Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Επιστήμες, Τέχνες, Κοινωνία - Μαθαίνοντας Αστρονομία μέσα από το παιχνίδι! / The Moondiver Xperience: Μαθαίνοντας Αστρονομία μέσα από το παιχνίδι!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστήμες, Τέχνες, Κοινωνία - Μαθαίνοντας Αστρονομία μέσα από το παιχνίδι! / The Moondiver Xperience: Μαθαίνοντας Αστρονομία μέσα από το παιχνίδι!

Η Αστρονομία και η Αστροφυσική είναι επιστήμες που, μολονότι έχουν επηρεάσει όσο λίγες τη ζωή μας, είναι σχετικά άγνωστες στο ευρύ κοινό. Το μάθημα της Αστρονομίας καταργήθηκε το 2014 από τα σχολεία. Σήμερα, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Science For You - SciFY φέρνει ξανά την Αστρονομία στους μαθητές με έναν πρωτότυπο και σύγχρονο τρόπο. Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, Marketing and Impact Manager της SciFY, μιλά στο «Πρίσμα» για το νέο εκπαιδευτικό παιχνίδι Αστρονομίας που δημιούργησαν με τίτλο The Moondiver Xperience.

Γιατί επιλέξατε να δημιουργήσετε ένα παιχνίδι Αστρονομίας;

Γιατί ενώ διεθνώς η Αστρονομία και η Αστροφυσική αναπτύσσονται αλματωδώς και στο πεδίο συντελούνται επιστημονικές “επαναστάσεις”, ενώ οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε εποικισμό πλανητών, στην Ελλάδα τα παιδιά δεν διδάσκονται ποτέ Αστρονομία. Ούτε τα βασικά. Αποκλείουμε δηλαδή χιλιάδες παιδιά από το να γνωρίσουν έγκαιρα μια συναρπαστική επιστήμη. Τους στερούμε τη δυνατότητα να καταλάβουν καλύτερα τον κόσμο μας και τη θέση μας σ’ αυτόν. Τους ψαλιδίζουμε τολμηρά όνειρα. Θελήσαμε λοιπόν να μη μείνουμε αμέτοχοι σ’ αυτό. Να πυροδοτήσουμε έστω λίγο την περιέργεια, την απίστευτη αυτή δύναμη μάθησης. Και, χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone και των συνεργατών μας, καταφέραμε να το κάνουμε πραγματικότητα!

Γιατί θεωρείτε ότι είναι σημαντική η Αστρονομία; Τι προσφέρει;

Η Αστρονομία έχει επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή μας και θα συνεχίσει να την επηρεάζει για πολλά χρόνια ακόμα. Κάθε μέρα αξιοποιούμε γνώση και τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν ή εξελίχθηκαν αλματωδώς χάρη στην περιέργεια του ανθρώπου για το διάστημα και την εξέλιξη της Αστροφυσικής. Το GPS, τη μαγνητική τομογραφία, τη φωτογραφία υψηλής ανάλυσης, την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και δεκάδες άλλες. Οι διαστημικές αποστολές συνεχίζουν να εξελίσσονται. Η πρακτική σημασία της Αστρονομίας, όμως, νομίζω πως ανταγωνίζεται την υπαρξιακή της σημασία. Μαθαίνοντας Αστρονομία, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας στον χώρο και τον χρόνο με λίγο μεγαλύτερη ταπεινότητα.

Μιλήστε μας για το παιχνίδι. Τι θα δούμε στοThe Moondiver Χperience”;

Το παιχνίδι “The Moondiver Xperience” είναι ένα παιχνίδι γνώσεων που διατίθεται δωρεάν μέσα από το Google Play για συσκευές Αndroid. Aπευθύνεται κυρίως σε παιδιά Γυμνασίου και στόχο έχει να κινήσει το ενδιαφέρον για την Αστρονομία με παιγνιώδη τρόπο.

Η ιστορία ξεκινά με τον παίκτη (Άρης / Ρέα) να λαμβάνει μηνύματα από τη θεία του Ηώ, διακεκριμένη επιστήμονα που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Τα μηνύματα τον οδηγούν σε ένα πολύ παράξενο σκάφος. Είναι ταχύτατο και λειτουργεί με μια καινοτόμα τεχνολογία: panels που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό πολύ αποτελεσματικά - αξιοποιούν ακόμα και την ενέργεια που αντανακλά τη νύχτα η Σελήνη. Ο παίκτης αναλαμβάνει αποστολές: πρέπει να ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και να συλλέξει ειδικά εξαρτήματα. Να κερδίσει την εμπιστοσύνη κορυφαίων επιστημόνων και να ταξιδέψει στο διάστημα!

Το παιχνίδι αξιοποιεί υπέροχα γραφικά (της illustrator Λέλας Στρούτση), υποβλητικό ήχο και μπλέκει έντεχνα το φαντασιακό με το πραγματικό στοιχείο για να δημιουργήσει μια εξαιρετική ατμόσφαιρα.

Τι μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι;

Το παιχνίδι αναπτύσσει γνώσεις, δεξιότητες και περιέργεια. Βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν τις φάσεις της Σελήνης, να μάθουν πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα (για τον Ήλιο, τους πλανήτες, να αποκτήσουν μια αίσθηση για τις αποστάσεις μεταξύ των πλανητών...). Μαθαίνουν για τις πρώτες αλλά και τις τωρινές αποστολές στη Σελήνη. Για μετεωρίτες και κομήτες. Αντιλαμβάνονται πώς καταρρίπτονται με έξυπνο τρόπο αντιεπιστημονικές θεωρίες (π.χ. flat earth). Στους γρίφους δώσαμε έμφαση στο να καταλάβουν “τάξεις μεγέθους”, να κινήσουμε την περιέργεια και τον θαυμασμό, όχι να μείνουμε στη στεγνή λεπτομέρεια.

Το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων, θα πρέπει να κάνουν υπολογισμούς για να οδηγήσουν το σκάφος τους (κατανόηση σχέσης απόστασης / απόδοσης κινητήρα) κ.λπ. Καταλαβαίνουν την ανάγκη συνεργασίας της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Και ίσως τα βοηθά να γυρίσουν το κεφάλι τους στον ουρανό με μια νέα ματιά, γεμάτη περιέργεια.

Ποιος μπορεί να το αξιοποιήσει;

Οποιοσδήποτε! Εκτός από παιχνίδι, είναι και ελεύθερος εκπαιδευτικός πόρος. Ήδη χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος STEMpowering Youth του Ιδρύματος Vodafone που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό MKO SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, και την Ελληνογερμανική Αγωγή. Το “The Moondiver Xperience” βρίσκεται στο νέο curriculum των δωρεάν εξωσχολικών εργαστηρίων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, που στόχο έχουν να καλλιεργήσουν τη δημιουργική και κριτική σκέψη των μαθητών, ενώ παράλληλα φιλοδοξούν να εισάγουν την καινοτομία στις σχολικές αίθουσες απομακρυσμένων περιοχών της ελληνικής επικράτειας. Παράλληλα, συζητάμε με φορείς εγνωσμένου κύρους (όπως την Ελληνογερμανική Αγωγή, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Μουσείο Ηρακλειδών), αλλά και με συλλόγους ερασιτεχνών αστρονόμων την αξιοποίηση του παιχνιδιού στις εκπαιδευτικές δράσεις τους.

Πώς μπορούμε να το βρούμε;

Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν στο Αndroid κινητό σας από το Google Play αναζητώντας απλά: The Moondiver Xperience

Ταυτότητα έργου

Το παιχνίδι “The Moondiver Xperience” δημιουργήθηκε από τη SciFY στο πλαίσιο του προγράμματος STEMpowering Youth του Ιδρύματος Vodafone. Στη δημιουργία του συνέβαλαν ο Εκπαιδευτικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία και η Ελληνογερμανική Αγωγή.

Λήδα Αρνέλλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL