Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.6°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.8°C20.5°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.3°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.8°C23.8°C
0 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 59%
Ελληνοτουρκικά / Η βίζα, το «καζάν καζάν» και οι χαμηλές προσδοκίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Η βίζα, το «καζάν καζάν» και οι χαμηλές προσδοκίες

134960010a.jpg

Με τη θετική ατζέντα στο προσκήνιο και τον πήχη των προσδοκιών για τα «δύσκολα» να κρατιέται χαμηλά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 13 Μαΐου στην Άγκυρα. Για την ώρα όλα δείχνουν πως τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, με τον Τούρκο Πρόεδρο να αποφεύγει τις ρητορικές εξάρσεις έναντι της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η πρόθεση ούτε από την τουρκική αλλά ούτε από την ελληνική πλευρά να ανοίξει εδώ και τώρα ο δρόμος για τη Χάγη. Η Άγκυρα, άλλωστε, δεν έχει εκφράσει ποτέ αυτή την πρόθεση, ενώ στην Αθήνα η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει κάθε εικόνα ενδοτικότητας -πραγματικής ή μη- για να μην της κοστίσει στις ευρωκάλπες.

Κρουαζιέρα θα σε πάω…

Η καλή είδηση της εβδομάδας στα ελληνοτουρκικά, πάντως, είναι ότι επεκτείνεται για άλλα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η ειδική βίζα για τους Τούρκους τουρίστες, που κάνει την έλευσή τους στην Ελλάδα πιο εύκολη. Τώρα θα μπορούν να έρχονται με συνοπτικές διαδικασίες -με το κόστος της βίζας στα 60 ευρώ- και στη Λέρο, στη Λήμνο, στη Σύμη, στην Κάλυμνο και στο Καστελόριζο, κάτι που περιμένουν με χαρά τόσο οι επίδοξοι επισκέπτες όσο και οι επίδοξοι οικοδεσπότες. Οι θετικές εμπειρίες από τη Λέσβο, για παράδειγμα, που απολαμβάνει ήδη οικονομικές «ενέσεις» από τους Τούρκους επισκέπτες έχουν κάνει και άλλα νησιά να… ζηλεύουν - και να θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

Στο μεταξύ, το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα και την ατζέντα των συνομιλιών του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προετοίμασαν το Σάββατο στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Φαίνεται ότι οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν δεν κατάφεραν να συναντηθούν κάπου αλλού, οπότε έσπευσαν στην αγγλική πρωτεύουσα για μια συζήτηση δυόμισι ωρών. Εικάζεται ότι συζήτησαν την πρόοδο όλων των έως τώρα ελληνοτουρκικών συναντήσεων: του πολιτικού διαλόγου, τον οποίο «τρέχει» από ελληνικής πλευράς η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, της θετικής ατζέντας, με την οποία ασχολείται ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με τα οποία ασχολείται το υπουργείο Άμυνας. Να σημειωθεί ότι οσονούπω αλλάζει ο συνομιλητής από την τουρκική πλευρά σε όλες αυτές τις συναντήσεις, καθώς ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας του στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Από τις πληροφορίες που φτάνουν με το σταγονόμετρο από την κυβέρνηση -και από την ημερομηνία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα, τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές- προκύπτει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο νέο φιλόδοξο βήμα στα ελληνοτουρκικά, όπως η Διακήρυξη των Αθηνών. Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπογραφεί κάποια συμφωνία συνεργασίας στους τομείς «καζάν καζάν», που λέει και ο Τούρκος Πρόεδρος. Όσο για τις τουρκικές αντιδράσεις για τα θαλάσσια πάρκα που επιδιώκει να δημιουργήσει η Ελλάδα στο Αιγαίο, δεν φαίνεται πως βάρυναν το κλίμα στο υπουργείο Εξωτερικών - αν και θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκαν στη συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν. Τέλος, αυτό που αποφεύγει διά ροπάλου να σχολιάσει το υπουργείο Εξωτερικών είναι η ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον - και όποια επίδρασή της στην ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής. Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η ακύρωση αυτή δεν θα παίξει κανένα ρόλο στα ελληνοτουρκικά.

Συνάντηση Μπλίνκεν- Φιντάν

Μπορεί ο Ερντογάν να ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο -ή να συνέβη το αντίθετο- λόγω του σφυροκοπήματος της Γάζας από το Ισραήλ, πλην, όμως, ο διάλογος μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας δεν έχει διακοπεί. Αντιθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε χτες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο Ριάντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δυο τους συζήτησαν για την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία «θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση των ομήρων και θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των Παλαιστινίων στη Γάζα». Συζήτησαν, επίσης, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω μιας οδού προς ένα παλαιστινιακό κράτος με εγγυήσεις ασφάλειας για το Ισραήλ.

Ευρωεκλογές: Μια καμπάνια για την Ανατολική Ευρώπη

Προσπαθεί σκληρά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κινητοποιήσει τους πολίτες να πάνε στις ευρωκάλπες και «να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν γι’ αυτούς». Χθες ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε όλες τις φιλόξενες ιστοσελίδες της Ευρώπης ένα τετράλεπτο φιλμάκι με παππούδες και γιαγιάδες που καλούν τα εγγόνια τους «να αξιοποιήσουν την ψήφο τους», να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Το κάνουν λέγοντας τις ιστορίες τους, τις προσωπικές μαρτυρίες τους για τη Δημοκρατία. Και προειδοποιούν ότι η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, χρειάζεται αγώνα και συμμετοχή.

Το φιλμ είναι καλογυρισμένο, αλλά μοιάζει να απευθύνεται κυρίως στους πολίτες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου και η εκλογική συμμετοχή στις ευρωκάλπες είναι πολύ χαμηλή. Θυμίζει την Άνοιξη της Πράγας και τον αγώνα των τότε Τσεχοσλοβάκων για τη δημοκρατία, αλλά ξεχνάει τη δημοκρατική υπόσχεση που έδωσε η ΕΟΚ με τη διεύρυνσή της στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, όταν οι τρεις χώρες του Νότου κατάφεραν να απαλλαγούν από τις δικτατορίες τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL