Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.7°C25.4°C
3 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.3°C27.0°C
4 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.7°C21.0°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.2°C22.9°C
2 BF 46%
Ευρυζωνικότητα / Το καθυστερημένο... γρήγορο Ίντερνετ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρυζωνικότητα / Το καθυστερημένο... γρήγορο Ίντερνετ

13487308a.jpg

Θα αργήσει πολύ, όπως φαίνεται, να φτάσει το γρήγορο Ίντερνετ στα σπίτια και στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς εξακολουθεί να καθυστερεί σκανδαλωδώς το μεγαλύτερο έργο υποδομών ευρυζωνικότητας, το περίφημο Ultra-Fast Broadband (UFBB), συντηρώντας την υστέρηση της χώρας στις υψηλές ταχύτητες Διαδικτύου.

Παρά τις κυβερνητικές γενικόλογες κορώνες για ψηφιακή αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών, το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό έργο, όπως το έχει χαρακτηρίσει η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμπληρώνει πέντε χρόνια καθυστέρησης, καθώς δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση με τον έναν από τους δύο αναδόχους. Αποτέλεσμα είναι, φυσικά, να διατηρείται η γνωστή υστέρηση της Ελλάδας στην ποιότητα και στην ταχύτητα του Διαδικτύου, με την περιορισμένη πρόσβαση σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, που περιλαμβάνει και τη χαμηλή κάλυψη δικτύων οπτικών ινών, να συνιστά τη βασική αιτία που η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στους 27 της Ευρώπης στις υψηλές ταχύτητες Ίντερνετ.

Τον πάτο που έχει πιάσει η χώρα μας στις ιντερνετικές επιδόσεις είχε αναδείξει με τεκμήρια η έρευνα της ΑΥΓΗΣ στις 3 Φεβρουαρίου 2024, με βασική αιτία την καθυστέρηση κρίσιμων τηλεπικοινωνιακών υποδομών, όπως το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband» (UFBB).

Το τελευταίο προβλέπει τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών (κατά βάση οπτικών ινών) που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα υπερυψηλής ταχύτητας Internet σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό επενδύσεων των ιδιωτών τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Το έργο με τη μορφή ΣΔΙΤ έχει αρχικό προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ (870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 300 εκατ. αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, που καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ίδια και δανειακά από το Ταμείο Ανάκαμψης κεφάλαια των αναδόχων, που είναι ο ΟΤΕ μέσω της θυγατρικής του Ultrafast OTΕ και η TΕΡΝΑ Fiber που αποτελεί κοινοπραξία της TΕΡΝΑ Ενεργειακής και της Grid Telecom, που συνιστά 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (με την οποία έχουν υπογράψει συνεργασία για τη χρήση των δικτύων οπτικών ινών οι άλλοι δύο τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί, Wind και Vodafone).

Πέντε χρόνια καθυστέρηση

Ωστόσο, παρά την κομβικότητα του έργου για την αναβάθμιση των υποδομών συνδεσιμότητας και τον εκτιμώμενο αντίκτυπο για 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπέγραψε τη σύμβαση με τον πρώτο ανάδοχο (ΟΤΕ) μόλις τον Ιούνιο του 2023, κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός συντάχθηκε και προκηρύχθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019, ενώ μέχρι και σήμερα, πέντε σχεδόν χρόνια μετά, παραμένει σε εκκρεμότητα η δεύτερη σύμβαση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξει νέα μεγάλη καθυστέρηση.

Για τον λόγο αυτόν εξάλλου 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γιώργο Καραμέρο κατέθεσαν πριν από λίγες ημέρες σχετική ερώτηση στη Βουλή, ρωτώντας με νόημα ποιες «προνομιακές» σχέσεις του ενός ιδιώτη-αναδόχου με το στενό περιβάλλον της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου επιτρέπουν να κωλυσιεργεί και να απαξιώνει το πιο κομβικό και δαπανηρό έργο ευρυζωνικότητας στη χώρα μας, καθώς και αν ισχύει ότι δόθηκε νέα παράταση στις 27 Μαρτίου, πόσες συνολικά παρατάσεις έχουν δοθεί και αν προβλέπεται κάτι τέτοιο στη σύμβαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL