Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Αναζητώντας τον ένοχο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζητώντας τον ένοχο...

Το επικίνδυνο και παράτολμο οικονομικο-διπλωματικό παιχνίδι του πετρελαίου, όπου ο (ντε φάκτο) βασικός ενεργειακός πόρος του πλανήτη χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός για τη διατάραξη ευαίσθητων και κρίσιμων ισοροπιών στην παγκόσμια σκηνή χάριν της δημιουργίας κλίματος κρίσης που θα διευκολύνει τους πολιτικούς εκβιασμούς της Ουάσιγκτον σε μη αρεστούς σ’ αυτήν ισχυρούς διεθνείς παράγοντες, άρχισε να ταρακουνά για άλλη μια φορά τον κόσμο μετά το περιστατικό του Σαββάτου, με τον «περίεργο» βομβαρδισμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας από επιθετικά drones άγνωστης εθνικότητας.

Πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης παραμένουν στο σκοτάδι παρά τη διεκδίκηση της ευθύνης των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν και την αυτάρεσκη προειδοποίηση του εκπροσώπου τους ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλες».

Το πώς μια σχετικά περιορισμένης κλίμακας επιθετική ενέργεια -που σύμφωνα με τους “New York Times”, εκδηλώθηκε ως συνδυασμός πληγμάτων drones και πυραύλων τύπου «Κρουζ”- σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί στο μισό η παραγωγή της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο συνιστά επίσης ένα μεγάλο -και αναπάντητο- ερώτημα.

Απ’ την άλλη, μεγάλο ερώτημα παραμένει και η στάση του Ιράν στην όλη διπλωματική κόντρα, που επιμένει στο δικό του σκληρό παιχνίδι επιβάλλοντας ουσιαστικά τον άτυπο έλεγχό του στα στρατηγικής σημασίας στενά του Ορμούζ στην είσοδο του Περσικού Κόλπου προχωρώντας χθες στην κατάληψη ενός ακόμη πετρελαιοφόρου, το πλήρωμα του οποίου κατηγορείται από την Τεχεράνη για «λαθρεμπόριο πετρελαίου» για λογαριασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στενού συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας.

Πάντως, τα εφιαλτικά σενάρια, που προέβλεπαν απορρύθμιση της παγκόσμιας αγοράς και κατακόρυφη άνοδο των τιμών κατά 20%, διαψεύσθηκαν το περασμένο εικοσιτετράωρο, καθώς η αναμενόμενη αύξηση κυμάνθηκε στο επίπεδο του 5%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν χθες στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες, υποδεικνύοντας σε αυτές τα πλήγματα που δέχθηκαν οι σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, και επικαλέστηκαν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες τους για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις συγκεκριμένες ενέργειες. Εντύπωση προκαλεί η ακρίβεια των βομβαρδισμών, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις αμερικανικές φωτογραφίες, που, αν μη τι άλλο, παραπέμπει σε πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας τα οποία είναι μάλλον αδύνατον να έχει καταφέρει μια αντάρτικη ομάδα, όσο καλά εξοπλισμένη και εκπαιδευμένη κι αν είναι, όπως οι Χούτι της Υεμένης. Ακόμη και οι ίδιοι οι Αμερικανοί, με βάση ανώνυμες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ουάσιγκτον, θέτουν εν αμφιβόλω την εμπλοκή των ανταρτών στις επιθέσεις του Σαββάτου επικαλούμενοι την κατεύθυνση και την έκτασή τους.

Σύμφωνα με αμερικανική πηγή, η ανάλυση των πληγμάτων στους στόχους έδειξε ότι οι επιθέσεις προήλθαν από δυτική-βορειοδυτική κατεύθυνση, δηλαδή όχι από την περιοχή που ελέγχουν οι Χούτι, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Επομένως, κατά την ίδια πηγή, η τοποθεσία απ’ όπου εξαπολύθηκαν οι επιθέσεις μπορεί να βρίσκεται κάπου στο βόρειο τμήμα του Περσικού Κόλπου, στο Ιράν ή ακόμη και στο Ιράκ! Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση του Χουραΐς, η πλησιέστερη στα σύνορα με τη Υεμένη που βομβαρδίστηκε, απέχει 770 χιλιόμετρα από το υεμενίτικο έδαφος, πολύ μεγάλη απόσταση για οποιουδήποτε είδους βομβαρδισμό χειρουργικής ακριβείας.

Επιχείρηση καθησυχασμού

Με την ενεργειακή ανασφάλεια να κλιμακώνεται και τους δυνητικούς "αναπληρωτές" του χαμένου σαουδαραβικού πετρελαίου να διαβλέπουν μια καλή ευκαιρία για να καρπωθούν οφέλη, η κυβέρνηση Τραμπ, μετά τον αρχικό πανικό που προκάλεσε, δεν έχει τώρα άλλη επιλογή από το να προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες για να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Έτσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ αν κριθεί αναγκαίο και σε ποσότητα που θα καθοριστεί, εφόσον καθυστερήσει η εξομάλυνση της σαουδαραβικής παραγωγής. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι προσπάθησε χθες να φρενάρει την κούρσα των τιμών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει διαθέσιμη σημαντική ποσότητα πετρελαίου.

Το αν θα είναι η Ρωσία ένας από τους μεγάλους κερδισμένους αυτής της υπόθεσης, σπεύδοντας να καλύψει το σαουδαραβικό κενό στην παγκόσμια παραγωγή, είναι κάτι που μένει να φανεί προσεχώς. Πάντως αυτό το ενδεχόμενο δεν θεωρείται απίθανο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια αναφορικά με την πετρελαϊκή παραγωγή.

Για την ώρα -και κατά την πάγια τακτική της-, η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στη γραμμή της ψυχραιμίας και της αποστασιοποίησης από την ψυχροπολεμική φρενίτιδα που καλλιεργείται, προτρέποντας τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και εκείνες πέραν αυτής, να μην σπεύδουν να βγάζουν «βιαστικά συμπεράσματα» σε σχέση με τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Χ. Ροχανί: "Ο λαός της Υεμένης ασκεί το νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα"

Τη στιγμή που η Ουάσιγκτον κλιμάκωνε τις απειλές εναντίον της Τεχεράνης, ο Ιρανός Πρόεδρος Ροχανί συναντούσε στην Άγκυρα τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία, όπως προέβλεπε η επίσημη ατζέντα της προγραμματισμένης συνόδου. Κατά την έναρξη της συνάντησης, χθες το απόγευμα, οι τρεις ηγέτες απέφυγαν, επιδεικτικά, οποιαδήποτε άμεση αναφορά στην αμερικανο-ιρανική κρίση και στις επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία.

Μετά τις συνομιλίες, όμως, ο Ιρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Αramco ήταν ένα "ανταποδοτικό μέτρο" του λαού της Υεμένης. "Ο λαός της Υεμένης ασκεί το νόμιμο δικαίωμά του στην άμυνα... Η Υεμένη είναι στόχος καθημερινών βομβαρδισμών. Ο λαός ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει" τόνισε ο Χ. Ροχανί.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πούτιν συνέστησε στη Σαουδική Αραβία να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα (S-400) για να προστατεύσει το έδαφός της και τις υποδομές της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL