Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.6°C19.7°C
0 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.2°C19.1°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.8°C18.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.9°C14.6°C
0 BF 100%
Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης 2019 - 2020 που, για να το παραλάβουν οι δικαιούχοι, θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet έως τις 20 Δεκεμβρίου. Οι φορολογούμενοι, αφού επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ aade.gr, μπορούν με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο taxisnet να εισέλθουν στη σχετική εφαρμογή για τις αιτήσεις τους. Το χορηγούμενο επίδομα ανέρχεται συνολικά σε 68 εκατ. ευρώ και με την αγορά μικρότερων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης, σε σχέση με πέρυσι, όσα νοικοκυριά πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν έως το τέλος του έτους επίδομα από 80 ευρώ έως 350 ευρώ. Οι δε αγορές πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 31 Δεκεμβρίου.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση:

- Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.

- Ονοματεπώνυμο.

- Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων.

- Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμείται να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.

- Αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.

- Ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

- Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.

- Τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

- Ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.

- Στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Τι δηλώνουν οι διαχειριστές

Όσον αφορά τους διαχειριστές ή τους εκπροσώπους των πολυκατοικιών ή τις εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή:

- Αριθμό Φορολογικού Μητρώου διαχειριστή ή προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή εταιρεία διαχείρισης της πολυκατοικίας.

- ΑΦΜ πολυκατοικίας εφόσον υπάρχει.

- Αριθμό κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία.

- Χιλιοστά συμμετοχής διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης.

- Ονοματεπώνυμο φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Με βάση τη σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τα εισοδηματικά κριτήρια καταβολής του επιδόματος φέτος παραμένουν αμετάβλητα, ενώ το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο παιδί. Οι ενδιαφερόμενοι απολαβής επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 16 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης χωρίς συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τετραγωνικά μέτρα κατοικίας και γεωγραφική ζώνη.

- Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και φτάνει τα 350 ευρώ αναλόγως σύνθεσης του νοικοκυριού και γεωγραφικής ζώνης. Η διαφορά από πέρυσι είναι ότι τα νοικοκυριά μπορούν να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης αγοράζοντας μικρότερη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι. Αρκεί να πραγματοποιήσουν αγορές πετρελαίου αξίας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου του επιδόματος.

- Το επίδομα αυξάνεται κατά 10% για κάθε παιδί. Για νοικοκυριά με ένα παιδί το επίδομα ξεκινάει από 70 ευρώ και φτάνει τα 275 ευρώ, με δύο παιδιά κυμαίνεται από 77 έως 300 ευρώ, με τρία παιδιά από 83 έως 325 ευρώ και με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά από 90 έως 350 ευρώ.

- Οι γεωγραφικές ζώνες διαχωρίζονται σε ορεινές και μη ορεινές. Οι ορεινές περιοχές έχουν προσαύξηση 20% στην επιδότηση. Φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν επίδομα οι ορεινοί δήμοι της Α' Ζώνης που έως τώρα αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί.

Οι κλιματικές ζώνες

Για τη χορήγηση επιδόματος η επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες:

* ΖΩΝΗ Α’

Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

* ΖΩΝΗ Β’

Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

* ΖΩΝΗ Γ’

Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

* ΖΩΝΗ Δ’

Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων

Για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα αγοράς πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στη Ζώνη Α’, 180 ευρώ αν ανήκει στη Ζώνη Β’, 110 ευρώ στη Ζώνη Γ’ και 80 ευρώ στη Ζώνη Δ’. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% ανά εξαρτώμενο τέκνο.

Αμετάβλητα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης είναι:

* Άγαμοι οι οποίοι στο φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η.1.2019 αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

* Έγγαμοι οι οποίοι το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η.1.2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο. Δηλαδή:

- Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

- Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

- Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

* Μονογονεϊκές οικογένειες που το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η.1.2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL