Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.3°C
1 BF 94%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.1°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.4°C19.0°C
1 BF 93%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.9°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.0°C17.0°C
2 BF 93%
Δ. Παπαδημούλης: Ισχυρό ράπισμα στις μισάνθρωπες πρακτικές Όρμπαν - Σαλβίνι η απελευθέρωση του Ahmed H.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Παπαδημούλης: Ισχυρό ράπισμα στις μισάνθρωπες πρακτικές Όρμπαν - Σαλβίνι η απελευθέρωση του Ahmed H.

Η είδηση της απελευθέρωσης του Σύριου πολίτη, Ahmed H. από τις ουγγρικές φυλακές, όπου παρέμενε φυλακισμένος άδικα από το 2015, και της επανένωσης με την οικογένειά του «είναι ένα ισχυρό ράπισμα απέναντι στις ακροδεξιές πολιτικές και τις μισάνθρωπες πρακτικές του Όρμπαν και του Σαλβίνι», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση φορείς, δικηγόρους και ανθρωπιστικές οργανώσεις, είχε καταθέσει ήδη από τον Νοέμβριο του 2016 ερώτηση μαζί με 20 ευρωβουλευτές από 3 πολιτικές ομάδες προς την Κομισιόν, ζητώντας να λάβει σαφή θέση απέναντι στην εκδικητική στάση των ουγγρικών αρχών.

Αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης και της έκτασης που πήρε η υπόθεση σε διεθνές επίπεδο ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τον Μάιο του 2017 ψήφισμα, στο οποίο υπήρχε σαφής αναφορά στην υπόθεση τουAhmed H. και της απάνθρωπης και άδικης αντιμετώπισής του από την ουγγρική κυβέρνηση του Β. Όρμπαν.

Με αφορμή την αποφυλάκιση και επανένωση του Ahmed H. με την οικογένειά του στην Κύπρο, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Όσοι από εμάς κινητοποιηθήκαμε από την αρχή και πιστέψαμε ότι αυτή η υπόθεση πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί, αποτελεί σπουδαίο γεγονός η είδηση της απελευθέρωσης και επανένωσης του Ahmed H. με την οικογένειά του. Η δικαίωση αυτή μας γεμίζει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου για αξιοπρεπή ζωή σε μια ΕΕ που θα σέβεται πλήρως την Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Είναι ένα ισχυρό ράπισμα στις ακροδεξιές πολιτικές και τις μισάνθρωπες πρακτικές των Όρμπαν και Σαλβίνι».

Η ιστορία του Ahmed H.

Το καλοκαίρι του 2015 ο Ahmed H. φυλακίστηκε στην Ουγγαρία. Είχε αφήσει την οικογένειά του στην Κύπρο για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους γονείς του να εγκαταλείψουν τη δοκιμαζόμενη από βομβαρδισμούς Συρία και να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη. Λίγες εβδομάδες αργότερα βρέθηκε, εν μέσω επεισοδίων μεταξύ της ουγγρικής αστυνομίας και εκατοντάδων μεταναστών, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί στα σύνορα με την Σερβία. Συνελήφθη από τις ουγγρικές αρχές ως υποκινητής σε «τρομοκρατική πράξη» στην προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει μία ντουντούκα για να καθησυχάσει τις δύο πλευρές. Μετά από  διεθνή κινητοποίηση, αλλά και πολιτική πίεση, στην οποία πρωτοστάτησε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, η αρχική ποινή των 10 ετών, που του είχε επιβληθεί από το ουγγρικό δικαστήριο μειώθηκε σε 7 και τέλος σε 5 έτη.

Έπειτα από 4 χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας, η ώρα να επιστρέψει στο σπίτι του στην Κύπρο έφτασε για τον Ahmed H., γεγονός το οποίο χαρίζει ανακούφιση και χαμόγελα στην οικογένειά του, αλλά και σε όλο το διεθνές, ανθρωπιστικό κίνημα, που από την αρχή της δοκιμασίας του τον στήριξε, συγκρούστηκε με την ακροδεξιά, λαϊκίστικη κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού και, στο τέλος, κέρδισε τη μάχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL