Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Ο Τραμπ ζητάει από Τζόνσον και Φάρατζ να συνεργαστούν εναντια στην απειλή Κόρμπιν / Oι καλοί, ο κακός κι ο άσχημος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τραμπ ζητάει από Τζόνσον και Φάρατζ να συνεργαστούν εναντια στην απειλή Κόρμπιν / Oι καλοί, ο κακός κι ο άσχημος

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις της Βρετανίας. Η τελευταία του παρέμβαση, όμως, αφορούσε τις ίδιες τις εκλογές και ήταν τόσο απροκάλυπτη και ωμή ώστε να να φανεί ότι η βασική κινητήρια δύναμη του Brexit αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

"Ο Κόρμπιν θα ήταν τόσο κακός για τη χώρα σας. Θα ήταν τόσο κακός, θα σας οδηγούσε σε τόσο λάθος δρόμο. Θα σας πήγαινε σε τόσο άσχημα μέρη" δήλωσε με τη συνηθισμένη του ευγλωττία για τον ηγέτη των Εργατικών ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Το περίεργο ήταν ότι όλα αυτά τα έλεγε σ' έναν από τους πρωταγωνιστές της προεκλογικής εκστρατείας που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Βρετανία, τον προσωπικό του φίλο -όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος- και ηγέτη του κόμματος του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ ο οποίος υποδύθηκε προσωρινά τον δημοσιογράφο για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου LBC Radio.

Αφού προειδοποίησε τους Βρετανούς για τα άσχημα μέρη στα οποία προτίθεται να τους ταξιδέψει ο κακός Κόρμπιν ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέδειξε και την -φανταστική, υπέροχη- διέξοδο. Πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ πως ο Φάρατζ θα έπρεπε να συμμαχήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ενάντια στην κοινή απειλή.

"Είναι ένας φανταστικός άνθρωπος και νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος αυτή τη στιγμή. Και ξέρω ότι εσύ και εκείνος θα καταλήξετε να κάνετε κάτι που θα μπορούσε να είναι υπέροχο. Εάν εσύ και εκείνος ενώσετε τις δυνάμεις σας, ξέρετε, θα πρόκειται για μια ασταμάτητη δύναμη" τόνισε κατά τη διάρκεια της "συνέντευξης".

"Η χώρα σας έχει τρομερό δυναμικό. Είναι μια σπουδαία χώρα" συνέχισε και δεν έκρυψε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι η 31 Οκτωβρίου πέρασε χωρίς τελικά η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Απέρριψε επίσης την κατηγορία του Κόρμπιν ότι η βιασύνη του αυτή οφείλεται στην αδημονία των αμερικανικών μεγάλων επιχειρήσεων να κατασπαράξουν το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας (NHS).

"Δεν είναι πρόθεση μας να ανακατευτούμε με το σύστημα υγείας σας. Μιλάμε απλώς για εμπόριο" τόνισε και στο σημείο αυτό εμφανίστηκε ανησυχός για το αν η συμφωνία του Τζόνσον με τις Βρυξέλλες ενδεχομένως "να μην επιτρέπει" μια διμερή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, κάτι που στη συνέχεια έσπευσε να διαψεύσει η Ντάουνινγκ Στρητ.

Η δημόσια συνομιλία Τραμπ - Φάρατζ έδωσε φυσικά στον Τζέρεμι Κόρμπιν την ευκαιρία να επαναλάβει την κατηγορία για επικείμενο ξεπούλημα του NHS. "Ήταν ο Τραμπ που δήλωσε τον Ιούνιο ότι το NHS είναι 'στο τραπέζι'. Και γνωρίζει ότι αν κερδίσουν οι Εργατικοί, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να το αγγίξουν. Το NHS μας δεν είναι προς πώληση" έγραψε εκείνος στο Twittter καταγγέλλοντας επίσης τον Τραμπ ότι "προσπαθεί να παρέμβει στις βρετανικές εκλογές για να εξασφαλίσει την εκλογή του φίλου του, Μπόρις Τζόνσον".

Την ίδια ώρα, ο Φάρατζ αντί να χαλαρώσει έστω και λίγο για να απολαύσει την αδιαμφισβήτητη δημοσιογραφική επιτυχία που συνιστά μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ρίχτηκε αμέσως στη δουλειά μετουσιώνοντας την πρόταση Τραμπ σε δική του πρόταση προς τον Τζόνσον για τη συγκρότηση μιας εκλογικής συμμαχίας της ευρωσκεπτικιστικής Δεξιάς.

Δήλωσε μάλιστα διατεθειμένος να μην κατεβάσει υποψήφιους βουλευτές σε περιφέρειες όπου υπάρχει κίνδυνος να ηττηθούν οι Συντηρητικοί προκειμένου να μην διασπαστεί η αντιευρωπαϊκή ψήφος. Έδωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό δύο εβδομάδες για να το σκεφτεί και προειδοποίησε ότι αν δεν συμφωνήσει το Κόμμα του Brexit θα κατέλθει με υποψήφιους σε κάθε περιφέρεια της Μεγάλης Βρετανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL