Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.2°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
21.0°C22.0°C
4 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.9°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.4°C20.9°C
2 BF 40%
Women in action / Σημαία τους, η συγκάλυψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Women in action / Σημαία τους, η συγκάλυψη

Εξι αστυνομικοί που καθαιρέθηκαν και μια διαγραφή στην Περιφέρεια. Και νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν. Στη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα πρώτο μέλημα ήταν η συγκάλυψη των βαρύτατων ευθυνών της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ. Η αγωνία τους περιορίστηκε στο πώς θα βγουν από το κάδρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εφαρμόστηκαν τα γνωστά. Οι ευθύνες μετατοπίστηκαν στους συγκεκριμένους αστυνομικούς, στο συγκεκριμένο Τμήμα, υπηρετώντας και εδώ το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους». Ο «γραμμιτζής» Άρης Πορτοσάλτε ζητούσε από το πρωί της Τρίτης «απολύσεις». Ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, υιοθετώντας την πεπατημένη του «μεμονωμένου περιστατικού», μας προέτρεψε «να μην κάνουμε ένα περιστατικό σημαία» (λες και ήταν ένα). Ο υφυπουργός ΠΡΟΠΟ Νότης Μηταράκης ανακάλυψε ότι πρέπει να ξαναδούμε τους κανόνες εμπλοκής των αστυνομικών, γιατί θα μπορούσε ο φρουρός να κατηγορηθεί για «αστυνομική βία»! Και ο αποπεμφθείς Μανώλης Σφακιανάκης επέρριψε τις ευθύνες στο θύμα. «Το έγκλημα το ώθησε η κοινωνική δικτύωση. Η κοπέλα ήταν χαρούμενη, ευτυχισμένη, δύο μήνες περνούσε καλά, το έβγαζε προς τα έξω, ο άλλος ήταν τρελός, σχιζοφρενής, stalker, έβλεπε ότι περνάει καλά…» και τη σκότωσε. «Ήταν αναπόφευκτο» πρόσθεσε στέλνοντας το μήνυμα προς τις γυναίκες ότι δεν έχουν δικαίωμα να περνάνε καλά. Και αν αυτό συμβεί, θα πρέπει να το κρύβουν.

Οι μάσκες για κάποιους δεν πέφτουν ποτέ

Η υπερασπιστική γραμμή του «μεμονωμένου περιστατικού» επιβεβαιώνει τους θύτες και διαιωνίζει τα εγκλήματα. «Αυτό το κορίτσι, έτσι όπως κινήθηκε να πάει στο αστυνομικό τμήμα, μου θύμισε την Ελένη μου, που πήγε μετά τον βιασμό της στο τμήμα της Ρόδου και ήταν ένας Πατρινός αξιωματικός και ένας αστυφύλακας, που το διώξανε το παιδί μου, αυτοί οι δύο δολοφόνοι» είπε η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη (Open). Παρόμοια είχαν διώξει τη Γεωργία στη Σαλαμίνα και πόσες άλλες ακόμα...

Η «ευαισθησία» της κυβέρνησης περιορίζεται στο να δηλώνει «συντεντριμμένη», «συγκλονισμένη» μετά από κάθε τραγωδία και να μην κάνει το παραμικρό. Τρεις φορές έχει απορρίψει τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη κατοχύρωση νομικά του όρου γυναικοκτονία. Kαι ο Π. Μαρινάκης μιλά για «υποκρισία»;

Αραγε, πόσες νεκρές γυναίκες ακόμα χρειάζονται; Πόσες κακοποιημένες, για να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και να εφαρμοστεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, όπως ορίζει η GREVIO στις 71 συστάσεις της προς την κυβέρνηση; Πότε οι αστυνομικοί θα πιστεύουν τις γυναίκες όταν καταγγέλλουν; Τι θα γινόταν αν η Κυριακή Γρίβα, η πέμπτη δολοφονημένη έως τώρα, ήταν δικό τους παιδί; Θα του έλεγαν «το περιπολικό δεν είναι ταξί, κυρία μου», ή «Δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό πίσω από κάθε πολίτη»; - ένα ακόμα κλισέ που ακούγεται από αστυνομικούς σε καταγγελίες. Θα έδιωχναν άραγε το δικό τους παιδί λέγοντάς του «δική σου ευθύνη»;


37 μητέρες σκοτώνονται κάθε μέρα στη Γάζα, από τις 7 Οκτωβρίου, δηλαδή 2 μητέρες κάθε ώρα. Περίπου 60.000 έγκυες γυναίκες έχουν ελάχιστη έως καθόλου πρόσβαση σε επαρκείς υπηρεσίες Προγεννητικής Υγείας. Τουλάχιστον 183 γυναίκες γεννούν στη Γάζα κάθε μέρα και οι περισσότερες δεν έχουν πρόσβαση σε μαίες, γιατρούς. Μόνο 2 από τα 12 νοσοκομεία που λειτουργούν μερικώς στη Γάζα είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες μητρότητας , από τα συνολικά 36 νοσοκομεία που λειτουργούσαν τον Οκτώβριο. Τον Δεκέμβριο, πάνω από 155.000 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο υποσιτισμού - ο αριθμός αυτός θα έχει αυξηθεί εκθετικά από τότε (reliefweb).

Οι μητέρες στη Γάζα βλέπουν τα παιδιά τους να αργοπεθαίνουν από τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση (ABC News) Οι θάνατοι νεογέννητων «αυξάνονται σημαντικά» στη Γάζα, στο παιδιατρικό νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, όπου φθάνουν κάθε μέρα τουλάχιστον 15 παιδιά υποσιτισμένα (ΠΟΥ).


Την ημέρα που μάθαμε τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα υπήρξαν άλλα δύο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Στο πρώτο, πρωταγωνιστής ήταν ο Γιάννης Γιοκαρίνης. Στο δεύτερο, στον Άγιο Παντελεήμονα, 40χρονος έσβησε τσιγάρο στο πρόσωπο της συντρόφου του. Και πριν κλείσει η εβδομάδα νέο περιστατικό, αυτή τη φορά στην Κρήτη. 34χρονη γυναίκα κατήγγειλε στους αστυνομικούς ότι ο σύζυγος την ξυλοκόπησε το μεσημέρι της Τετάρτης, στο σπίτι τους στο Ηράκλειο (cretapost). 


Η Ανίτα Μποργκ ήτανΑμερικανίδα πολυβραβευμένη επιστήμονας υπολογιστών. Το 1987 ίδρυσε μια ψηφιακή κοινότητα για τις γυναίκες στους υπολογιστές που μετεξελίχθηκε σε κορυφαίο οργανισμό για τις γυναίκες στην τεχνολογία.

Το AnitaB.org συνεργάζεται με γυναίκες τεχνολόγους από 50 χώρες και με σπουδαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και εταιρείες. Πέθανε στις 06.04.2003.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL