Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C16.1°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.0°C13.3°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C17.0°C
3 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.6°C17.8°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
9.4°C9.4°C
1 BF 86%
Ρ.Σβίγκου: Όσα επιδιώκει ο Κ.Μητσοτάκης αποτελούν ένα νέο σκληρό μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ.Σβίγκου: Όσα επιδιώκει ο Κ.Μητσοτάκης αποτελούν ένα νέο σκληρό μνημόνιο

«Οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας της κυβέρνησης», επανέλαβε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, «σο κι αν το επιθυμεί και το εύχεται ο κ. Μητσοτάκης».

Η ίδια, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Η Γνώμη» Πατρών, υπογράμμισε ότι «οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν, την παλινόρθωση της ΝΔ», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις Ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και μήνες, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, έχει θέσει στο επίκεντρο των προβληματισμών και των δράσεών του, το μέλλον της ΕΕ», σημείωσε η Ράνια Σβίγκου προσθέτοντας ότι «οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων, πολλών ετών. Η ανάσχεση του νεοφιλελευθερισμού, της ακραίας λιτότητας, η αποτροπή της ανόδου της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του εθνικισμού, απαιτούν επείγουσες απαντήσεις και ευρύτερες συνεργασίες».

Επιπλέον, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημεώισε ότι «στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει ένα νέο μνημόνιο, διότι χρειάζεται άλλοθι για την πολιτική που θα ήθελε να ασκήσει», ενώ πρόσθεσε ότι «ολαός δε θα του κάνει τη χάρη».

Τέλος, η ίδια υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε για την αποτροπή και την ανάσχεση του ακροδεξιού λαϊκισμού, συγκροτώντας ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ρ.Σβίγκου

- Σε περίπου 50  μέρες έχουμε Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποια είναι η εκτίμησή σας, θα έχουμε και εθνικές εκλογές;

Όσο κι αν το επιθυμεί και το εύχεται ο κ. Μητσοτάκης, οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Και φυσικά, οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν, ούτε την παλινόρθωση της ΝΔ, που μας έφερε στην κρίση και τα μνημόνια, ούτε την ακύρωση της αναθεώρησης  του άρθρου 86, περί ευθύνης υπουργών, κάτι το οποίο αποτελεί τον διακαή πόθο τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ, όπως ξεκάθαρα αποκαλύφθηκε, τις τελευταίες μέρες, από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και του κ. Αθανασίου. 

- Ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, θα προαναγγείλει τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και στις δύο. Θα ήθελα να σταθώ, όμως, λίγο σε αυτό τον συσχετισμό, γιατί συχνά υπονοεί μια απολύτως λανθασμένη αντίληψη.  Οι ευρωεκλογές δεν είναι ούτε εκλογές δεύτερης κατηγορίας, ούτε απλώς και μόνο μια μορφή  δημοσκόπησης, όπως θέλει να τις παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν  έχει αρθρώσει ούτε λέξη για το ποια Ευρώπη θέλει ο ίδιος. Το αντιλαμβανόμαστε, βέβαια, από τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Μ. Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια ΕΕ δύο ταχυτήτων, μια ΕΕ όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από όργανα χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, χωρίς διαφάνεια. Μια ΕΕ των αποκλεισμών, της έλλειψης αλληλεγγύης μεταξύ κρατών, όπως πχ την επιθυμούν οι χώρες του Βίσενγκραντ.

- Πάντως, ενώ η προεκλογική αντιπαράθεση να φουντώνει βαθμιαία, τα ευρωπαϊκά θέματα δεν είναι στην κορυφή της ατζέντας. Πως το εξηγείτε;

Καταρχάς, αυτή η ερώτηση καλό θα ήταν να απαντηθεί από άλλα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και μήνες, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, έχει θέσει στο επίκεντρο των προβληματισμών και των δράσεών του, το μέλλον της Ε.Ε. Έχουν γίνει δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπου συζητούνται τα κορυφαία ζητήματα που θα μας απασχολήσουν, στο ευρωπαϊκό τοπίο, τα επόμενα χρόνια.

Εμείς θεωρούμε ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων, πολλών ετών, κι ότι η ανάσχεση του νεοφιλελευθερισμού, της ακραίας λιτότητας, η αποτροπή της ανόδου της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του εθνικισμού, απαιτούν επείγουσες απαντήσεις και ευρύτερες συνεργασίες.

Άλλωστε, η κρισιμότητα των περιστάσεων, τόσο στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στο εσωτερικό,  είναι ο λόγος για τον οποίο συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων, κινήσεων και πολιτών, το οποίο στηρίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία, για την υπεράσπιση και ανόρθωση του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών δικαιωμάτων, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, την βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον.

Σε ό, τι μας αφορά αναδεικνύουμε και θα αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την επόμενη περίοδο τα ευρωπαϊκά θέματα, ως μια κατεξοχήν ευρωπαϊκή αριστερή δύναμη, με θέσεις και όραμα για την Ευρώπη.

- Η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο,  δεσμεύτηκε ότι θα έχουμε μόνο θετικά μέτρα από εδώ και εμπρός. Πιστεύετε ότι έτσι συμβαίνει; Φτάνουν αυτά τα μέτρα στο λαό;

Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο δεσμεύθηκαν, αλλά και το έκαναν πράξη.

Να σας θυμίσω την αύξηση του κατώτατου μισθού, και την κατάργηση του υποκατώτατου; Τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των κύριων και επικουρικών συντάξεων; Την  εφαρμογή του κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις το 2019; Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά, κατά 10%; Τη  μείωση κατά 1/3 του συντελεστή κύριας ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες και την εφαρμογή ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή; Τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από 29% σε 28% το 2019 και στο 25% έως το 2022; Την  επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζομένους; Τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για ενίσχυση ειδικής αγωγής; Τη μονιμοποίηση 3.000 εργαζομένων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»; Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες - μέλη συνεταιρισμών, αγροτικούς συνεταιρισμούς και για ανενεργές επιχειρήσεις; Την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία περιλαμβάνει και όσους είχαν λάβει επιχειρηματικά δάνεια; Όλα αυτά είναι ψηφισμένα μέτρα. Και θα μπορούσα να αναφέρω όλα όσα έγιναν στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας. 

Σε λίγες μέρες, θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο οποίο περιλαμβάνεται και η  αλλαγή του πλαισίου για τις συντάξεις χηρείας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι, σε μια χώρα που έχασε το 25% του ΑΕΠ της, την περίοδο της κρίσης, οι ανάγκες και οι ελλείψεις είναι πολλές και επείγουσες. Οι πολίτες έχουν καταλάβει, όμως, ότι η μόνη δύναμη που εργάζεται για το κοινό καλό,για την  ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και που μπορεί να το καταφέρει, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Από την πλευρά της Ν.Δ. έχουν διατυπωθεί απόψεις, ότι υπάρχει ο φόβος και για νέο μνημόνιο. Ποια είναι η απάντηση σας;

Κάθε φορά, η  πραγματικότητα και τα στοιχεία της οικονομίας διαψεύδουν κάθε νέα κινδυνολογία της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη στιγμή, τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων. Το ελληνικό πενταετές βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1997, ενώ το δεκαετές, βρίσκεται σε χαμηλό 15ετίας.  Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούνται από την ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να αποπληρώσουμε ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, και να ελαφρύνουμε το χρέος. 

Αυτό που συμβαίνει, στην πραγματικότητα, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει ένα νέο μνημόνιο, διότι χρειάζεται ένα νέο μνημόνιο, ως άλλοθι για την πολιτική που θα ήθελε να ασκήσει, αν βρεθεί στην κυβέρνηση. Διότι, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η παράδοση της Υγείας, της Παιδείας, του Ασφαλιστικού στους ιδιώτες, με το Ασφαλιστικό Πινοσέτ που έχει παρουσιάσει, οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, η κατάργηση εργασιακών  δικαιωμάτων, όλα όσα επιδιώκει, αποτελούν  ένα νέο, σκληρό μνημόνιο, για την εφαρμογή του οποίου, ένα άλλοθι από το εξωτερικό θα του ήταν χρήσιμο, για επικοινωνιακούς λόγους. Ο λαός, βέβαια, δεν θα του κάνει τη χάρη.

- Ανησυχείτε κυρία Σβίγκου, για όσα συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή με την άνοδο των ακραίων λαϊκίστικών δυνάμεων; Και τι ακριβώς σας ανησυχεί;

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε, σε πολλές χώρες της ΕΕ, να αναδύονται εθνικιστικά, ρατσιστικά κόμματα, τα οποία εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση, την κρίση αντιπροσώπευσης, το δημοκρατικό έλλειμμα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Όρμπαν, ο Σαλβίνι, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, έχουν βρεθεί πια, από το περιθώριο, στο πολιτικό επίκεντρο, ακόμα και στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά, κεντροδεξιά κόμματα, υιοθετούν μέρος της ακροδεξιάς ατζέντας, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν εκλογικά, όσα χάνουν από την άσκηση μιας νεοφιλελεύθερης και αντικοινωνικής πολιτικής.

Είδαμε, για παράδειγμα, τη ΝΔ, να  στρέφεται όλο και πιο δεξιά, ιδιαίτερα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, να υιοθετεί και να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, να καλλιεργεί ένα κλίμα διχασμού, να υποθάλπει, διά της σιωπής ή της μη καταδίκης, ακόμα και βίαιες ενέργειες εναντίον εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού.

Εμείς δεν ανησυχούμε μόνο, αλλά και εργαζόμαστε για την αποτροπή και την ανάσχεση του ακροδεξιού λαϊκισμού, συγκροτώντας ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων. Άλλοι είναι αυτοί, και αναφέρομαι στο ΚΙΝΑΛ, που, στα λόγια ανησυχούν και καταγγέλλουν την ακροδεξιά, αλλά, στην πράξη, βλέπουν ως κύριο αντίπαλό τους τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι, στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκουν είναι στενά μικροπολιτικά οφέλη και την επιστροφή στην εξουσία, με κάθε μέσον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL