Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο στόχαστρο του ΣΕΠΕ 111.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 600.000 εργαζόμενους

Έφη Αχτσιόγλου για την υποχρέωση εφαρμογής του αυξημένου κατώτατου μισθού - "Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα στο υπουργείο Εργασίας και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να ελέγξουμε την τήρηση του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού με συγκεκριμένο σχέδιο και εργαλεία»

Στο επίκεντρο των ελέγχων του ΣΕΠΕ βρίσκονται οι 110.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν τους 600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό, τόνισε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επαναλαμβάνοντας την υποχρέωση των εργοδοτών να εφαρμόσουν τη νέα υπουργική απόφαση.

Όπως διευκρίνισε, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τις καταστάσεις αμοιβών προσωπικού και κατά συνέπεια τους νέους αυξημένους μισθούς έως το τέλος Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, και καθώς το ΣΕΠΕ γνωρίζει τόσο τον αριθμό των επιχειρήσεων όσο και το προφίλ των συμβάσεων που αυτές έχουν με τους εργαζόμενούς τους, θα ξεκινήσει έλεγχο με στόχο, αφενός να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός, αφετέρου να ελεγχθεί αν υπάρχει υποκρύπτουσα παραβατικότητα, κυρίως μέσα από τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής.

"Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα στο υπουργείο Εργασίας και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να ελέγξουμε την τήρηση του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού με συγκεκριμένο σχέδιο και εργαλεία» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Όπως υπενθύμισε, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ και για τους νέους αυξήθηκε κατά 27%, πηγαίνοντας από τα 510 ευρώ στα 650 ευρώ, προσθέτοντας ότι τη βελτίωση του εισοδήματός τους από την αύξηση του κατώτατου μισθού βλέπουν 600.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο και «άλλοι 280.000 συμπολίτες μας που λαμβάνουν επιδόματα τα οποία συναρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού, όπως το επίδομα ανεργίας και οι παροχές μητρότητας».

Όπως υπενθύμισε ακόμα η υπουργός Εργασίας, "τα τελευταία χρόνια και ιδίως τους τελευταίους έξι μήνες -μετά το οριστικό τέλος των μνημονίων- έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της πλήρως απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας που παραλάβαμε στις αρχές του 2015. Στόχος μας είναι η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, έναν στόχο που τον εξειδικεύουμε στις επιμέρους κατευθύνσεις της καταπολέμησης της ανεργίας, της ενίσχυσης του εισοδήματος και της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων".

Έρχεται εγκύκλιος για τριετίες

Επίσης, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί και η εγκύκλιος για τις τριετίες, διευκρινίζονας ωστόσο ότι βάσει νόμου οι τριετίες προσαυξάνονται στη βάση της αύξησης του νέου κατώτατου μισθού. «Αν και είναι σαφές, θα εκδοθεί και η σχετική εγκύκλιος, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία» ξεκαθάρισε.

Να σημειωθεί ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή από 1ης.2.2019 θα αυξηθούν αναδρομικά και οι μισθοί των απασχολούμενων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αργότερα, δεν μας πειράζει...

Ύστερα από όλη αυτή τη φασαρία με το μετρό Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε και μία έρευνα που δείχνει ότι το 51% των κατοίκων της πόλης είναι υπέρ της απόσπασης των αρχαίων και μόλις το 38% είναι υπέρ της παραμονής τους στον χώρο.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο