"Καμία προσβολή της ανθρώπινης υγείας σε κανένα επίπεδο" από τα ραδιενεργά απόβλητα στην Κερατέα
Δεν υπήρξε «καμία προσβολή της ανθρώπινης υγείας σε κανένα επίπεδο» δήλωσε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος στην ΕΡΤ, αναφορικά με τα ραδιενεργά απόβλητα που εντοπίστηκαν στην Κερατέα ενώ όπως ενημέρωσε γίνεται προανάκριση για να εντοπιστεί η πηγή.
«Είναι οριοθετημένο και το ελέγχουμε» ακολουθήθηκαν οι κανόνες και «γίνεται προανάκριση για να βρεθεί από ποια δραστηριότητα προήλθε και πως παρανόμως διατέθηκε προς το δρομολόγιο του ΧΥΤΑ Φυλής».
Πρόσθεσε επίσης ότι στο τέλος του 2016 για πρώτη φορά αποκτήσαμε σχεδιασμό διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων και πλέον τοξικά απόβλητα (όχι ραδιενεργά) παίρνουν το δρόμο της ασφαλούς διαχείρισης.
Δεν επηρεάζουν την ιδιοκτησία οι δασικοί χάρτες
«Δεν υπάρχουν χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις στη χώρα μας παρόλο που από το 1998 υπήρχε σχετικός νόμος» ενημέρωσε ο κ. Φάμελλος ενώ τόνισε ότι είχαν γίνει προσπάθειες κατά το παρελθόν, αλλά ήταν «άτολμες πολιτικά». «Στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ ταίριαζε να μην ήταν ρυθμισμένα τα πράγματα για να μπορούν να λύνονται με προσωπικές ρυθμίσεις π.χ. με τις παρατάσεις».
«Ήταν υποχρέωσή μας να προσεγγίσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να απογραφούν οι δασικές εκτάσεις» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο, θα ξέρει ο καθένας αν είναι νόμιμο, ή όχι να προχωρήσει σε μια δραστηριότητα, χωρίς να εξαρτάται από πράξεις χαρακτηρισμού, ή από πολιτικά χατίρια και προσωπική σχέση με τις υπηρεσίες».
«Οι δασικοί χάρτες προκύπτουν από την παλαιότερη πληροφορία που έχουμε και είναι η αεροφωτογραφία του 1945. Δεν επηρεάζουν την ιδιοκτησία, πρέπει να χαρακτηριστεί πρώτα η έκταση και μετά να έρθει το δασικό κτηματολόγιο και να οριοθετήσει τις ιδιοκτησίες».
Επιπλέον η νομοθεσία στη χώρα μας δίνει τη δυνατότητα, «σε ήδη εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις που ήδη καλλιεργούνται να παραχωρηθούν είτε κατά χρήση είτε κατά ιδιότητα γιατί μπορεί να έχουν περάσει 70 χρόνια. Ξεκαθάρισε ότι αυτό αφορά μόνο την αγροτική δραστηριότητα και όχι να κόβουμε τα δάση για να χτίζονται βίλες και μεζονέτες.
Δεν υπάρχει ρύθμιση εισπρακτικού χαρακτήρα από την παρούσα κυβέρνηση
Καμία ρύθμιση εισπρακτικού χαρακτήρα δεν έχει γίνει από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ «μειώσαμε το τέλος αντιρρήσεων στη δική μας νομοθετική πράξη». Οι νόμοι που επέτρεπαν την γεωργική εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων έγιναν το 1999 ο πρώτος και το 2014 ο δεύτερος. Είναι 20 ευρώ ανά 100 τ.μ., 3.600 είναι για αυτούς που έχουν πάρα πολύ μεγάλες εκτάσεις. Παράταση έχει δοθεί στο χρόνο ενστάσεων και έκπτωση στο τέλος αντιρρήσεων γύρω στο 10%.
«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για παραχώρηση τμήματος σε ιδιώτη, αυτή τη στιγμή» κατοχυρώνεται και ο δημόσιος έλεγχος σε όλες τις δραστηριότητες, είτε εισπρακτικές, είτε κατασκευαστικές».
Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε ως χώρα στην τελευταία θέση της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρώπης και πρώτη στα πρόστιμα, είτε αυτό αφορά τις χωματέρες, είτε τα απόβλητα.
Παρόλο που το 2015 και 2016 ήταν δύσκολη στιγμή για τη χώρα, όπως εξήγησε ο κ. Φάμελλος ολοκληρώθηκαν όλοι οι περιφερειακοί σχεδιασμοί στερεών αποβλήτων. "Έχουν τελειώσει οι σχεδιασμοί στερεών αποβλήτων, έχουν περάσει σε ΦΕΚ, με υπερβολικές επιπτώσεις" σημείωσε προσθέτοντας ότι θα διατεθεί 1 δις ευρώ για έργα περιβάλλοντος σε όλους τους δήμους, ενώ υπάρχει "εθνικός σχεδιασμός επικινδύνων" και πόροι για την αξιοποίηση τους από τη βιομηχανία.
"Απέδειξε η Εξεταστική Επιτροπή ότι υπήρξε μια σαφέστατη η τριγωνική σχέση, σοβαρή πολιτική και ποινική ευθύνη σε πολιτικούς, είτε με διορισμούς στις τράπεζες είτε μέσω του δανεισμού, κανόνιζαν την πολιτική ατζέντα σε ένα κλειστό δωμάτιο" τόνισε ο κ. Φάμελλος ενώ παρέπεμψε στη σχετική συζήτηση του πορίσματος στη Βουλή, την Τετάρτη.
Κατ. Μπρέγιαννη