Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.2°C20.2°C
1 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C19.6°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.0°C16.6°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.8°C16.1°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.6°C14.6°C
0 BF 63%
Η 53η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ / "Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις. Να μην τις παίρνει ο άνεμος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η 53η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ / "Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις. Να μην τις παίρνει ο άνεμος"

Πέραν της αυτονόητης σημασίας της επανάληψής τους και των κοινών ιστορικών αναφορών και παραδοχών που διατυπώνονται κάθε χρόνο, τα μηνύματα της πολιτειακής ηγεσίας και των κομμάτων στις εθνικές επετείους αντικατοπτρίζουν και τις πολιτικές προτεραιότητες που έχουν στη δεδομένη συγκυρία.

Με αφετηρία τα διδάγματα του παρελθόντος αξιοποιούν τις ετήσιες επετειακές ανακοινώσεις τους ώστε να εκφράσουν τις θέσεις και το στίγμα τους για το παρόν και το μέλλον.

Αυτό γίνεται πολύ έντονα κατά την ετήσια ενθύμηση της μαύρης επετείου από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, που σήμερα, 53 χρόνια μετά, τυχαίνει να συμπίπτει με τη πανδημία και όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημοκρατία και τους τομείς στους οποίους εξειδικεύεται, στην εποχή μετά την καραντίνα.

Φυσικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής και όλα τα πολιτικά κόμματα (η Ελληνική Λύση δεν εξέδωσε ανακοίνωση) αναφέρθηκαν στην καταπάτηση του συντάγματος και των ελευθεριών από τη χούντα, την τραγωδία της Κύπρου, τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, τους αγωνιστές της δημοκρατίας και τα βασανιστήρια που υπέστησαν. Το κάθε κόμμα με τον τρόπο του, με την ένταση και την έμφαση που αναλογούν στο ιδεολογικό πρόσημό του.

Δεν είναι μια “υποχρέωση” μουσειακού τύπου. Η αξία αυτής της επανάληψης έγκειται -όπως το έγραψε ο Μανόλης Αναγνωστάκης το 1970- σε αυτό: “Ξέρω: κηρύγματα και ρητορείες πάλι, θα πεις. Ε, ναι, λοιπόν! Κηρύγματα και ρητορείες. Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις. Να μην τις παίρνει ο άνεμος".

Στο στόχαστρο επίδοξων εθνοκαπήλων η δημοκρατία στην Ευρώπη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέλεξε με το μήνυμά της να θίξει το εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα του κινδύνου για μονιμοποίηση της περιστολής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών με πρόσχημα την “προστασία” των πολιτών από την υγειονομική κρίση. Τόνισε πως “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο και ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών της είναι μια διαρκής πρόκληση για όλους”. “Φωτογραφίζοντας” τον Β. Όρμπαν σημείωσε ότι αυτό γίνεται πιο αναγκαίο, "ιδιαίτερα σε εποχές παγκόσμιας κρίσης και ανησυχίας, όπως η σημερινή, όπου ακόμη και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διάφοροι επίδοξοι εθνοκάπηλοι, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών, βάζουν στο στόχαστρο δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις".

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί σύγχρονο και παραδειγματικό κράτος δικαίου, "στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα και η αναγκαία πολιτική αντιπαράθεση κινείται μέσα στα συνταγματικά όρια”.

Στο θέμα της εύθραυστης ισορροπίας μεταξύ οικειοθελούς και αιτιολογημένης πρόσκαιρης περιστολής βασικών ελευθεριών εν μέσω κρίσης και του κινδύνου πολιτικής εκμετάλλευσής της επικέντρωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Είπε ότι “σήμερα που η χώρα μας δοκιμάζεται, αλλά και ανταποκρίνεται σε πρωτόγνωρη δοκιμασία με επίδειξη σωτήριας ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αντιλαμβανόμαστε, ακόμη περισσότερο, γιατί κανείς δεν δικαιούται να 'προφυλάξει' έναν λαό από τις επιλογές του καταπατώντας την ελευθερία του".

Συλλογικός αγώνας για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια

Προστασία των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων από την κατεδάφισή τους με πρόσχημα την πανδημία. Τα ζητούμενα για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφή. "Δεν ξεχνάμε”, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “γιατί σήμερα, τώρα, μπροστά σε νέες πρωτόγνωρες δυσκολίες και προκλήσεις, είναι ανάγκη τη δημοκρατία να την προστατεύουμε από φανερούς και κρυφούς εχθρούς".

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξειδίκευσε τις άμεσες σημερινές προτεραιότητες και προσδιόρισε τον δρόμο για την κατάκτησή τους. Την αναγκαιότητα μέσα στη σημερινή κρίση, “που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα", να αγωνιστούμε "για να έχουν όλοι πρόσβαση στη δημόσια Υγεία, για να μην κατεδαφιστούν οι κοινωνικές ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα με πρόσχημα την πανδημία".

"Προτάσσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, το συλλογικό μας αγώνα για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Αυτός είναι ο δικός μας φόρος τιμής στους αντιδικτατορικούς αγωνιστές".

"Σήμερα, σε ιδιαίτερες, διαφορετικές οπωσδήποτε συνθήκες, βιώνουμε μια νέα εκδοχή της βαρβαρότητας. Στις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο η γύμνια του συστήματος της δικτατορίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων" δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Σπύρου Μουστακλή, στον χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η Φ. Γεννηματά είπε ότι “μένουμε σπίτι συνειδητά και λέμε 'όχι' σε όσους αναζητούν ακόμη και σε αυτή την κρίση την ευκαιρία να πλήξουν τη δημοκρατία". Η καλύτερη αντίσταση στον φασισμό είναι η καθημερινή "αντίσταση στον ρατσισμό και την ξενοφοβία", “η αλληλεγγύη σε όποιον έχει ανάγκη, στον πρόσφυγα, στον φτωχό, στον άρρωστο" ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

"Οφείλουμε να ορθώσουμε ξανά το ανάστημά μας απέναντι σε αυτούς που απεργάζονται ένα δυστοπικό μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές" τόνισε το ΜέΡΑ25.

Απέφυγε βολικά τα επίδικα

Την ώρα που όλοι έθεταν επίκαιρες συνισταμένες ενός εν εξελίξει παγκόσμιου πολιτικού προβληματισμού, δυστυχώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να αποφύγει τα σημερινά επίδικα. Μάλιστα, με μια βολικά σύντομη ανάρτηση, σχολίασε ότι “η σημερινή ημέρα δεν προσφέρεται για πολλά και μεγάλα λόγια, ζητά ενότητα και αλήθεια”.

Ανέφερε ότι 53 χρόνια μετά “... η Δημοκρατία θυμάται και διδάσκεται, θωρακίζεται και δυναμώνει οικοδομώντας στον πυρήνα της μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες”. Η Ν.Δ. έθεσε ως στόχο τη θωράκιση της δημοκρατίας και των θεσμών της με την απομόνωση “του διχαστικού λόγου, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που την υπονομεύουν".

Προσδιόρισε ορθώς αυτόν τον στόχο, ο οποίος όμως έρχεται σε αντιδιαστολή με το μερίδιο που της αναλογεί στην εδραίωση αυτών των κινδύνων που η ίδια εγείρει.

Πρωτοφανής μονομερής “ενημέρωση” των ΜΜΕ, αποσιώπηση της κριτικής της αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτα fake news, διαχωρισμός κομμάτων σε πατριώτες και προδότες. Λίγες από τις πρακτικές που γεννούν τον “διχασμό, τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία”, που το κυβερνών κόμμα ξορκίζει δυστυχώς... μόνο επετειακά.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL