Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Πλήθος εκδηλώσεων για την Παγκόσμια ημέρα ποίησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλήθος εκδηλώσεων για την Παγκόσμια ημέρα ποίησης

Ανάμεσα στα χειρόγραφα, τα προσωπικά αντικείμενα και τις ποιητικές συλλογές του Μανόλη Αναγνωστάκη και στα τεκμήρια της εποχής που κατέθεσε τον ποιητικό και πολιτικό λόγο του, που συγκροτούν την έκθεση "Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη", επέλεξε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία να συμμετέχει στον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης με μια εκδήλωση αφιερωμένη στον κορυφαίο ποιητή της μεταπολεμικής περιόδου.

Στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (Βασ. Σοφίας 11, είσοδος από οδό Σέκερη), στις 6.30 μ.μ., ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας και η ομ. καθηγήτρια του ΑΠΘ Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου θα μιλήσουν για τον ποιητή και το αποτύπωμα που άφησε στα πεδία του πολιτισμού και της πολιτικής, ενώ ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου θα μοιραστεί την εμπειρία της μελοποίησης των έργων του. Οι ηθοποιοί Μαρία Σκουλά και Θανάσης Δόβρης θα απαγγείλουν επιλεγμένα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη.

Με Αναγνωστάκη επέλεξαν να γιορτάσουν την ημέρα η Αττικό Μετρό και η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, στη γενέτειρα του ποιητή, αναρτώντας τον εμβληματικό στίχο του "σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις να μην τις παίρνει ο άνεμος...", στον γερανό του εργοταξίου "Αγία Σοφία". Οι στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη θα τοποθετηθούν σε δύο πανό μήκους 8 μέτρων και πλάτους 1.30, στον γερανό, για να θυμίσουν το έργο ενός σπουδαίου ποιητή της Θεσσαλονίκης.

Στη σύγχρονη ποίηση με ψηφιακά μέσα αφιερώνει η Στέγη την αποψινή βραδιά στον χώρο πίσω από το κτήριό της (Γαλαξία 2 και Ευρυδάμαντος), στις 7 μ.μ. Η J. R. Carpenter, συγγραφέας, περφόρμερ και ερευνήτρια στα πεδία της performance writing, της ψηφιακής λογοτεχνίας και της αρχαιολογίας των μέσων, ξεναγεί το κοινό σε καινούρια και παλαιότερα διαδικτυακά έργα ποίησης και τέχνης και μιλά για το πώς μέσα από την περφόρμανς, το έντυπο και τα ψηφιακά μέσα εξερευνούν θέματα όπως ο χώρος, ο εκτοπισμός, η κοινότητα και το περιβάλλον.

Η Εταιρεία Συγγραφέων και η ΕΡΤ ενώνουν τις δυνάμεις τους και σήμερα όλες οι συχνότητες της ΕΡΑ συντονίζονται με την ποίηση και παρουσιάζουν απαγγελίες, συνεντεύξεις, αφιερώματα σε κλασικούς και σύγχρονους Έλληνες και ξένους ποιητές, μελοποιημένη ποίηση, αρχειακό υλικό, εκπομπές για την ποίηση στον αθλητισμό, την ιστορία και την επιρροή του ποιητικού λόγου κ.ά.

Και ο ραδιοφωνικός σταθμός 105,5 Στο Κόκκινο συντονίζεται αντιστοίχως και πλαισιώνει το πρόγραμμα του με εκπομπές, απαγγελίες ποιημάτων και μελοποιημένη ποίηση από σύγχρονους και κλασικούς ποιητές, Έλληνες και ξένους, να μονοπωλούν τις μουσικές επιλογές της ημέρας. Κάθε ώρα, μετά τα δελτία ειδήσεων του σταθμού, από τις 5 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ακούγονται ποιήματα σημαντικών Ελλήνων ποιητών.

Ένα από τα ετερώνυμα του Πεσσόα, τον Άλβαρο Ντε Κάμπος, επιλέγει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η μεταφράστρια του Πεσόα, Μαρία Παπαδήμα, ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο Βασίλης Αμανατίδης και η Σταυρούλα Γάτσου διαβάζουν τη "Θαλασσινή Ωδή" του Άλβαρο Ντε Κάμπος στο καφέ του Μουσείου στην Αποθήκη Α', στο λιμάνι (6 μ.μ.). Καλλιτεχνική διεύθυνση Μαρία Κενανίδου.

Γιώργο Σεφέρη επιλέγει για την Ημέρα το Τελλόγλειο Ίδρυμα (7.30 μ.μ.) και παρουσιάζει τη συναυλία "Χρόνια σαν φτερά" με τα έργα "Σχέδια για ένα Καλοκαίρι" του Αργύρη Κουνάδη και "Δεκαέξι Χάικου", "Το φύλλο της λεύκας" και κομμάτια για πιάνο του Γιώργου Κουρουπού. Τραγουδά η Μάιρα Μηλολιδάκη, στο πιάνο ο Τίτος Γουβέλης, απαγγέλλει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Το βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά (Κηφισίας 310), στις 7 μ.μ., παρουσιάζει την εκδήλωση "Καβάφης σήμερα: Η επιδραστικότητα και η διεισδυτικότητα του Αλεξανδρινού ποιητή στη σημερινή εποχή" με ομιλητή τον Ευριπίδη Γαραντούδη καθηγητή στο ΕΚΠΑ. Οι βραβευμένες ποιήτριες Κάλλια Παπαδάκη και Ευτυχία Παναγιώτου διαβάζουν καβαφικά ποιήματα και συζητούν με το κοινό. Συντονίζει ο Γιάννης Ν. Μπρασκόζος.

Το Ίδρυμα "Τάκης Σινόπουλος" (Τ. Σινόπουλου 22, Περισσός) πραγματοποιεί έναν μαραθώνιο ανάγνωσης ποιημάτων που ξεκινά στις 7.30 μ.μ. και συνεχίζεται ώς τις 12 μεσάνυχτα.

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών συνδυάζει την Ημέρα Ποίησης και την 197η επέτειο από την Επανάσταση του 1821 παρουσιάζοντας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (8μ.μ.) τα βιβλία της Μαρίας Δεληβοριά "Διονυσίου Σολωμού, Η Γυναίκα της Ζάκυθος έχθρισσα θανάσιμη του έθνους, ερμηνευτική δοκιμή", για το οποίο μιλά ο φιλόλογος Δημήτρης Πολυχρονάκης, και "Ο Αγώνας του '21 και η υπονόμευσή του, οι σύγχρονες μαρτυρίες και η κρίση του Σολωμού", για το οποίο μιλά η ιστορικός Ελευθερία Ζέη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL