Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Πέθανε ο Γάλλος φιλόσοφος Αντρέ Γκλικσμάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο Γάλλος φιλόσοφος Αντρέ Γκλικσμάν

Σε ηλικία 78 ετών πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Παρίσι ο Γάλλος φιλόσοφος Αντρέ Γκλικσμάν, επιφανής εκπρόσωπος των "νέων φιλοσόφων" και του ρεύματος εκείνου της γαλλικής διανόησης που, από την εξέγερση του Μάη του '68, βρέθηκαν συχνά να υπερασπίζονται τον ατλαντισμό και τη Δεξιά...

Γεννημένος το 1937 στα προάστια του Παρισιού, ο Μάης του 1968 τον βρίσκει στη Σορβόννη, βοηθό του πολιτικού φιλοσόφου Ρεϊμόν Αρόν. Θα πάρει μέρος στη φοιτητική εξέγερση και στη συνέχεια θα δραστηριοποιηθεί στον χώρο των μαοϊκών. Συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις στο πλευρό του Ζαν Πολ Σαρτρ και της μαοϊκής εφημερίδας La Cause du Peuple.

To 1975 όμως θα αποκηρύξει τον μαρξισμό (με το βιβλίο του Η μαγείρισσα και ο ανθρωποφάγος. Στοχασμοί για το κράτος, τον μαρξισμό και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης), ταυτίζοντας τους δύο ολοκληρωτισμούς, τον ναζισμό και τον κομμουνισμό.

Μαζί με τον Μπερνάρ Ανρί Λεβί και άλλους θα κινητοποιηθούν σε υπεράσπιση των Ρώσων αντικαθεστωτικών, των φυγάδων από το Βιετνάμ κ.ά., προκαλώντας συχνά τις βίαιες επιθέσεις των διανοούμενων της Αριστεράς.

Κατά τη δεκαετία του '80 θα στραφεί, μαζί με άλλους, στον φιλοατλαντισμό, υπερασπίζοντας την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Σερβία, την ανεξαρτησία της Τσετσενίας από τη Ρωσία και του Θιβέτ από την Κίνα...

Στις προεδρικές εκλογές του 2007 θα υποστηρίξει τον Νικολά Σαρκοζί, από τον οποίο όμως θα απομακρυνθεί σύντομα, κατηγορώντας τον για τις στενές σχέσεις του με τον Πούτιν.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε ο γιος του, σκηνοθέτης Ραφαέλ Γκλικσμάν, λέγοντας πως έχασε "τον καλύτερό του φίλο". Σε ανακοίνωσή του, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε πως ο Γκλικσμάν "υπήρξε πάντα ευαίσθητος για τα βάσανα των λαών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL