Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Στ. Αραχωβίτης: / Στ. Αραχωβίτης: Καλοδεχούμενη η 'κυβίστηση' Βρούτση, αν και δεν αποκαλύπτει τι θα κάνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Αραχωβίτης: / Στ. Αραχωβίτης: Καλοδεχούμενη η 'κυβίστηση' Βρούτση, αν και δεν αποκαλύπτει τι θα κάνει

"Καλοδεχούμενη η... 'κυβίστηση' του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση, έστω κι αν αποφεύγει να αποκαλύψει τι σκοπεύει να κάνει σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών τόνισε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης σχολιάζοντας τη στάση του υπουργού μετά τις αντιδράσεις και την ανάδειξη του τεράστιου ολισθήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και την “Αυγή”.

Χαρακτήρισε ως “πρωτοφανές” το γεγονός ότι ο Γ. Βρούτσης αποκαλεί ανεύθυνους και επιπόλαιους τους βουλευτές της Ν.Δ. Ο Γ. Βρούτσης αυτοαναιρείται μετά τον σάλο, την αναστάτωση και την οργή που ξέσπασε στους αγρότες και συμπαρέσυρε βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε βροχή κατάθεσης ερωτήσεων. Όπως ανέφερε, πρόκειται για δηλώσεις του ίδιου του υπουργού στο κρατικό κανάλι της ΕΡΤ, που μίλησε ξεκάθαρα για επτά ασφαλιστικές κατηγορίες στους μη μισθωτούς, με ελάχιστο τα 220 ευρώ και δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας. “Εκεί δεν μίλησε για ευνοϊκό, καινοτόμο κ.λπ. ασφαλιστικό σύστημα αγροτών” σημειώνει ο Στ. Αραχωβίτης.

Για οριστικό διαζύγιο της κυβέρνησης Ν.Δ. από τις έννοιες της σοβαρότητας και της αλήθειας κάνει λόγο το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ενώ επί μέρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα περί διπλασιασμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, χωρίς να υπάρξει ούτε μία διάψευση από πλευράς της, φτάνει στο σημείο να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση, για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα. "Φανταζόμαστε", επισημαίνεται, "ότι για την ίδια ανευθυνότητα κατηγορεί και τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μπαρτζώκα, που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή", στην οποία αναφέρεται σε “δημοσιεύματα του εγχώριου Τύπου που κάνουν λόγο για ασύμμετρη επιβάρυνση των αγροτών επικαλούμενα τις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών” αλλά και τον συνάδελφό του κ. Κωτσό, που εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι “έχει αναστατωθεί ο αγροτικός κόσμος και υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες” και ότι “αρκετοί είναι αυτοί που αδυνατούν να καταβάλουν ακόμη και τη σημερινή κατώτατη εισφορά των 114 ευρώ / μήνα”.

Είναι προφανές, καταλήγει το Τμήμα, ότι κάτω από την πίεση και τη θύελλα των αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο για τον κυοφορούμενο διπλασιασμό των αγροτικών εισφορών, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν, χωρίς όμως να δεσμεύεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών δεν θα αυξηθούν.

Αδύνατο να πληρώσουν οι αγρότες διπλάσιες εισφορές

Όπως εξήγησε εκ νέου χθες, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ο Στ. Αραχωβίτης, αν ισχύσουν οι πληροφορίες για τις προθέσεις του Γ. Βρούτση και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους αγρότες και γενικότερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, "τότε μιλάμε για αύξηση της επιβάρυνσης για τους αγρότες της τάξης του 100%".

Σημειωτέον ότι σήμερα πάνω από 80% των αγροτών πληρώνει τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές (κατώτερη κλίμακα), που είναι 114 ευρώ / μήνα, οι οποίες αν αυξηθούν στα 220 ευρώ, συνιστούν μια αύξηση που ισοδυναμεί με σχεδόν διπλασιασμό τους.

“Ο αγρότης είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει” τόνισε ο Στ. Αραχωβίτης, "εάν πάμε σε πλήρη εξίσωση στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία, την ελάχιστη, με όλους τους μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες". Θύμισε επίσης ότι οι αγρότες προστατεύονται συνταγματικά στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ακριβώς επειδή το αγροτικό επάγγελμα έχει χαμηλότερο μέσο όρο εισοδήματος από όλα τα άλλα επαγγέλματα.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι "με τις παλιές ασφαλιστικές κατηγορίες, στον παλιό ΟΓΑ, προ ΕΦΚΑ, είχαμε εισπραξιμότητα μόνο 49%, δηλαδή μόνο ένας στους δύο κατάφερνε να πληρώσει όταν το κατώτατο κλιμάκιο ήταν γύρω στα 114 ευρώ...". "Και τώρα", πρόσθεσε, "συζητείται διπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον αγροτικό κόσμο με τα αβέβαια εισοδήματα λόγω κλιματικής αλλαγής και διεθνών συνθηκών τιμών" (όπως φέτος με το ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά). “Είναι αδύνατο να γίνει, να πληρώσουν δηλαδή οι αγρότες διπλάσιες εισφορές. Το δείχνουν τα στοιχεία” κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL