Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Ορκίζεται το μεσημέρι ο Κυρ. Μητσοτάκης και παραλαμβάνει το Μαξίμου από τον Αλ. Τσίπρα / Κράμα νεοφιλελευθερισμού - αυταρχισμού το σχέδιο διακυβέρνησης της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ορκίζεται το μεσημέρι ο Κυρ. Μητσοτάκης και παραλαμβάνει το Μαξίμου από τον Αλ. Τσίπρα / Κράμα νεοφιλελευθερισμού - αυταρχισμού το σχέδιο διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού -στη μία το μεσημέρι- από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα γίνει παράδοση παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσουν το απόγευμα οι ανακοινώσεις και η ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη.

Σύμφωνα με "γαλάζιες" πηγές, το νέο κυβερνητικό σχήμα «θα αποτελείται από ένα μείγμα κοινοβουλευτικών, εξωκοινοβουλευτικών και τεχνοκρατών. Θα είναι μία σφιχτή ομάδα εργασίας, η οποία θα υλοποιήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις και θα έχει ως σημείο αναφοράς την έννοια της "απόλυτης ομοιογένειας"...

"Τσάρος" ο Χρ. Σταΐκούρας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται πως ο απερχόμενος τομεάρχης Οικονομικής Πολιτικής της Ν.Δ. είχε ισχυριστεί μεν την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν είναι επιλογή της επόμενης κυβέρνησης η προληπτική πιστοληπτική γραμμή» εστίασε ωστόσο, στον «εσφαλμένο τρόπο» που «δημιουργήθηκε το ταμειακό απόθεμα": "Με το σκούπισμα των ταμειακών διαθεσίμων, με τα υπερπλεονάσματα, με την εσωτερική στάση πληρωμών».

Η μοναδική θέση αναπληρωτή υπουργού θα είναι αυτή στο Οικονομικών και θα την αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας, που θα έχει την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ο κ. Πέτσας -με ανάρτηση του στο Facebook- ήταν το πρώτο στέλεχος της Ν.Δ. που επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ της «Α» για το γαλάζιο σχέδιο εκχώρησης της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης οδεύει προς το υπουργείο Ανάπτυξης ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. Πριν από δύο εβδομάδες ο κ. Χατζηδάκης είχε ισχυριστεί με νόημα ότι “η ΔΕΗ πάει να γίνει η νέα Ολυμπιακή”...

Κικίλιας στο Άμυνας, Κεραμέως στο Παιδείας

Επικρατέστερος για το υπουργείο Εσωτερικών (στο οποίο θα ενταχθούν και οι αρμοδιότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που καταργείται) είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος ενώ το χαρτοφυλάκιο της Εξωτερικής Πολιτικής αναμένεται να παραλάβει ο Νίκος Δένδιας. Προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οδεύει ο Βασίλης Κικίλιας και στο υπουργείο Παιδείας η Νίκη Κεραμέως.

Επιστρέφει ο Βρούτσης...

Παράλληλα ο Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέα) ενδέχεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών, ενώ ο Γιάννης Βρούτσης θα επιστρέψει -σύμφωνα με πληροφορίες-στο υπουργείο Εργασίας.

Προς Χρυσοχοΐδη...

Επιπλέον αναμένεται η επιβεβαίωση της φημολογίας για την επαναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα απορροφήσει και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής!

Τσιάρας στο Υγείας, Παναγιωτόπουλος στο Δικαιοσύνης

Το βαρύ χαρτοφυλάκιο της Υγείας ενδέχεται να αναλάβει ο Κώστας Τσιάρας ενώ προς το υπουργείο Δικαιοσύνης κατευθύνεται ο μέχρι πρότινος αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η Όλγα Κεφαλογιάννη αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού, ενώ για το υπουργείο Ναυτιλίας ακούγονται τα ονόματα των Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (θα είναι παρά τω πρωθυπουργώ και θα απορροφήσει αρμοδιότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης) αναμένεται πως θα τοποθετηθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Για τη θέση του κυβερνητικού εκπρόσωπου αναμένεται να οριστεί εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο. Άγνωστο παραμένει ακόμα ποιός θα είναι ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού.

ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ"

Στον Ά. Σκέρτσο του ΣΕΒ ο συντονισμός των δημόσιων πολιτικών...

Έρχεται και το ασφαλιστικό με την επικουρική ασφάλιση στους ιδιώτες

Κύκλοι της Πειραιώς διαμηνύουν ότι “στις 24 Ιουλίου αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο, για το λεγόμενο 'επιτελικό κράτος'. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, εκτός από την κατάργηση των θέσεων των αναπληρωτών υπουργών και του θεσμού των τομεακών και διοικητικών γραμματέων, θα περιλαμβάνει και τη νέα δομή του Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δρομολογήσει τον “διαχωρισμό του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού από το όργανο που θα συντονίζει τις δημόσιες πολιτικές και το Υπουργικό Συμβούλιο. Το πρώτο αναμένεται πως θα το αναλάβει ο εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Γρηγόρης Δημητριάδης. Το δεύτερο αναμένεται πως θα το αναλάβει ο πρώην διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και προερχόμενος από τον ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος...

Απλούστευση φορολογικού

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά “την απλούστευση του φορολογικού συστήματος με έμφαση στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας” -και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι τα τέλη Ιουλίου. «Όλα αυτά τα φορολογικά θα ψηφιστούν αμέσως και θα ισχύσουν από το 2020» σημείωσε χθες το βράδυ (Θέμα FΜ) ο Τάκης Θεοδωρικάκος επαναλαμβάνοντας ότι “για το 2019 δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές”.

Πηγές της Ν.Δ. ήδη διαμηνύουν ότι “από τη δημοσιονομική συνέπεια της νέας κυβέρνησης θα κριθεί και η δυνατότητά της να ζητήσει μείωση του ύψους των πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια”. Οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι “σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια του προέδρου της Ν.Δ. αναμένεται να είναι η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν” λησμονώντας ότι το σκέλος των πρωτογενών πλεονασμάτων ανήκει στην αρμοδιότητα του Eurogroup...

Προτεραιότητα σε επενδύσεις - Ελληνικό

Το τρίτο νομοσχέδιο θα στοχεύει στην “προσέλκυση επενδύσεων” με τις αλλαγές “στους όρους αδειοδότησης των επιχειρήσεων”. "Γαλάζιες" πηγές υπενθυμίζουν πως “η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεμπλοκαριστεί άμεσα και θα υπογραφούν και οι δύο υπουργικές αποφάσεις που λείπουν για να ξεκινήσει το έργο” επιβεβαιώνοντας την ταύτιση της Ν.Δ. με τα συμφέροντα Λάτση και τη Lamda Development. Παράλληλα ο Κώστας Κυρανάκης έχει σημειώσει ότι ότι “θα αλλάξουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση της επένδυσης με βάση το νομοθετικό πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, άρα όλες οι προσφυγές, όλα τα εμπόδια θα επιδικάζονται αργότερα”.

Φυλακές Τύπου Γ', κατάργηση ασύλου

Το επόμενο νομοθετικό κύμα θα έχει έντονες δόσεις αυταρχισμού καθώς θα “ακολουθήσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία φυλακών Τύπου Γ’" και οι “δράσεις για την ανασυγκρότηση των Σωμάτων Ασφαλείας -επανασύσταση της ομάδας Δέλτα- και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου”.

Στα νομοσχέδια που περιλαμβάνει το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης θα είναι και το ασφαλιστικό με την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης στους ιδιώτες, όπως αποκάλυψε η “Αυγή”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL