Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C27.4°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.4°C27.5°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
23.8°C30.4°C
1 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C23.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C26.9°C
2 BF 47%
Σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης / Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ασύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης / Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ασύλου

Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο, το οποίο εισάγεται σήμερα στη 1 το μεσημέρι για συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο δηλαδή κατατέθηκε ελάχιστες ώρες μετά τις 4 το απόγευμα, όταν και έληγε η ηλεκτρονική διαβούλευση που κράτησε ουσιαστικά μόλιςέξι6 ημέρες, γεγονός που είχε στηλιτευθεί από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, ενώ η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε αποστείλει επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη ζητώντας την παράταση της διαβούλευσης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά χιλιάδες ανθρώπους.

Στην ηλεκτρονική διαβούλευση κατατέθηκαν 332 σχόλια, ενώ χθες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί σχόλια της διαβούλευσης.

Μεταξύ των αλλαγών που έχουν γίνει μετά την ηλεκτρονική διαβούλευση περιλαμβάνονται η προσθήκη στο άρθρο 39 πρόβλεψης ότι κατά τη λήψη της απόφασης παραπομπής υπηκόων τρίτων χωρών σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης ή άλλες δομές στην ενδοχώρα λαμβάνονται υπόψιν «η αρχή της οικογενειακής ενότητας και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού». Για τις περιπτώσεις της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στα σύνορα ορίζεται ότι η επίδοση της απόφασης γίνεται εντός μίας ημέρας από την έκδοσή της και όχι εντός δέκα ημερών, όπως αναφερόταν στο υπό διαβούλευση σχέδιο (άρθρο 82). Αυξάνονται οι προθεσμίες για τις διαδικασίες στα σύνορα: η απόφαση του πρώτου βαθμού εκδίδεται εντός επτά ημερών, η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής είναι επτά ημέρες, η προσφυγή προσδιορίζεται εντός τεσσάρων ημερών και η απόφαση προσφυγή εκδίδεται εντός επτά ημερών (άρθρο 90). Στις περιπτώσεις των διαδικασίων στα σύνορα αυξάνεται το χρονικό περιθώριο κατάθεσης υπομνήματος για όποιο ασκεί προσφυγή ως μία ημέρα πριν από τη συζήτηση της προσφυγής του (άρθρο 99).

Δ. Bίτσας: "Νόμος κράτησης"

"Υπάρχουν κομμάτια του νόμου που έρχονται απευθείας σε σύγκρουση με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και με το εθνικό δίκαιο. 'Νόμο κράτησης' θα τον ονόμαζα, γιατί σχεδόν σε όλα προβλέπεται κράτηση και η τιμωρητική λογική, δηλαδή 'θα σου κόψω το φαγητό, τη δυνατότητα να μένεις μέσα' και άλλα διαδικαστικά με τα οποία δεν συμφωνώ" σχολίασε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας χθες στον ρ/σ Alpha 989.

Ν. Δένδιας: "Πλήρη σεβασμό στην... κράτηση"

Προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας, επιταχύνουμε τις διαδικασίες για άσυλο - με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, αλλά και με επιστροφές όσων δεν το δικαιούνται. Δημιουργούμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και υλοποιούμε την αποσυμφόρηση των νησιών μας. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται επίσης το να καταστεί σαφής στους εταίρους μας η ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος του Δουβλίνου και λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου" έγραψε χθες το υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Τwitter.

Κατάφωρη υπονόμευση θεμελιωδών εγγυήσεων και δικαιωμάτων

Για "κατάφωρη υπονόμευση θεμελιωδών εγγυήσεων και δικαιωμάτων των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, κατά παράβαση του Διεθνούς, Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου καθώς και της αρχής της μη επαναπροώθησης" κάνει λόγο το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

"Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνει μια σειρά πολύ κομβικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν σε ενδεχόμενες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών/ριών. Θα οδηγήσουν ένα πλήθος ανθρώπων σε μια γκρίζα ζώνη χωρίς χαρτιά και δικαιώματα" σχολιάζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και HumanRights360, οι οποίοι και καλούν σε σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 29.10, στις 12 μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL