Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.0°C
2 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.8°C18.1°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.0°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.6°C18.0°C
5 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C12.9°C
0 BF 100%
Αλ. Τσίπρας: «Ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» η συμφωνία με την Αίγυπτο (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: «Ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» η συμφωνία με την Αίγυπτο (Video)

   Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε απαντώντας σε αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι δεν έφταιγε αυτός για τον «εθνικό δισχασμό» αλλά η «παράταξη εθνικοφρόνων» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει ότι στα ζητήματα εθνικής εξωτερικής πολιτικής «δεν έχει νόημα να λέει κανείς μεγάλα λόγια»https://www.youtube.com/embed/aioVe9m5mzo

. «Τον πατριωτισμό τον δείχνει κάθε παράταξη στην πράξη και όχι με λόγια και κορώνες εθνικοφροσύνης. Το λέω γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση, και με δική σας ευθύνη, δημιουργήσατε ένα τοξικό κλίμα στα εθνικά θέματα που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στο διχασμό του ελληνικού λαού σ' ένα θέμα που υπήρχε εθνική γραμμή» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σχολίασε πως σε αυτά τα θέματα «έχετε λερωμένη τη φωλιά σας».

Όπως υποστήριξε, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση διατήρησε μια στάση «απολύτως απορριπτική» απέναντι σε «όποια διαπραγμάτευση» και «την εθνική γραμμή» που αποτελούνταν και από δικές της «θέσεις και τοποθετήσεις».

   Αντιπαραβάλλοντας την τωρινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας την χαρακτήρισε «εποικοδομητική» και ότι «κάνει καλό» στην κυβέρνηση που δεν υπερψηφίζει τη συμφωνία με την Αίγυπτο καθώς και που, όπως είπε, «είμαστε εκεί και λέμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κάνοντας έρευνες όταν εσείς -κακώς- δεν τολμάτε να το πείτε».

   Υποστήριξε, δε, πως η προηγούμενη κυβέρνηση ανήγγειλε τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τότε η επίσημη θέση της ΝΔ που σήμερα «πανηγυρίζει» ήταν ότι αυτό «υποσκάπτει τις θεμελειώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής διότι δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της Θάλασσας διότι αυτή είναι μια ειδική περίπτωση».

   Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προετοιμασία της διαδικασίας επέκτασης από τον ίδιο σε συνεργασία με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Νίκο Κοτζιά, και στην αναγγελία ότι θα το φέρουν στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι τότε «πέσατε να μας φάτε ότι αφήνουμε έκθετο το Αιγαίο». «Δηλαδή θα σας πούμε και εμείς σήμερα, γιατί πηγαίνετε μέχρι το Τέναρο, γιατί δεν πάτε λίγο πιο ανατολικά, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και νοτίως της Κρήτης και ανατολικά της Κρήτης;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση κάποια στιγμή.

   Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο, αντέστρεψε το ερώτημα γιατί δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, παραπέμποντας στις κυβερνήσεις της ΝΔ 2005-2009 και 2011-2014, όταν όπως είπε η χώρα διαπραγματευόταν ΑΟΖ και με τη Λιβύη που τότε δεν είχε «φιλοτουρκικό καθεστώς». Συγχρόνως, εξέφρασε την άποψη ότι η «κυρίαρχη αντιλήψη» που επικρατούσε τότε και για πολλά χρόνια ήταν το «δόγμα Μολυβιάτη» της «ακίνησιας», του «μη συμβιβασμού», η «γραμμή που έλεγε 100% επήρεια σε όλα αλλιώς δεν συμφωνούμε».

«Τώρα εσείς μετατοπίζεστε από αυτό το δόγμα. Γιατί δε το λέτε όμως;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας «ενόχληση» από την «υποκρισία» της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. «Παριστάνετε τους χλαμυδοφόρους, αλαλάζοντες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά στα κρίσιμα ζητήματα και στα βαθιά νερά του Αιγαίου, κάνουμε πίσω», επανέλαβε χαρακτηριστικά, και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει "ναι" σ' αυτήν την «υποχώρηση» από αυτό το δόγμα, καθώς «όταν πας να κάνεις έναν συμβιβασμό, πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις», καλώντας, όμως, τον πρωθυπουργό να βγει και να τις πει καθαρά.

   Συνεχίζοντας, επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί σε τρία σημεία με τη Συμφωνία με την Αίγυπτο με σημαντικότερο αυτό που αφορά το 28ο μεσημβρινό. «Εμείς δεν υπογράψαμε κάτι τέτοιο και δε θα υπογράφαμε κάτι τέτοιο» δήλωσε, εξηγώντας πως ο λόγος δεν είναι μόνο «να μην κάνουμε το χατίρι της Τουρκίας» αλλά «γιατί γνωρίζουμε τις συνέπειες», δηλαδή, όπως είπε, «η ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το σημείο που αφήνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο και ανατολικότερα».

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί αμυντικά και διπλωματικά αυτές τις συνέπειες», δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ηθική υποχρέωση» να επισημάνει τους «κινδύνους» και δεν θα καταψηφίσει γιατί κρατά «στάση ευθύνης».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών γιατί όπως υποστήριξε, «αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις» και «να υπάρξει μια στοιχειώδης συμφωνία για την εθνική στρατηγική», προειδοποιώντας ότι «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί δεν είναι να πάμε στο διεθνές δικαστήριο και να χάσουμε κάτι από αυτά που υποθέταμε ότι μπορεί να κερδίζαμε αλλά να τα χάσουμε χωρίς καν να πάμε σε διεθνές δικαστήριο».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολόκληρη η δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

Κύριε Μητσοτάκη, άκουσα με ενδιαφέρον την αναφορά σας στον Ελευθέριο Βενιζέλο και σε μια ταραγμένη περίοδο για τη χώρα. Και άκουσα με ενδιαφέρον μια αποστροφή σας -δεν ξέρω αν το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας- ότι έχει ευθύνη για τον εθνικό διχασμό.

Η δική μου η αίσθηση -εδώ θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα συνέδριο για να κουβεντιάσουμε για εκείνες τις εποχές, που είναι πολύ κρίσιμα τα συμπεράσματα για το μέλλον όμως- είναι ότι τη βασική ευθύνη για τον εθνικό διχασμό την είχε πάντοτε εκείνη η παράταξη που έκανε σημαία ευκαιρίας τις εθνικές ευαισθησίες και πούλαγε εθνικοφροσύνη. Και ήταν η παράταξη των εθνικοφρόνων τότε που κέρδισε τις εκλογές το ‘20 τάζοντας στον λαό τότε, το «Οίκαδε», «Θα γυρίσουμε σπίτι, θα σταματήσει ο πόλεμος» και αμέσως μετά έφτασε στο Αφιόν Καραχισάρ, έφτασε έξω από την Άγκυρα, με όλες τις συνέπειες που είχε αυτή η πολιτική για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Γιατί κουνάτε το κεφάλι; Ήλπιζα ότι τουλάχιστον σε αυτό θα συμφωνήσουμε.

Άρα, κύριε Μητσοτάκη, να συμφωνήσουμε εδώ. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν έχει κανένα νόημα κανείς να λέει μεγάλα λόγια. Τον πατριωτισμό η κάθε παράταξη τον δείχνει στην πράξη και όχι με λόγια και κορώνες εθνικοφροσύνης. Το λέω αυτό, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση και με δική σας ευθύνη δημιουργήσατε ένα τοξικό κλίμα στα εθνικά θέματα -τοξικό κλίμα!- που οδήγησε και στο διχασμό -σε μεγάλο βαθμό- του ελληνικού λαού για ένα θέμα όπου υπήρχε εθνική γραμμή.

Με κατηγόρησε και η κυρία Γεννηματά ότι δεν έκανα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εγώ έκανα δύο φορές Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και μια φορά για κρίσιμο εθνικό θέμα, που ήταν το προσφυγικό. Δεν έκανα για το Μακεδονικό, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ακολουθήσει μια στάση απολύτως απορριπτική της όποιας προσπάθειας διαπραγμάτευσης και συμφωνίας, απορρίπτοντας και την εθνική γραμμή που είχε διαμορφωθεί από το 2005 από τις δικές σας κυβερνήσεις και απορρίπτοντας και τις δικές σας θέσεις και τοποθετήσεις.

Στα ζητήματα, λοιπόν, της εξωτερικής πολιτικής, κύριε Μητσοτάκη, έχετε λερωμένη τη φωλιά σας ως παράταξη. Και εκεί δεν θέλω να αντιδικήσουμε επί μακρόν, αλλά θα ήθελα να προσπαθήσετε στο σημείο αυτό να δώσετε μια απάντηση. Είναι άλλο η αντιπολίτευση. Και είναι ρόλος εποικοδομητικός αυτός για μια αντιπολίτευση. Και μακάρι όσα χρόνια ήμουν εγώ Πρωθυπουργός, να είχα μια αντιπολίτευση που να κρατούσε μια τόσο εποικοδομητική στάση και όχι σε όλα απέναντι. Και σας κάνει καλό που κρατάμε αυτή την εποικοδομητική στάση και δεν υπερψηφίζουμε αυτή τη Συμφωνία σήμερα. Και σας κάνει καλό που εμείς είμαστε εκεί και λέμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κάνοντας έρευνες, όταν εσείς δεν τολμάτε -κακώς λέω εγώ- να το πείτε.

Και, επιπλέον, θέλω να σας επισημάνω, ότι στο κρίσιμο θέμα της Συμφωνίας που συζητάμε σήμερα με την Αίγυπτο, δεν έχει κανένα νόημα να μας κατηγορείτε γιατί δεν υπογράψαμε πιο πριν. Θα μας κρεμούσατε στο Σύνταγμα.

Εδώ αναγγείλαμε τα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και έβγαινε ο κ. Κουμουτσάκος -και δεν δώσατε μία απάντηση γι’ αυτό- που δεν ήταν απλά ένας Βουλευτής, αλλά Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής -και ο κ. Κικίλιας, ο Τομεάρχης Άμυνας, τα ίδια έλεγε- και μας κατηγορούσε…

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και σας έπεισε, κύριε Πρόεδρε.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν μας έπεισε καθόλου, κύριε Δήμαρχε. Δεν μας έπεισε.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν το κάνατε τότε;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας πω γιατί δεν το κάναμε. Θα απαντήσω.

Έλεγα, λοιπόν, ότι η επέκταση στα δώδεκα ναυτικά μίλια -λέγατε επίσημα ως Νέα Δημοκρατία και σήμερα πανηγυρίζετε- υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής, διότι δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι αυτή είναι μια ειδική περίπτωση. Δεν παρέδιδε στον κ. Κουμουτσάκο ο κ. Κοτζιάς. Σε εμένα παρέδιδε. Ανέλαβα το Υπουργείο Εξωτερικών για έξι περίπου μήνες, με Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Κατρούγκαλο, με βασικό στόχο την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και ήταν σε συνεννόηση μαζί μου όλα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς, γιατί το σχεδιάζαμε αυτό μήνες.

Προφανώς δεν είχαμε συνεννοηθεί –θα έχει επίγνωση ότι αλλιώς είναι να σχεδιάζεις επί της αρχής κι αλλιώς είναι οι τελικές λεπτομέρειες ο κ. Δένδιας που είναι δίπλα σας- με ποιον τρόπο και το πότε ακριβώς θα φέρουμε αυτή την απόφαση να την υλοποιήσουμε. Ο κ. Κοτζιάς άφησε ένα Προεδρικό Διάταγμα. Σε συνεννόηση και με την υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου κρίναμε εκείνη την περίοδο ότι ο ορθότερος τρόπος είναι η άσκηση αυτού του αναφαίρετου δικαιώματός μας να γίνει μέσα από την νομοθετική διαδικασία. Και βεβαίως όταν προχωρήσαμε, το ανακοινώσαμε και φέραμε το θέμα σε συζήτηση τότε στη Βουλή απαντώντας -αν θυμάμαι καλά- σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή σας και υπερασπιστήκαμε και προαναγγείλαμε αυτή τη διαδικασία ότι θα προχωρήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Κι εσείς τότε πέσατε να μας φάτε με το επιχείρημα ότι αφήνουμε έκθετο το Αιγαίο. Δηλαδή, να σας πούμε και εμείς σήμερα ότι γιατί πηγαίνετε μέχρι το Ταίναρο και δεν πάτε λίγο πιο ανατολικά, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και νοτίως της Κρήτης, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και ανατολικά της Κρήτης;

 Αυτά είναι ζητήματα στα οποία –φαντάζομαι- κάποια στιγμή θα τα απαντήσετε. Διότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά σημασία βεβαίως κάθε φορά σε όλα τα πράγματα στην πολιτική ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική έχει και το timing, το πότε δηλαδή επιλέγεις να κάνεις τι.

Όσο αφορά τη Συμφωνία με την Αίγυπτο μας λέτε γιατί δεν το κάναμε εμείς. Εσείς γιατί δεν κάνατε πιο πριν; Πριν από εμάς κυβερνούσατε πάλι εσείς, η παράταξή σας, το2005-2009 και το 2011-2014.Υπήρξαν διαπραγματεύσεις, έτσι δεν είναι; Και εκείνη την περίοδο διαπραγματευόμασταν και με τη Λιβύη για αποκλειστική οικονομική ζώνη -αν δεν κάνω λάθος, κυρία Μπακογιάννη θα το ξέρετε καλύτερα από μένα- που η Λιβύη δεν είχε αυτό το φιλο-τουρκικό –ας το πω έτσι- καθεστώς που έχει με αυτή την Κυβέρνηση σήμερα. Διότι τότε η κυρίαρχη αντίληψη που επικρατούσε -και που επικρατούσε για πολλά χρόνια- στο Υπουργείο Εξωτερικών ήταν το περίφημο «δόγμα Μολυβιάτη», της ακινησίας, του μη συμβιβασμού. Ήταν η γραμμή η οποία έλεγε 100% επήρεια σε όλα και μέση γραμμή, αλλιώς δεν συμφωνούμε ή κάνω λάθος;

Τώρα εσείς μετατοπίζεστε απ’ ότι φαίνεται από αυτό το δόγμα. Γιατί δεν το λέτε όμως; Γιατί δεν το λέτε; Εμένα αυτό το οποίο με ενοχλεί και πρέπει να ενοχλεί και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη είναι η υποκρισία στην εξωτερική πολιτική. Παριστάνετε -το λέω για άλλη μια φορά- τους χλαμυδοφόρους αλαλάζοντες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, αλλά στα κρίσιμα ζητήματα και στα βαθιά νερά του Αιγαίου κάνουμε πίσω.

Εσείς ήσασταν αυτοί οι οποίοι είχατε υιοθετήσει αυτό το δόγμα και τώρα υποχωρείτε από αυτό το δόγμα. Εμείς λέμε ναι, όταν πας να κάνεις έναν συμβιβασμό, μπορεί να κάνεις υποχωρήσεις. Να βγείτε και να τις πείτε καθαρά.

Η διαφωνία μας με την Συμφωνία με την Αίγυπτο επικεντρώνεται σε τρία κρίσιμα σημεία τα οποία σας τα ανέλυσα –πιστεύω- επιγραμματικά. Το σημαντικότερο αφορά τον 28ο μεσημβρινό. Εμείς δεν υπογράψαμε κάτι τέτοιο, δεν θα υπογράφαμε κάτι τέτοιο. κύριε Δένδια, δεν είπα ότι δεν διαπραγματευτήκαμε. Αλλά εσείς και μόνο που διαπραγματευόμασταν τότε, μας κατηγορούσατε ως προδότες κι ενδοτικούς. Και τώρα έρχεστε εσείς και τα υπογράφετε όλα και με τα δύο χέρια, όπως και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή είναι η υποκρισία.

Εμείς λοιπόν δεν θα υπογράφαμε και δεν αποδεχθήκαμε να υπογράψουμε μια Συμφωνία τμηματική όντως, που όμως θα υιοθετούσε τη ρητορική κόκκινη γραμμή της Τουρκίας για τον 28ο μεσημβρινό. Και δεν θα το υπογράφαμε αυτό όχι μόνο για  να μην κάνουμε το χατίρι της Τουρκίας, αλλά γιατί γνωρίζουμε τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια αποδοχή και η ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το σημείο που αφήνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο και ανατολικότερα. Και αυτή είναι η σημαντικότερη συνέπεια και κυρίως το γεγονός ότι δεν είσαστε έτοιμοι αμυντικά και διπλωματικά να υπερασπιστείτε αυτές τις συνέπειες.

Δεν θα καταψηφίσουμε σήμερα, γιατί τηρούμε στάση ευθύνης. Αλλά έχουμε εθνική υποχρέωση να επισημάνουμε τους κινδύνους.

Και κλείνω, κύριε Μητσοτάκη, λέγοντας το εξής: Σας ζητάμε να κάνετε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, γιατί πιστεύουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να καταγραφούν οι απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων. Και πιστεύουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές αυτό το οποίο έχει σημασία πάνω από όλα είναι να υπάρξει από τούδε και στο εξής μία στοιχειώδη συμφωνία για την εθνική στρατηγική. Είναι κρίσιμο αυτό, διότι με έλλειμμα εθνικής στρατηγικής οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και είναι μεγάλοι. Είναι κρίσιμο αυτό, διότι έχουμε έναν γείτονα ο οποίος κλιμακώνει την ένταση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Και είναι κρίσιμο αυτό διότι δεν κλιμακώνει την ένταση δίχως στρατηγική.

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για τη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα δεν είναι να πάμε σε ένα διεθνές δικαστήριο και να χάσουμε κάτι από αυτά που υποθέταμε ότι μπορεί να κερδίζαμε, αλλά να τα χάσουμε χωρίς καν να πάμε σε διεθνές δικαστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL