Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών και Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών και Αριστεράς

Η Ισπανία θα έχει μια «κυβέρνηση συνεργασίας» Σοσιαλιστών και Αριστεράς, με τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας να εγκαινιάζουν μια ολιγοήμερη περίοδο «διακριτικών συναντήσεων... για να προσδιορίσουν την κοινή κυβέρνηση». Η συνάντηση του Σάντσεθ με τον Ιγκλέσιας ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον ηγέτη του Unidas Podemos να υποστηρίζει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός «δεν έθεσε προσωπικά βέτο» στη συμμετοχή στελεχών της Αριστεράς στην κυβέρνηση, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Αντριάνα Λάστρα διευκρίνισε ότι «δεν συζητήθηκαν ονόματα» κατά τη διάρκεια της συνάντησης και ότι «θα πρέπει να αναζητηθούν μορφές για μια κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει σύνθετα θέματα».

Η εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος επανέλαβε μάλιστα τις δηλώσεις του Ιγκλέσιας ότι η χώρα χρειάζεται «μια προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία», καθιστώντας σαφές ότι οι Σοσιαλιστές στοχεύουν σε μια κυβερνητική συνεργασία με την Αριστερά. Οι σοσιαλιστές και το Unidos Podemos θα έχουν την πλειοψηφία του νέου προεδρείου της Βουλής, καταλαμβάνοντας 5 από τις 9 θέσεις του.

Η συνάντηση του Σάντσεθ με τον Ιγκλέσιας, που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν η πρώτη στην ατζέντα του εντολοδόχου πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των μεγάλων πολιτικών κομμάτων. Ακολούθησαν συναντήσεις με τον ηγέτη των νεοφιλελεύθερων λαϊκιστών Πολιτών Αλμπέρτ Ριβέρα και με τον αρχηγό του Δεξιού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο, οι οποίοι έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε μορφή στήριξης του Σάντσεθ.

«Ο Σάντσεθ μας προσέφερε μια κυβέρνηση συνεργασίας... Θέλουμε μια πλουραλιστική κυβέρνηση, που θα αναλάβει τις προκλήσεις της χώρας και τις προκλήσεις για το μέλλον της» τόνισε ο Ιγκλέσιας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, σημειώνοντας πως έχει την εντύπωση πως "ο Πέδρο Σάντσεθ θέλει να διαπραγματευτεί με εμάς μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν πιστεύω ότι μου λέει ψέματα», όπως επίσης και ότι θα ζητήσει την άμεση συμμετοχή της Αριστεράς στην κυβέρνηση «αναλογικά» με τα εκλογικά αποτελέσματα των δύο κομμάτων. «Εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα θέλει να χρησιμοποιήσει διαφορετικά ονόματα, για εμάς είναι το ίδιο. Το σημαντικό είναι να έχουμε μια πλουραλιστική κυβέρνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Συγκλίνουμε ότι υπάρχει μια πλειοψηφία που θέλει να μας δει να κυβερνάμε μαζί» πρόσθεσε ο Ιγκλέσιας.

«Μια κυβέρνηση συνεργασίας πιστεύουμε ότι θα είναι είναι η καλύτερη μορφή που θα επιτρέψει μια πλουραλιστική, ανοιχτή κυβέρνηση, που θα ενσωματώνει [ευαισθησίες], χωρίς αποκλεισμούς, αντιπροσωπευτική των διαφόρων ευαισθησιών και με διαφορετικές προσωπικότητες από διαφόρους τομείς» τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, εκφράζοντας την ευχαρίστηση του κόμματός της για τη συνάντηση και σημειώνοντας ότι «η αριθμητική μάς υποχρεώνει να αναζητήσουμε καινοτόμες μορφές συνεργασίας». Για τη Λάστρα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα «θέλει μια συμφωνία με την Αριστερά», εκτιμώντας ότι “στο τραπέζι τέθηκε η βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας».

Η Αντριάνα Λάστρα χωρίς υπεκφυγές τόνισε ότι «το Unidas Podemos και το Σοσιαλιστικό Κόμμα δυστυχώς δεν έχουμε την πλειοψηφία» και ότι για τον λόγο αυτό χρειάζεται «μια κυβέρνηση ανοιχτή και όχι κλειστή, όπως θα μπορούσε να ήταν μια κυβέρνηση συνασπισμού». Τόσο ο Ιγκλέσιας όσο και η Λάστρα απέρριψαν την επιστροφή στις κάλπες, με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Σοσιαλιστών να τονίζει ότι ο Σάντσεθ θα ζητήσει από τους Κασάδο και Ριβέρα «υπευθυνότητα» στο Κοινοβούλιο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει 123 βουλευτές και το Unidas Podemos 42 σε σύνολο 350 εδρών της Βουλής, οπότε θα πρέπει να διευρύνουν τη συνεργασία τους για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Σάντσεθ.

Μαύρο "προσύμφωνο" Λαϊκού Κόμματος, Πολιτών και Vox στη Μαδρίτη

Το Λαϊκό Κόμμα, οι Πολίτες και το φασιστικό Vox κατέληξαν σε μια «προσυμφωνία» για να διασφαλίσουν τον έλεγχο της τοπικής Βουλής και Γερουσίας της Περιφέρειας της Μαδρίτης και της Μούρθια. Εκτιμάται ότι το μαύρο προσύμφωνο αποτελεί το προοίμιο της συνεργασίας τους σε εθνικό επίπεδο για τον έλεγχο των οργανισμών Αυτοδιοίκησης όπου μπορούν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία, με την περίπτωση της Ανδαλουσίας να αποτελεί πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση της συμμαχίας του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών με τους φασίστες.

Οι Πολίτες του Ριβέρα, που συνεργάζονται στην Ευρωβουλή με την ομάδα του Εμανουέλ Μακρόν, άνοιξαν την πόρτα της εισόδου των φασιστών του Vox στο νέο προεδρείο του τοπικού Κοινοβουλίου της Μαδρίτης, προσφέροντας στους φασίστες την τρίτη αντιπροεδρία της τοπικής Βουλής για να διασφαλίσουν από τους φασίστες την προεδρία της. Οι τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα προχωρήσουν στην πρώτη συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων τους και των «αυτόνομων» - τοπικών κοινοβουλίων τους στις 15 Ιουνίου, όπου αναμένεται να καταγραφεί το πλαίσιο των συμμαχιών ανάμεσα στη Δεξιά, τους λαϊκιστές και τους φασίστες από τη μία, και των προοδευτικών και δημοκρατικών κομμάτων από την άλλη, με ή χωρίς τη συνεργασία των αποσχιστικών κομμάτων. Η Αριστερά στοχεύει πάντως στην επανεκλογή της Μανουέλα Καρμένα ως δήμαρχο της Μαδρίτης και της Άντα Κολάου ως δήμαρχο της Βαρκελώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL