Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
0 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.6°C
2 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.1°C18.6°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
10 °C
9.9°C13.5°C
0 BF 93%
Ν. Κοτζιάς προς Ερντογάν: Η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία αλλά δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς Δικαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς προς Ερντογάν: Η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία αλλά δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς Δικαίου

Τη βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως απεικονίζουν οι στενοί δεσμοί των δύο χωρών και λαών, αλλά και όπως επιβεβαιώνει μακροπρόθεσμα σήμερα η υπογραφή του Προγράμματος Διαβουλεύσεων των δύο υπουργείων Εξωτερικών 2017-2019, εξέφρασαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ.

"Η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία, η ελληνική καρδιά περιλαμβάνει και την Ινδία. Αλλά τα σύνορα της καρδιά μας, δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς Δικαίου. Κάποιος μπορεί να ερωτευτεί και μια κυρία στη Χαβάη, στην Αυστραλία, κανένας δεν το απαγορεύει αυτό. Αλλά ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν συμπληρώνοντας με νόημα:"θέλω να κάνω δυο σχόλια όσον αφορά την ιστορία, γιατί τελευταία όλοι στην περιοχή μας ασχολούνται με την ιστορία. Λέω και υπογραμμίζω: η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Την ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια. Την ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι με μια εκ των υστέρων μυθολογία."

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, γενικότερα, τα θέματα της ελληνικής και ρωσικής εξωτερικής πολιτικής για τη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική, αλλά και τη Λιβύη, όπου υποστηρίχθηκε η ανάγκη να λειτουργήσει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επιτυχία, ενώ εκφράστηκε ταύτιση απόψεων ως προς «την ανάγκη να ακολουθείται πολιτική σταθερότητας για την Αίγυπτο».«Μια πολιτική, που θα αντιλαμβάνεται ότι μία τυφλή αποσταθεροποίηση κρατών όπως της Αιγύπτου θα διαμορφώνει μεγάλα ρεύματα προσφυγικά και μετανάστευσης, που θα είναι πέρα από αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.
 
«Σε μία εποχή αστάθειας στην περιοχή μας, η Ελλάδα είναι η χώρα της σταθερότητας, που έχει πάρει πρωτοβουλίες για ειρήνη, συνεννόηση και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι σε ένα περιβάλλον όπως η περιοχή μας, όπου «υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που σκέφτονται με παλιούς τρόπους, όπως και παλιοί εθνικισμοί που εκδηλώνονται με νέο τρόπο», «η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή, παρά την κρίση και έχει ειδική ευθύνη να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».
 
Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η χώρα μας «πληρώνει τις συνέπειες των πολέμων», σημειώνοντας ότι περισσότερο πληρώνουν οι πολίτες της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης, με τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με την απώλεια των τόπων διαβίωσής τους. «Η πιο βαθιά ρίζα του προσφυγικού είναι σε αυτούς τους πολέμους, γι' αυτό και έχω πει ότι χρειαζόμαστε στη Δυτική Ευρώπη ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Λαβρόφ, από την πλευρά του, αναφερόμενος στις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη, Υεμένη και Ιράκ, είπε πως «η κατάσταση δεν μας δίνει πολλές ελπίδες» και ότι υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών «ενιαία γραμμή να υλοποιηθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ως προς τη Συρία, την Υεμένη και τη Λιβύη, ενώ ως προς το Ιράκ, ας μιλήσει ο Οργανισμός».
 
Για τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πιστεύει στην ανάγκη μίας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και όχι ενάντια στη Ρωσία», υπενθυμίζοντας ότι «ακόμη και σε περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, που ήταν οξυμένες οι σχέσεις της τότε ΕΣΣΔ με τη Δύση, καταφέραμε να διαμορφώσουμε τη συμφωνία του Ελσίνκι, ένα πλαίσιο που διασφαλίζονταν τα δικαιώματα των πολιτών, αναγνωρίζονταν τα σύνορα όπως είχαν καθοριστεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σταθεροποιούνταν οι σχέσεις Δύσης και Ανατολής».
 
«Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που από θέση αρχών δεν τάσσεται υπέρ της σύγκρουσης, αλλά υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων», τόνισε ο κ. Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία διαπιστώθηκε «ενιαία στάση ως προς την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ. Η πρόσφατη συνάντηση των ηγετών του σχήματος της Νορμανδίας στο Βερολίνο μάς δίνει την ελπίδα ότι η πλήρης υλοποίηση των συμφωνηθέντων του Μινσκ με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει, θα εντατικοποιηθεί ως προς την υλοποίησή της».
 
Επίσης, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, «με 170 εκδηλώσεις στους τομείς παιδείας, επιστήμης, πολιτισμού, που απεικονίζουν το αμοιβαίο ενδιαφέρον των πολιτών μας και τη διάθεσή τους για συνεργασία», όπως είπε ο κ. Λαβρόφ. Ειδική μνεία έγινε και στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος των Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα, που, όπως σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αυξήθηκαν φέτος κατά 20%, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν περισσότερο, γεγονός για το οποίο ο κ. Κοτζιάς θέλησε να ευχαριστήσει τον ρωσικό λαό, που, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που είχε και τα ζητήματα στις σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, ενίσχυσε το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, όπως και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.
 
«Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι πολύ γερές», επεσήμανε ο κ. Λαβρόφ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πόλεις της νότιας Ρωσίας ιδρύθηκαν από απογόνους Ελλήνων, η Ρωσία έχει παρουσία 1.000 ετών στο Άγιο Όρος, ενώ οι Έλληνες στη Ρωσία είναι πάντα σαν στο σπίτι τους. Επίσης, έκανε λεπτομερή αναφορά στα αντίγραφα αρχειακών εγγράφων προς την Ελλάδα, τα οποία επέδωσε στον κ. Κοτζιά. Το ένα με τη Διακήρυξη της Αικατερίνης Β' προς τις διακεκριμένες κοσμικές και θρησκευτικές προσωπικότητες της Ελλάδας, με την οποία τούς καλεί να συμμετέχουν στον αγώνα για την ελευθερία και στην πίστη του ελληνικού λαού το 1789. Διακήρυξη που διαδόθηκε κατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου και είχε μεγάλη απήχηση, όπως είπε. Το δεύτερο είναι η επιστολή έκκλησης των Ελλήνων πολεμαρχών, το 1826, προς τον Ρώσο Αυτοκράτορα Νικόλαο Α', με την οποία τού ζητούν να στηρίξει τον αγώνα του ελληνικού λαού για την ανεξαρτησία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL