Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.1°C23.9°C
4 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.6°C23.5°C
4 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.8°C24.3°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.0°C21.9°C
2 BF 53%
Κακοκαιρία εξπρές / Ποιες περιοχές θα χτυπήσουν οι καταιγίδες - Τι λένε για τη Θεσσαλία οι μετεωρολόγοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία εξπρές / Ποιες περιοχές θα χτυπήσουν οι καταιγίδες - Τι λένε για τη Θεσσαλία οι μετεωρολόγοι

Στιγμιότυπο από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Παρασκευή, έως και το Σάββατο με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο, βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20/4). 

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς μιλώντας στο NEWS 24/7 ανέφερε πως τα φαινόμενα θα είναι έντονα, όμως όχι απαραίτητα και επικίνδυνα, με σαφέστερη εικόνα να υπάρχει αύριο, Παρασκευή, οπότε και θα εκδηλωθούν τα πρώτα φαινόμενα, με τον ίδιο να κρατά χαμηλούς τόνους όσον αφορά τα ύψη βροχής που αναμένεται να σημειωθούν στις ήδη πληγείσες περιοχές, όπως αυτή της Θεσσαλίας.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων της ΕΜΥ, κατά μέσο όρο τον μήνα Απρίλιο σημειώνονται 30 χιλιοστά βροχής, ενώ στον χάρτη του υετού 24ωρου από το μεσημέρι της Παρασκευής έως το μεσημέρι του Σαββάτου, στη συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζονται 90.4 χιλιοστά βροχής.  Ο διευθυντής της ΕΜΥ ανέφερε πως πρόκειται πράγματι για μία σημαντική ποσότητα βροχής σε ένα 24ωρο, όμως τόνισε πως «έχουν υπάρξει πολλές χρονιές που έχουν φτάσει και έχουμε ξεπεράσει αυτά τα ύψη βροχής. Ενδεικτικά το 1998 σημειώθηκαν 131 χιλιοστά βροχής».

«Εάν αυτή η βροχή πέσει μοιρασμένη, λογικά δεν δημιουργεί προβλήματα. Η ΕΜΥ αύριο θα επαναξιολογήσει αυτά τα στοιχεία και θα εκτιμήσει αν θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα ή αναβάθμιση του υπάρχοντος έκτακτου δελτίου» σχολίασε ο Θοδωρής Κολυδάς, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «όσο βαίνουμε προς το καλοκαίρι οι βροχές ανά μήνα μειώνονται σημαντικά. Οπότε είναι καλό να αποφεύγεται η σύγκριση μίας καταιγίδας με τη βροχή που πέφτει όλο το μήνα γιατί δημιουργεί λάθος εντυπώσεις στον κόσμο».

Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων για την Θεσσαλία - Τι λένε Τσατραφύλλιας και Μαρουσάκης

Με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιώργος Τσατραφύλλιας και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησαν για μεγάλα ύψη νερού στη Θεσσαλία, που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Προσοχή σε Θεσσαλία. Στη Λάρισα και τη Μαγνησία η πρόγνωση μας δίνει σήμα για μεγάλη ποσότητα νερού. Αναμένεται σε λιγότερο από 20 ώρες να πέσει το νερό που πέφτει σε 3 μήνες» γράφει χαρακτηριστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Από πλευράς του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δημοσίευσε γράφημα με το συνολικό ύψος βροχής που αναμένεται να αφήσει πίσω της η κακοκαιρία. «Με τους κόκκινους κύκλους επισημαίνουμε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής. Για παράδειγμα η Θεσσαλία θα κυμανθεί περίπου στα 40 με 60 χιλιοστά σε τοπικό επίπεδο με τα ανατολικότερα τμήματα αυτής να προσεγγίζουν ή και να ξεπερνούν τοπικά και τα 100 χιλιοστά κατά κανόνα όμως σε ορεινούς όγκους. Σημειώστε ότι μια μέση ενδεικτική τιμή για το μήνα που διανύουμε είναι τα 35 περίπου χιλιοστά για τη Λάρισα και την Αγχίαλο» ανέφερε ο μετεωρολόγος.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Ποιες περιοχές θα επηρεάσουν τα έντονα φαινόμενα

Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, σε περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL