Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Σάββας Ρομπόλης: / Σάββας Ρομπόλης: Επικίνδυνη οπισθοδρόμηση η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάββας Ρομπόλης: / Σάββας Ρομπόλης: Επικίνδυνη οπισθοδρόμηση η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας

Επικίνδυνη, οπισθοδρομική και υπονομευτική της κοινωνικής ασφάλισης χαρακτήρισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας "υπέρ του κεφαλαιοποιητικού συστήματος", γνωστού και ως "ασφαλιστικού Πινοσέτ", ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.

Μιλώντας την περασμένη Τρίτη στην ΕΡΤ, ο γνωστός καθηγητής και ίσως ο κορυφαίος στα θέματα "κοινωνικής ασφάλισης" εξήγησε τι ακριβώς σημαίνει το ασφαλιστικό σύστημα "Πινοσέτ" και γιατί εγκαταλείφθηκε από τις χώρες που είχε εφαρμοστεί στην Ευρώπη.

"Είναι οπισθοδρόμηση αυτό που προτείνουν. Οπισθοδρόμηση και χρονική και ουσιαστική στο 1990. Αυτό που υποστηρίζουν 'ότι συμβαίνει στην Ευρώπη' δεν ισχύει. Η πρόταση αυτή της Ν.Δ. σημαίνει ότι θέλει να πάρει την επικουρική ασφάλιση και να την πάει στις ιδιωτικές εταιρείες. Προαιρετική εφαρμογή δεν υπάρχει. Είναι υπονομευτικό και επικίνδυνο, γιατί αν φύγουν κάποιοι, δεν θα μπορεί να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα".

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Ρομπόλης, "τη δεκαετία του 1990 λόγω της θέσης μου στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ (κατείχε τη θέση του προέδρου) στηρίζαμε τα συνδικάτα όλων των χωρών αυτών να αρνηθούν την πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας" (η οποία προωθούσε το "ασφαλιστικό Πινοσέτ", πιο γνωστό ως "σύστημα τριών πυλώνων").

"Στην Ευρώπη αυτό το πείραμα το έχουμε στην Ουγγαρία το 1998, στην Πολωνία το 1999, στη Λετονία το 2001, στη Βουλγαρία το 2002, στην Εσθονία το 2002, στη Λιθουανία το 2004, στη Σλοβακία το 2005, στη Ρουμανία το 2008. Στις χώρες αυτές εφαρμόστηκε η μετάβαση ενός τμήματος της δημόσιας ασφάλισης, της επικουρικής στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Το 2008 όμως κατέρρευσε όλο αυτό το σύστημα των ιδιωτικών ασφαλιστικών και όλοι έτρεξαν στο καταφύγιο του αναδιανεμητικού συστήματος και πλήρωσαν οι κρατικοί προϋπολογισμοί, δημιούργησαν εθνικές συντάξεις. Σουηδία, Ιταλία, Πολωνία, Νορβηγία έφυγαν από το κεφαλαιοποιητικό και πήγαν στο σύστημα της νοητής κεφαλοποίησης", σημείωσε ο κ. Ρομπόλης

"Γάμος" Ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού

Σημείωσε ακόμα ότι "αυτό που αναφέρει ο κ. Καραγκούνης (πρόταση Πινοσέτ) έχει να κάνει με το βασικό πρόβλημα της επόμενης δεκαετίας που περιγράφουν φιλόσοφοι και επιστήμονες". Όπως εξήγησε, "την επόμενη δεκαετία το σοβαρότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα είναι ο γάμος Ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού και η πιο ριζοσπαστική πρόταση την επόμενη δεκαετία θα είναι η αποκατάσταση των δικαιωμάτων της αστικής δημοκρατίας! Αν πραγματικά έχουμε τέτοιους ορίζοντες μπροστά μας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε στο βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, επεσήμανε: "Το σημερινό σύστημα με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που κάνουμε με προβολές ώς το 2070 είναι βιώσιμο και χωρίς να γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις. Μέχρι το 2070 η ασφαλιστική δαπάνη θα πάει στο 10,6% όταν το πλαφόν είναι 16%".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL