Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.5°C21.3°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C19.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.0°C23.2°C
2 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
16.9°C19.9°C
2 BF 64%
Θεσσαλονίκη / Ιδιωτικοποίηση 43 λεωφορειακών γραμμών για 15 χρόνια - Ανακοινώθηκε διεθνής διαγωνισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Ιδιωτικοποίηση 43 λεωφορειακών γραμμών για 15 χρόνια - Ανακοινώθηκε διεθνής διαγωνισμός

Λεωφορεία του ΟΑΣΘ
INTIME/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Την ιδιωτικοποίηση για τα επόμενα 15 χρόνια (10+5) 43 λεωφορειακών γραμμών στη Θεσσαλονίκη προωθεί ο ΟΣΕΘ (πρώην ΟΑΣΘ) μέσω προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω λεωφορειακές γραμμές σήμερα εκτελούνται από ιδιωτικά ΚΤΕΛ και οι οποίες πρόκειται να περάσουν στα χέρια ιδιώτη με την σύμβαση να εκτιμάται στα 646 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η κυβέρνηση έχει εγκρίνει σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για τον «νέο ΟΑΣΘ», σύμφωνα με το οποίο ο νέος Οργανισμός θα εκτελεί μόνο όσα δρομολόγια μπορεί, αφήνοντας τη δυνατότητα για περεταίρω ιδιωτικοποίηση λεωφορειακών γραμμών στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΣΕΘ:

«Δόθηκε επίσημα  από τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) το «εναρκτήριο λάκτισμα» για τη διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης. Πρόκειται ουσιαστικά για την περιοχή που σήμερα εξυπηρετείται από σύμπραξη με επικεφαλής τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Στην επίσημη πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ και την ιστοσελίδα του ΟΣΕΘ εμφανίζεται ηλεκτρονικά η Διακήρυξη προς διαβούλευση για την Α΄ φάση του Διαγωνισμού με  σχετικό Αντικείμενο Υπηρεσιών, ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν με λεπτομέρειες όποιοι φορείς ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ανάληψη του έργου, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης περίπου 646.800.000 € (χωρίς Φ.Π.Α.). Ο φιλόδοξος διαγωνισμός αφορά Ανταγωνιστικό Διάλογο, δηλαδή θα λάβει χώρα μια φάση προεπιλογής βάσει προσόντων και στη Β’ φάση θα κληθούν οι καταλληλότεροι υποψήφιοι ανάδοχοι προς τελική διαβούλευση και επιλογή.

Σημειώνουμε ότι ο διαγωνισμός αφορά σε έργο περίπου 22,5 εκ. οχηματοχιλιομέτρων ετησίως για 10 χρόνια. Θα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης έως πέντε (5) χρόνια επιπλέον και γίνεται με όλους τους όρους του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1370/2007 και με πρόβλεψη αύξησης του έργου έως 20%. Περιλαμβάνει μοναδιαίο κόστος χιλιομέτρου στα 2€ αλλά και κινητροδότηση του αναδόχου ανάλογα με την επιπλέον επιβατική κίνηση που θα ελκύσει. Αυτό θα είναι και ένα βασικό πλεονέκτημα της σύμβασης σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της Αττικής.

Ο εκτιμώμενος αριθμός οχημάτων για το έργο θα ανέλθει έως (250) μαζί με τα εφεδρικά και θα καθοριστεί ο τύπος και η χωρητικότητά τους στη Β΄ φάση του Διαγωνισμού.

“Η αναδιάρθρωση και ποιοτική αναμόρφωση του συγκοινωνιακού έργου στην περιοχή ευθύνης μας, με την αμέριστη στήριξη της πολιτικής ιεραρχίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα ενοποιήσει και θα εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες και θα δώσει την ευκαιρία ώστε ισότροπα, οικονομικά και με ασφάλεια να παρέχουμε και να εποπτεύουμε ποιοτική αστική συγκοινωνία για τη Θεσσαλονίκη του 2030», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΟΣΕΘ Γιάννης Καλογερούδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Τόσκας”».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL