχωράει στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία περίπου 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του Δημοσίου, με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους. Παράλληλα από το 2019 θα χορηγήσει φοροαπαλλαγές στους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL