Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C26.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.8°C22.8°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
20.0°C26.2°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 78%
Ν.Φίλης: Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Φίλης: Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή

«Ένα σημείωμα της ΕΛΣΤΑΤ που έχει αποσταλεί ταχυδρομικώς σε πολλά νοικοκυριά ενημερώνοντας για επικείμενη δειγματοληπτική έρευνα, μας θυμίζει τι σήμαιναν τα μνημόνια και πώς η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε εν μέρει τις επιπτώσεις τους πάνω στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», σημειώνει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «το 2015, η ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου είχε οδηγήσει το 22,2% του πληθυσμού (έναν στους τέσσερις πολίτες) στην "υλική στέρηση": τόσο ήταν σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή το ποσοστό των Ελλήνων που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε τουλάχιστον 4 από τις 8 βασικές υλικές ανάγκες (ανάμεσά τους, να πληρώσουν το ενοίκιο, να κάνουν διακοπές για μια μόλις βδομάδα, να ζεστάνουν το σπίτι, να καλύψουν επαρκώς τη διατροφή της οικογένειας και άλλα). Το ποσοστό σταθεροποιήθηκε σε αυτή την περιοχή (21-22%) ως το 2017 και μειώθηκε στο 16,7% το 2018. Στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ αναζήτησα και βρήκα το ποσοστό του 2019 που δεν έχει συμπεριληφθεί στην επιστολή: η υλική στέρηση μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στο 16,2%».

«Υλική στέρηση 16,2% δεν είναι φυσικά... θρίαμβος. Ήταν το θετικό -συγκριτικά- αποτέλεσμα μιας δύσκολης μάχης που δώσαμε ως κυβέρνηση εν μέσω φρικτών μνημονιακών καταναγκασμών. Ποσοστό που απέχει ακόμα πολύ από το προ-μνημονιακό 11%», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο ίδιος τονίζει ότι «λάθη κάναμε πολλά. Υπήρξαν ομάδες του πληθυσμού που είδαν την βελτίωση στο συγκεκριμένο πεδίο, όπως αποδεικνύει η στατιστική καταγραφή. Άλλες ίσως όχι. Πολλά πράγματα θα ήταν καλύτερο να έχουν γίνει διαφορετικά. Αλλά η μεγάλη εικόνα είναι ότι παλέψαμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις των μνημονίων σε εκείνους που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ήταν μια ταξική επιλογή που δεν είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όπως το φανερώνει καθημερινά, δεν το έχει ούτε η τρέχουσα».

«Καταγεγραμμένη ιστορικά και η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018. Από εκείνο το σημείο και μετά νομοθετούσαμε ελεύθερα, έστω κι αν τηρούσαμε τους συμφωνημένους κανόνες.

» Είναι μεγάλη συζήτηση γιατί τον Ιούλιο 2019 ο λαός επέλεξε να τον κυβερνήσουν αυτοί που βούλιαξαν την χώρα και διπλασίασαν μέσα σε μια πενταετία τα ποσοστά φτώχειας και στερήσεων. Θα την κάνουμε άλλη στιγμή. Σήμερα μένω σε αυτό το ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο που ταχυδρομήθηκε στα νοικοκυριά.

» Ελπίζω οι παραλήπτες να το προσέξουν. Το βέβαιο είναι ότι ως αντιπολίτευση θα δώσουμε τη χρονιά που έρχεται πιο σκληρούς αγώνες για να αναδείξουμε τις ταξικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής την ώρα που μαθαίνοντας από τα λάθη μας (και συζητώντας για αυτά) γινόμαστε καλύτεροι, ώστε να κυβερνήσουμε ξανά».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL