Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Ισπανία / Ισπανία: Η προοδευτική συμμαχία στη Βαλένθια δείχνει τον δρόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Η προοδευτική συμμαχία στη Βαλένθια δείχνει τον δρόμο

«Μας έρχονται ωραίες ειδήσεις από την Περιφέρεια της Βαλένθια, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Compromis και το Unides Podem σχημάτισαν τοπική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει για εμάς μια πλουραλιστική κυβέρνηση συνεργασίας» τόνισε από το διαδίκτυο ο Πάμπλο Ιγκλέσιας χαιρετίζοντας τη συμμαχία των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων για τον έλεγχο της Περιφέρειας της Βαλένθια. Το Unides Podem και το Compromis θα έχουν από μία θέση αντιπροέδρου, ενώ το Podem και η Ενωμένη Αριστερά θα έχουν άλλες δύο θέσεις τοπικών υπουργών, της Ποιότητας της Δημοκρατίας και της Κατοικίας, καθώς και τη διεύθυνση του Γραφείου για την Κλιματική Αλλαγή.

Στο κυβερνητικό επίπεδο, το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες αρνήθηκαν οποιαδήποτε στήριξη στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Σάντσεθ, αλλά οι Σοσιαλιστές καταβάλλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την αποχή τουλάχιστον του ενός εκ των δύο αυτών κομμάτων στη Βουλή, γιατί δεν θέλουν να ζητήσουν την αποχή των αποσχιστικών καταλανικών κομμάτων. Οι Σοσιαλιστές θεωρούν ότι χωρίς την αποχή του Λαϊκού Κόμματος ή των Πολιτών ο Σάντσεθ δεν θα καταφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός στη δεύτερο ψηφοφορία, παρά τη συμφωνία συνεργασίας με το Unidas Podemos.

Στην Καταλωνία, η Αριστερά προχωρά εναλλακτικά σε συμμαχίες με το τοπικό σοσιαλιστικό κόμμα PSC ή με τη Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά ERC στοχεύοντας να αποκτήσει τον έλεγχο των δημοτικών αρχών σε πέντε μεγάλες πόλεις της Καταλωνίας. Στη Βαρκελώνη η Αριστερά στοχεύει στην επανεκλογή της Άντα Κολάου με τις ψήφους των Σοσιαλιστών και του υποψηφίου δημάρχου των Πολιτών και πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος συγκρούστηκε με τον ηγέτη των Πολιτών Αλμπέρτ Ριβέρα, που απαγόρευσε στους δημοτικούς συμβούλους που είναι μέλη των Πολιτών να ψηφίσουν για δήμαρχο την Κολάου γιατί «είναι λαϊκίστρια και αποσχίστρια».

Στη Περιφέρεια της Μαδρίτης το Λαϊκό Κόμμα συμφώνησε να βάλει από το... παράθυρο στην τοπική κυβέρνησή του φασίστες του Vox, που θα ψηφίσουν υπέρ του δεξιού υποψήφιου με αντάλλαγμα δευτερεύουσες θέσεις στα τοπικά υπουργεία, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις των Πολιτών που φαινομενικά δεν θέλουν συνεργασίες με τους φασίστες. Στον Δήμο της Μαδρίτης, η Μανουέλα Καρμένα ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη της επανεκλογής της στοχεύοντας στη στήριξη των Σοσιαλιστών και έχοντας να αντιμετωπίσει τα τρία δεξιά και ακροδεξιά κόμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL