Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C21.9°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
20.0°C20.0°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.2°C
3 BF 64%
Ιωάννινα / «Καμία έκνομη ενέργεια για τη διαχείριση των αδέσποτων από τον δήμο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιωάννινα / «Καμία έκνομη ενέργεια για τη διαχείριση των αδέσποτων από τον δήμο»

Λαμπαδηδρομία
EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Απάντηση στα δημοσιεύματα περί ενεργειών του Δήμου Ιωαννιτών για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων στο χώρο του Πανεπιστημίου με αφορμή την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας, απέστειλε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας.

Αναλυτικά:

«Με αφορμή δημοσιεύματα σε μικρή μερίδα των ΜΜΕ και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα στα οποίο προκαταβάλλονταν δήθεν ενέργειες εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων στο χώρο του Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια της υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας, ο Δήμος Ιωαννιτών και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας διευκρινίζουν τα εξής:

Διαχρονικά όλες οι ενέργειες του Δήμου μας αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων γίνονται με βάση τα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 4830/2021 καθορίζεται ότι αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι, οι οποίοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, το οποίο περιλαμβάνει την περισυλλογή, την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή, τη στείρωση, την εύρεση αναδόχου και την υιοθεσία τους. Για τους σκοπούς του εν λόγω νόμου ως «Αδέσποτο ζώο συντροφιάς» νοείται το ζώο συντροφιάς που δεν έχει ιδιοκτήτη και αυτό που περιφέρεται σε δημόσιους χώρους χωρίς σήμανση.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων, ο Δήμος Ιωαννιτών συνεργάζεται στενά με όλα τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας.

Σε συνεργασία με τη Ζωοφιλική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - ΖΩ.Ο.Π.Ι. έχει διαχειριστεί σύμφωνα με το νόμο (περισυλλογή με σκοπό τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση και την επανένταξη στο οικείο τους περιβάλλον όσων δεν έχουν υιοθετηθεί) την πλειοψηφία των ζώων που εισέρχονται – εξέρχονται και γενικώς περιφέρονται εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης.

Έτσι και στην περίπτωση της υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου στον χώρο του πανεπιστημίου, ύστερα από αίτημα της Πρυτανείας προς το δήμο για άμεση απομάκρυνση των ζώων της Πανεπιστημιούπολης, ο Δήμος μας προκειμένου να ενεργήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν η μαζική απομάκρυνση και εξαφάνιση αδέσποτων και δη διαχειρισμένων από το Δήμο σκύλων που φροντίζονται από τη φιλοζωική ομάδα του Πανεπιστημίου, με το από 18-4-2024 έγγραφο του, δεδομένου  ότι τα κτίρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο περιβάλλων χώρος τους είναι ιδιωτικοί χώροι κυριότητας του Πανεπιστημίου, ζήτησε από την Πρυτανεία να επιτρέψει την είσοδο σε υπαλλήλους του Δήμου ώστε σε συνεργασία με την φιλοζωική ομάδα του Πανεπιστημίου να περισυλλέξει τυχόν αδιαχείριστα ζώα από τους χώρους της Πανεπιστημιούπολης.

Συνεπώς λανθασμένα αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο Δήμος Ιωαννιτών μόνος του πήρε την πρωτοβουλία και αποφάσισε να απομακρύνει τα «φιλήσυχα και άστεγα ζώα, που ζουν χρόνια τώρα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρότι είναι πάγιο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών» -όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα- αλλά ζήτησε την άδεια εισόδου, όπως κάνει κάθε φορά που καλείται από την Πρυτανική Αρχή και από την Ζωοφιλική  Ομάδα  του  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΖΩ.Ο.Π.Ι.) να συνδράμει στην διαχείριση των ζώων που βρίσκονται εντός του χώρου του Πανεπιστημίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του ν. 4830/2021.

Στην ειδική τελετή της υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας που πραγματοποιήθηκε εντός της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων, ο Δήμος σε συμφωνία με την Ζωοφιλική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΖΩ.Ο.Π.Ι.) ήταν εκεί, συνδράμοντας τους εθελοντές φοιτητές και τα φιλοζωικά σωματεία που είχαν υπό τον έλεγχο και την προστασία τους τα αδέσποτα του Πανεπιστημίου, ώστε τίποτα να μη διαταράξει τόσο την τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας που διοργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου, όσο και τη ζωή των ζώων που διαβιούν και φροντίζονται εντός της Πανεπιστημιούπολης, όπως και έγινε!

Κανένα περιστατικό δεν σημειώθηκε και η συνεργασία όλων όσων συνέδραμαν ήταν υποδειγματική. 

Η στάση του Δήμου μας, απέχει παρασάγγας από τις καταγγελίες για δήθεν παράνομες περισυλλογές αδέσποτων, που πιθανός λανθασμένα παρερμηνεύτηκε από κάποιους.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, και εγώ προσωπικά, ως Αντιδήμαρχος διαχείρισης των αδέσποτων έχουμε άψογη συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων, πάντα με σεβασμό στα ζώα και τον άνθρωπο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL