Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Οι Κινέζοι ήρθαν στην Αθήνα για ιδιωτικοποιήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Κινέζοι ήρθαν στην Αθήνα για ιδιωτικοποιήσεις

Οι Κινέζοι θέλουν εξαγορά και επέκταση του λιμένα του Πειραιά

Ένας από τους βασικούς λόγους της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου Σι Τζιπίνγκ στην Αθήνα ήταν προώθηση των κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η εξέταση του διαθέσιμου "χώρου" που αφήνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για επερχόμενα deals, μιας και το κυβερνών κόμμα έχει σηκώσει ψηλά την "παντιέρα" των ιδιωτικοποιήσεων. Άλλωστε, είναι σαφές πως η κινεζική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να συνεχίσει να απευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά και η Ελλάδα αποτελεί έναν ελκυστικό για εκείνους δίαυλο παρά τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας.

Γι’ αυτό, ανοιχτή πρόσκληση προς τις κινεζικές επιχειρήσεις να διευρύνουν την παρουσία τους σε 14 ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί το μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας που υπεγράφη.

Ενδιαφέρον και χρηματοδότηση

Ούτε λίγο ούτε πολύ, από ελληνικής πλευράς προτείνεται η είσοδος των κινεζικών επιχειρήσεων στα ΕΛΠΕ, στη ΔΕΠΑ, στον ΑΔΜΗΕ, στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης καθώς και σε μια σειρά αιολικών πάρκων. Έμφαση επίσης, πέραν του λιμανιού του Πειραιά, δίνεται και στα έργα διαχείρισης απορριμάτων στην Αχαΐα, την Κεντρική Μακεδονία και τη Ρόδο.

Την ίδια ώρα, με τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων που θα έχουν απαραιτήτως κινεζικό ενδιαφέρον θα ασχοληθούν οι δύο κινεζικές τράπεζες, Bank of China και Industrial & Commercial Bank of China, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν γραφεία στην Ελλάδα.

Οι κοινές επιθυμίες

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το πλαίσιο συνεργασίας 2020-2022 σε βασικούς τομείς, το οποίο υπεγράφη τον Οκτώβριο μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, τα δύο μέρη θα ακολουθήσουν την αρχή περί «συμμετοχής των εταιρειών, προσανατολισμού στην αγορά, εμπορικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις τοπικές πρακτικές και τους διεθνείς κανόνες», για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να αναλάβουν τα ακόλουθα βασικά έργα αμοιβαίου οφέλους και κοινής ανάπτυξης:

1. Εξαγορά και επέκταση του λιμένα του Πειραιά.

2. Αιολικά έργα στη Θράκη, στη Μάνη, στο Τρίκορφο και στην Κρήτη.

3. Επενδύσεις της Κρατικής Εταιρείας Δικτύου Ενέργειας της Κίνας στο μετοχικό κεφάλαιο και σε λοιπά έργα διασύνδεσης δικτύου.

4. Επέκταση του εργοστασίου βωξίτη NFC.

5. Ηλιοθερμικό έργο MINOS.

6. Έργο αποτέφρωσης απορριμμάτων στη Ρόδο.

Η Ελλάδα πρότεινε τα ακόλουθα έργα, τα οποία η κινεζική πλευρά θα εξετάσει ενεργά και θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν:

* ΕΛΠΕ (πώληση μετοχών).

* ΔΕΠΑ (πώληση μετοχών).

* Εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης, Ariadne Interconnector (πώληση μετοχών).

* Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ITPO), Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπου η κινεζική Κρατική Εταιρεία Δικτύου Ενέργειας έχει δικαίωμα προαίρεσης.

* Ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Κρήτη.

* Ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε ακατοίκητα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος.

* Έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αχαΐα - Πελοπόννησο.

* Έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παραπάνω κατάλογος καταγράφει απλώς την ενεργό στάση και τις κοινές επιθυμίες των δύο μερών για την προώθηση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς και δεν είναι νομικά δεσμευτικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL