Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σύγκλιση "προς τα πάνω" σε μισθούς και δικαιώματα

"Το βλέμμα μας οφείλει να είναι στραμμένο στην ανάγκη αποκατάστασης βασικών θεσμών που έχουν αποδιαρθρωθεί, όπως είναι ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα, ωστόσο χρειάζεται μια "προς τα πάνω" σύγκλιση τόσο στο επίπεδο των μισθών όσο και στο επίπεδο των δικαιωμάτων.

Αυτό τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Ο κόσμος της εργασίας σε μετάβαση», που διοργανώνουν στις Βρυξέλλες η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και το Ινστιτούτο της (ETUI), χαρακτηρίζοντας ως κορυφαία την πρωτοβουλία της ETUC για την “προς τα πάνω” σύγκλιση των μισθών στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, "το βλέμμα μας οφείλει να είναι στραμμένο στην ανάγκη αποκατάστασης βασικών θεσμών που έχουν αποδιαρθρωθεί, όπως είναι ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυτή είναι η πρώτη πρόκληση», προσθέτοντας ότι «η αποκατάσταση, παρότι είναι αναγκαία, σίγουρα δεν είναι επαρκής για να ανταποκριθούμε στις εντεινόμενες προκλήσεις. Πρέπει να αρχίζουμε να συζητάμε με έναν τρόπο πιο οραματικό, που, παρότι θα συμπεριλαμβάνει την ιδέα της αποκατάστασης κύριων θεσμών προστασίας της εργασίας, δεν θα εξαντλείται σ’ αυτήν. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη τόλμη σε επαναστατικές παρεμβάσεις υπέρ αυτών που δεν έχουν φωνή, των νέων, των επισφαλώς εργαζομένων, των μεταναστών, να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που μέσα από το δικαίωμα στην εργασία θα δώσουν φωνή στους αόρατους, θα κάνουν ορατούς τους αόρατους και μέσω του δικαιώματος στην εργασία όλα τα κοινωνικά δικαιώματα θα αποκτήσουν περιεχόμενο».

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ποιον κοροϊδεύουν;

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σύρθηκαν εχθές στην υπερψήφιση της τροπολογίας που ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το έκαναν επειδή ήξεραν ότι, αν καταψήφιζαν, θα είχαν...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο