Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
"Χαμηλής πτήσης" τα συλλαλητήρια / "Δημοψήφισμα" ζητούν Πατούλης - Κυρίζογλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χαμηλής πτήσης" τα συλλαλητήρια / "Δημοψήφισμα" ζητούν Πατούλης - Κυρίζογλου

Στις Σέρρες οι διοργανωτές μιλούσαν για ικανοποιητική συμμετοχή, ενώ εκεί έδωσαν το «παρών» ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος της Χρυσής Αυγής και η παρέα του

Θεσσαλονίκη. «Χαμηλής πτήσης» και βαθιά «γαλάζιες» ήταν οι χθεσινές συγκεντρώσεις, που είχαν ως βασικό αίτημα ουσιαστικά την μη επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της ΠΓΔΜ, αφού «η Μακεδονία είναι μόνο μία και ελληνική». Οι συγκεντρωμένοι και οι ομιλητές διατράνωσαν το «ούτε όνομα ούτε παράγωγο» του ονόματος της Μακεδονίας στο όνομα της γειτονικής χώρας και ζήτησαν «δημοψήφισμα για την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση».

Στην Πέλλα, όπου ήταν η συγκέντρωση στην οποία δόθηκε η περισσότερη βαρύτητα για συμβολικούς λόγους, στην πλατεία και μπροστά από το άγαλμα του έφιππου Αλέξανδρου, σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα κάθε ηλικίας. Σύμφωνα με άλλους η συγκέντρωση αυτή δεν ξεπέρασε τις 2.500 με 3.000 κόσμο, ενώ πολύ μικρότερες ήταν οι άλλες συγκεντρώσεις που έγιναν στον χώρο της ελληνικής Μακεδονίας.

Για παράδειγμα στο Πολύκαστρο οι διοργανωτές έδιναν 1.500 άτομα, ενώ άλλοι 700 άτομα. Στις Σέρρες οι διοργανωτές μιλούσαν για ικανοποιητική συμμετοχή, ενώ εκεί έδωσαν το «παρών» ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος της Χρυσής Αυγής και η παρέα του. Στο Κιλκίς συγκεντρώθηκαν μερικές εκατοντάδες, ενώ ούτε στην Καβάλα ήταν μεγάλη η συμμετοχή. Κατά τους διοργανωτές έγινα συνολικά 24 συγκεντρώσεις, κάτι που χαρακτήρισαν «πρωτοφανές» στα χρονικά...

"Πολεμικοί" τόνοι

«Γκεστ σταρ» στην κεντρική συγκέντρωση της Πέλλας ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, που ήταν κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση της Έδεσσας. «Δημοψήφισμα εδώ και τώρα» βροντοφώναξε, όπως και ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική και θα παραμείνει ελληνική με τη δύναμη όλων. Να το καταλάβει ο κ. Κοτζιάς».

Οι ομιλητές της Πέλλας ήταν κυρίως στελέχη της Ν.Δ. από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ τελετάρχης ήταν ο εκ των διοργανωτών δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαϊδής, που ήταν σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά. Σε όλες τις συγκεντρώσεις το «παρών» έδωσαν παπάδες και χριστιανικά σωματεία. Μάλιστα, όταν κάποια στιγμή ο τελετάρχης χαιρέτισε την παρουσία τους, ακούστηκε το σύνθημα «Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία».

Τόσο ο δήμαρχος Πέλλας όσο και ο «γαλάζιος» πρόεδρος της ΠΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου χρησιμοποίησαν «πολεμικούς» τόνους κατά της ΠΓΔΜ και των «Σκοπιανών», ενώ ο δεύτερος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αντιδημοκρατική και καθεστωτική συμπεριφορά» επειδή προωθεί λύση σύνθετης ονομασίας.

Κατηγόρησε τον ΥΠΕΞ και άλλα κυβερνητικά στελέχη ως «παραχαράκτες» της αλήθειας υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγνώρισε τη γλώσσα των γειτόνων ως «μακεδονική» και επικαλέστηκε τα λεγόμενα του Γ. Μπαμπινιώτη. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ υποστήριξε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε συμφωνία για σύνθετη ονομασία» και ζήτησε και αυτός δημοψήφισμα λέγοντας: «Οι Σκοπιανοί λένε ότι θα κάνουν δημοψήφισμα. Εδώ στην Ελλάδα θα αποφασίσουν μόνοι τους στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων που την απαρτίζουν διαφωνούν μεταξύ τους;».

Άλλος ομιλητής, καθηγητής στο ΑΠΘ, όταν οι συγκεντρωμένοι φώναζαν το γνωστό σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική», απάντησε ότι «δεν είναι όμως κάποια μυαλά που διαπραγματεύονται» και χειροκροτήθηκε από το πλήθος, το οποίο γιουχάιζε κάθε φορά που οι ομιλητές αναφέρονταν στον γειτονικό λαό και στην κυβέρνηση.

"Σεβασμό σε πηλήκιο και καλυμμαύχι"...

Η συγκέντρωση της Πέλλας είχε τα συνήθη των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία. Απόστρατους αξιωματικούς, διάφορους ντυμένους στα χακί, χωρίς να είναι στρατιώτες, διάφορες παρέες μαυροντυμένων… Είχε τις υπαίθριες «μπουτίκ» που πουλούσαν ελληνικές σημαίες, σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας και καπελάκια, ενώ έκλεισε με τον κόσμο να τραγουδά το «Μακεδονία ξακουστή» και λίγο αργότερα με ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη από τα μεγάφωνα….

Ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση για να γεμίσει καλά η πλατεία, ενώ οι διοργανωτές ανέλαβαν και ρόλο σκηνοθέτη ζητώντας από τους συγκεντρωμένους να στηθούν σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να μπει μπροστά η νεολαία και να γεμίσουν τα κενά μπροστά στην πλατεία «για να μη μας λένε πάλι αύριο ότι ήμασταν λίγοι».

«Ποτέ δεν θα γίνουμε ραγιάδες, ποτέ προσκυνημένοι, ποτέ Εφιάλτες της ίδιας της πατρίδας μας» ακούγονταν από τα μικρόφωνα πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες, όπως και προτροπές «υψώστε τα ιερά λάβαρα, τις σημαίες μας, υψώστε τα». «Είμαστε άνθρωποι που, όταν βλέπουμε πηλήκιο και καλυμμαύχι, δείχνουμε σεβασμό» φώναζε στο τέλος ο τελετάρχης. «Είμαστε εδώ, είμαστε Έλληνες παρτιώτες και αν χρειαστεί θα δώσουμε ό,τι χρειαστεί» έλεγε συνεπαρμένος και κάλεσε το πλήθος να πει μαζί του τον εθνικό ύμνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL