Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Ατζέντα δυσφήμισης με προμετωπίδα τον Όρμπαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα δυσφήμισης με προμετωπίδα τον Όρμπαν

Η επιχείρηση ταύτισης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βίκτορ Όρμπαν και η προσπάθεια δυσφήμησης της κυβέρνησης στο εξωτερικό αποτελούν τους νέους πυλώνες του... προγράμματος της Ν.Δ. Η έκδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου και τα θετικά σχόλια των διεθνών ΜΜΕ για "την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε από σταθερούς θεσμικούς επενδυτές" επέφεραν καίριο πλήγμα στο "γαλάζιο" αφήγημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη "επενδύει" σε μια πιθανή αναβολή της εκταμίευσης της δόσης -ύψους ενός δις. ευρώ- προς την Ελλάδα στο μεθαυριανό Eurogroup. Η στόχευση είναι διπλή: Αφενός για να αναζωογονηθεί η καταστροφολογική ρητορική των στελεχών της Ν.Δ. για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας αφετέρου για να συστηθεί εκ νέου η αξιωματική αντιπολίτευση στους διεθνείς αξιωματούχους ως "η μόνη αξιόπιστη μεταρρυθμιστική δύναμη"...

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω... Όρμπαν

Η Ν.Δ. επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ως όχημα το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για να πλήξει την ελληνική κυβέρνηση στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Η επιστολή που απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για το αίτημα αναστολής της συμμετοχής του Fidesz επικεντρώθηκε στην αντίληψη ότι "η παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την ιδεολογική προέλευσή τους". Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ισχυρίστηκε πως "οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη είναι πρακτικές που δεν εφαρμόζονται μόνο από την κυβέρνηση Όρμπαν. Εφαρμόζονται και στην πατρίδα μου την Ελλάδα". Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι "η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου».

Η κριτική του κ. Μητσοτάκη προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό περιορίστηκε στο γεγονός ότι "αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών αναφορικά με την προσφυγική κρίση".

Άλλωστε στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν την επιθυμία τους για την παραμονή του Fidesz στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. "Ο Ορμπαν έχει επικρατήσει πλήρως πολιτικά στην χώρα του, έχει το 49%, έχει αξιωματική αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή της Ουγγαρίας και ανεργία 3,5%, ας τον βαφτίσει κανείς όπως θέλει" σημείωσε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος εκφράζοντας την ευχή "να βρούμε μια συνεννόηση μαζί του μέχρι τις ευρωεκλογές. Καλό θα ήταν".

"Η Ν.Δ. δεν αισθάνεται άβολα με το Fidesz"

Σε αυτό το πλαίσιο, πολιτικοί παρατηρητές του χώρου της Κεντροδεξιάς σημειώνουν στην "Α" ότι "η Ν.Δ. δεν αισθάνεται άβολα με το κόμμα του Όρμπαν στις τάξεις της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διορίσει σε κομβικές θέσεις του κόμματος στελέχη από τον ΛΑΟΣ που ταυτίζονται ιδεολογικά με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Ο κεντρικός σχεδιασμός της Ν.Δ. είναι να αποκαταστήσει τις ρωγμές στο ευρωπαϊκό προφίλ της μετά την αρνητική στάση της έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να υλοποιήσει αυτό τον στόχο με γνώμονα ένα αρνητικό αφήγημα για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως να μην γίνεται πειστικό ακόμα και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος".

Οι ίδιες πηγές δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας -λίγες ώρες πριν επισκεφθεί στην Αθήνα για να μιλήσει σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" - σημείωνε ("Τα Νέα") με νόημα: "Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία έδωσαν ένα φωτεινό παράδειγμα του τι σημαίνει Ευρώπη". Παρ’ όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης -στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης με την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν- στηλίτευε τον "αριστερό λαϊκισμό" και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι "δεν έχει ευρωπαϊκή συμπεριφορά" και ότι "δεν είναι ενεργή στη ευρωπαϊκή συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική".

Συν τοις άλλοις, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμήνυαν πως "ο σκοπός της επίσκεψης του προέδρου της Ν.Δ. στις ΗΠΑ είναι για να προετοιμάσει τον δρόμο των επενδύσεων" αλλά "για μετά τις εκλογές", όπως προσδιόριζαν χαρακτηριστικά...

Επαναφορά 1:5 στο Δημόσιο και κατάργηση μερίσματος

Στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, η Ν.Δ. επιδιώκει να πείσει ότι "η ευημερία στον σύγχρονο καπιταλισμό μπορεί να μοιράζεται με πιο δίκαιο τρόπο" όπως συμπύκνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα στη γαλλική εφημερίδα "Figaro". Ωστόσο ορισμένες πτυχές του "γαλάζιου" αφηγήματος εγείρουν αμφιβολίες για "το κοινωνικό πρόσημο" του "τολμηρού και ριζοσπαστικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος". Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προαναγγέλλει την κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος και των "φιλοδωρημάτων" καθώς -όπως ισχυρίστηκε σε κομματική εκδήλωση στη Ρόδο - "η κυβέρνηση σας έπνιξε στους φόρους για να μοιράσει μετά χριστουγεννιάτικα επιδόματα. Αυτή είναι μία πολιτική που καταδίκασε την Ελλάδα στη μιζέρια".

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε πως "το κόμμα μας δεν θα κάνει προσλήψεις- συνταξιοδοτήσεις σε αναλογία 1 προς 1 -όπως θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-, αλλά θα συνεχίσουμε το 1 προς 5. Επομένως μόνο από αυτό θα έχουμε μια σημαντική εξοικονόμηση δαπανών για να προχωρήσουμε στις μειώσεις φόρων"...

Σε αυτό το φόντο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι "είμαστε μια βαθιά λαϊκή παράταξη. Είμαστε κοντά στους αδύναμους. Κάνουμε πολιτική για τους πολλούς και όχι για τους λίγους"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL