Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Υπουργείο Εργασίας / Υπουργείο Εργασίας: "Σφυρίζει" αδιάφορα για τις υποχρεωτικές άδειες ασθένειας λόγω κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Εργασίας / Υπουργείο Εργασίας: "Σφυρίζει" αδιάφορα για τις υποχρεωτικές άδειες ασθένειας λόγω κορωνοϊού

Χωρίς κανένα στοιχειώδες μέτρο, και κυρίως χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που θα κλείνουν λόγω κορωνοϊού πορεύεται το υπουργείο Εργασίας. Με δραματική καθυστέρηση και κατόπιν πιέσεων των συνδικάτων έγινε γνωστό (χωρίς να υπάρχει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου) ότι σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Μέχρι χθες οι πληροφορίες ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες παρά τις "συνεχείς συσκέψεις” και τη μελέτη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων". Οι πιέσεις των συνδικάτων οδήγησαν στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη, καθώς ήδη υπάρχουν καταγγελίες για αυθαιρεσίες εργοδοτών οι οποίοι υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν συμψηφισμό των ημερών της κανονικής τους άδειας με τις ημέρες προληπτικής απουσίας από την εργασία τους.

Και αυτό καθώς "μόνο εφόσον η καραντίνα είναι βάσει εντολής γιατρού, κατά το εργατικό δίκαιο, θεωρείται ασθένεια", επομένως τότε μόνο καταβάλλεται ο μισθός, σημειώνουν από την πλευρά τους οι εργατολόγοι.

Ερώτημα ο τρόπος πληρωμής των αδειών

Χωρίς να παίρνει σαφή θέση μέχρι τώρα ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, το υπουργείο Εργασίας διαρρέει ατύπως πως, σε ό,τι αφορά τον μισθό του εργαζομένου, αν υπάρχει εντολή γιατρού θεωρείται άδεια ασθενείας, ενώ αν δεν υπάρχει παραπομπή γιατρού και κάποιος πρέπει να μείνει προληπτικά στο σπίτι δεν θα πρέπει (!) να συμψηφίζει ο εργοδότης με τις ημέρες άδειας αναψυχής και θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά ο μισθός του εργαζομένου.

Με άλλα λόγια στην τελευταία περίπτωση η καταβολή μισθού επαφίεται στη διάθεση του εργοδότη! Ασάφειες όσον αφορά την κάλυψη του εργαζομένου διατυπώνονται ακόμα και στις περιπτώσεις "ευέλικτου ωραρίου" ή και τηλεργασίας που ενθαρρύνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις, π.χ. τράπεζες.

Μέτρα διευκόλυνσης για τους εργοδότες

Χθες με δελτίο τύπου το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε μέτρα που αφορούν μόνο διευκολύνσεις εργοδοτών όσον αφορά τις δηλώσεις στο σύστημα “Εργάνη” και την αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα:

α) Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

β) Αναστέλλεται για τρεις μήνες, έως την 30η Ιουνίου 2020, η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020.

Προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ η υγεία των εργαζομένων

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου είχε επικρίνει τη χαρακτηριστική αδράνεια που επιδεικνύει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τονίζοντας ότι: "Είναι άμεση η ανάγκη ενεργοποίησης του υπουργείου Εργασίας για την ενημέρωση και τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα στους χώρους και τους κλάδους υψηλότερης επικινδυνότητας. Είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων για τη διασφάλιση των αμοιβών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL