Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
GUE/NGL - Ειδική έκδοση για τα Panama Papers - Δεκέμβριος 2017 / Panama Papers
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

GUE/NGL - Ειδική έκδοση για τα Panama Papers - Δεκέμβριος 2017 / Panama Papers

Επιμέλεια: Μίνα Κωστοπούλου

Το ένθετο της "Α" για τη δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) αφιερώνει το τελευταίο τεύχος τού 2017 στην πρόσφατη δημοσίευση της GUE/NGL επί των αποκαλύψεων για τα Panama Papers. Η έκθεση με τίτλο “Panama Papers: Πώς οι φορολογικοί παράδεισοι και η βιομηχανία ξεπλύματος μαύρου χρήματος δρουν εις βάρος των πολιτών" συνιστά έναν “οδηγό” φορολογικών παραβάσεων για το ευρύτερο κοινό. Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες, επιδιώκει να παράσχει “ένα γενικό ιστορικό και ενημερωτικό πλαίσιο, με επιχειρηματολογία, σε αυτούς που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες απάτης της εποχής μας”.

Η “Α” δημοσιεύει σημεία του περιεχομένου της ελληνικής έκδοσης, που αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτοτελώς. Η ευρωομάδα της Αριστεράς επιχειρεί με την δημοσίευση αυτή “να αποτυπωθεί η πολιτική ανικανότητα και αποτυχία που επέτρεψε να δημιουργηθεί αυτός ο παράλληλος κόσμος, αναφέροντας ταυτόχρονα και τα πιο χαρακτηριστικά κόλπα των ομίλων εταιρειών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος”. Η έκθεση ολοκληρώνεται με “πιθανές λύσεις για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που περιλαμβάνει τόσο μέτρα σε εθνικό επίπεδο όσο και μια συνολική και περιεκτική αναμόρφωση της διεθνούς φορολόγησης των εταιρειών”.

Το φθινόπωρο του 2014, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) δημοσίευσε έγγραφα της λουξεμβουργιανής θυγατρικής της συμβουλευτικής εταιρείας PwC. Tην περίοδο 2002-2010 -κατά τη διάρκεια της οποίας ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker

ήταν πρωθυπουργός στο Λουξεμβούργο- η PwC διαπραγματεύτηκε ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου για μεγάλες εταιρείες: ΙΚΕΑ, Pepsi, Walt Disney, Deutsche Bank κ.ά. Πολλές μεγάλες εταιρείες παροχής συμβουλών κινούνται αναλόγως.

Panama Papers

Τον Απρίλιο του 2016 η ICIJ προχώρησε στη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων με περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια οικονομικά και νομικά αρχεία από το δικηγορικό γραφείο του Παναμά Mossack Fonseca - από το 1970 έως το 2015. Ο whistleblower των Panama, "John Doe", παραμένει ανώνυμος μέχρι σήμερα, λόγω της ανεπαρκούς προστασίας των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος.

Paradise Papers

Toν Νοέμβριο του 2017 η ICIJ δημοσίευσε πάνω από 13 εκατομμύρια έγγραφα offs hore εταιρειών, αποκαλύπτοντας πώς οι υπερπλούσιοι και οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν δικηγορικές εταιρείες για να φοροδιαφεύγουν. Η βασίλισσα Ελισσάβετ, υπουργοί του Donald Trump, ο Bono, η Apple, η Nike, η Uber, το Facebook, το Twitter, αλλά και πρόσωπα εμπλεκόμενα ακόμη και με την πολιτική ζωή της Ελλάδας (για να θυμίσουμε το Mareva-Gate) φιγουράρουν εδώ. Συνολικά; Πάνω από 120 πολιτικοί σε σχεδόν 50 χώρες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL