Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Φ. Πλιάτσικας: Ήρθε η ώρα να βγουν όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι διάφανα και ξάστερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Πλιάτσικας: Ήρθε η ώρα να βγουν όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι διάφανα και ξάστερα

Δημόσια επιστολή, με την οποία απαντά στις δηλώσεις του Γιάννη Γλέζου,  προέδρου της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων Μουσικής) και της ΕΜΣΕ (Ένωσης Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδας), στέλνει ο Φίλιππος  Πλιάτσικας.

Ακολουθεί η επιστολή:

Με θλίψη το τελευταίο διάστημα βλέπω πόσο αδιάντροπα προσπαθούν διάφοροι "λύκοι" που νέμονται τον καταρρακωμένο χώρο μας να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις προωθώντας προσωπικές ατζέντες , πολιτικούς , οικονομικούς αλλά και άλλους ιδιοτελείς τους σκοπούς. Γύρω μας έχει στηθεί ένα πάρτυ συμφερόντων με τα πιο παλιά “διαπλεκόμενα"χαρακτηριστικά τόσο γνωστά κι αποκρουστικά  σε όλους μας αλλά δυστυχώς με κάθε ευκαιρία παρόντα..

Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο πληροφορήθηκα με έκπληξη μου τις συκοφαντικές προς το πρόσωπο μου δηλώσεις του Γ. Γλέζου , με τον οποίο δεν έχω ποτέ ούτε μιλήσει ούτε απλά συναντηθεί . Με αφορμή αυτό το γεγονός έχω να πω λοιπόν τα εξής ..

Α. Στον Ο.Π.Ι. τοποθετήθηκα μόλις πριν από μερικούς μήνες ως μέλος του ΔΣ του οργανισμού  αμισθί , μετά από την τιμητική πρόταση που μου έγινε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού , τον Κο Μπαλτά. Παρά το ότι ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν και παραμένει εξαιρετικά περιορισμένος και τις πάγιες επιφυλάξεις μου για τις περιπτώσεις τύπου Γλέζου που ευδοκιμούν στη χώρα μας , δέχτηκα τελικά την πρόταση θεωρώντας πως καθώς βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή σε σχέση με το μέλλον των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα ,οφείλουμε οι ίδιοι εμείς ,συνθέτες και στιχουργοί επιτέλους να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Β. Στο Δ.Σ. του ΟΠΙ συζητήθηκε αναλυτικά και διεξοδικά θέμα που αφορούσε την ΑΕΠΙ (και τέθηκε επίσης σε ψηφοφορία) μονάχα μια φορά και αφορούσε οικονομικές οφειλές της ΑΕΠΙ προς τον ΟΠΙ όπου και ΟΜΟΦΩΝΑ το Δ.Σ. αποφάσισε να καταθέσει αγωγή και τελεί εν αναμονή προκειμένου αυτή να ετοιμαστεί από εξωτερικό δικηγόρο όπως περιγράφεται στο καταστατικό του ΟΠΙ ώστε να προχωρήσει. Επίσης τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης που πρέπει να συζητηθούν σε κάθε Δ.Σ. αποφασίζονται από τον Πρόεδρο μετά από εισήγηση της Διευθύντριας του Οργανισμού και ουδέποτε ήρθε στο Συμβούλιο θέμα ημερήσιας διάταξης σχετικό με την μεταφορά της έδρας της ΑΕΠΙ στην Κύπρο .Επισημαίνω πως δεν έχει το δικαίωμα κανένα απλό μέλος να θέσει ή να αφαιρέσει θέματα από την ημερήσια Διάταξη.

Γ. Κανένα άλλο θέμα που αφορά την ΑΕΠΙ δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία όσο βρίσκομαι εγώ στο Δ.Σ, πόσο δε μάλλον -όντας το ένα από τα πέντε μέλη του Δ.Σ.-να μπόρεσα ως να είχα “ τρίποντη "ψήφο να αλλοιώσω μόνος μου αποτέλεσμα ψηφοφορίας...

Δ. Ευτυχώς για ανθρώπους σαν εμένα που δεν ανήκουμε σε φατρίες , κόμματα και παρεούλες  , τηρούνται πρακτικά στις συνεδριάσεις αυτές τα οποία και θα ζητήσω αν χρειαστεί για να προστατεύσω τον εαυτό μου μεν, αλλά και για να αποδειχτεί το μέγεθος της συκοφαντίας και του δόλου που υπήρξε από την πλευρά του συγκεκριμένου προσώπου όπως και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτή του την πράξη και για τις οποίες θα λογοδοτήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αλλά αυτό είναι είναι ένα προσωπικό θέμα  που αυτή την ώρα είναι δευτερεύον.

Με αφορμή λοιπόν αυτό το ακραία συκοφαντικό δημοσίευμα νομίζω πως ήρθε η ώρα να βγουν όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι διάφανα και ξάστερα για όλους όσοι παίζουν κάποιο ρόλο μικρότερο ή μεγαλύτερο σε αυτή την κρίσιμη φάση που αφορά τις ζωές και την αξιοπρέπεια μας. Όλα φανερά! !Αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Οι κινήσεις στις οποίες έχω ήδη προβεί και οι κινήσεις στις οποίες θα προβώ με αυτό το σκεπτικό είναι οι παρακάτω..

1. Έχω στείλει επιστολή στον ΟΠΙ και προσωπικά στον Πρόεδρό του ζητώντας  να πάρει θέση δημοσίως για το θέμα και να τοποθετηθεί για το τι ακριβώς έχει συζητηθεί στις συνεδριάσεις του Οργανισμού όπως και για το αν έπαιξα έστω και μια φορά αρνητικό ρόλο σε θέματα προστασίας της νομιμότητας.

2. Στην ίδια επιστολή κατέθεσα αίτημα  στον ΟΠΙ ,ενημερώνοντας γι αυτό και το Υπουργείο Πολιτισμού να ζητήσει από τους αρμόδιους ΟΣΔ να του γνωστοποιήσουν τις συναλλαγές που είχαν με όσους δημιουργούς  (συμπεριλαμβανομένου και εμού) βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην παρούσα φάση σε σχέση με τη ρύθμιση του τοπίου για τα Πνευματικά δικαιώματα, είτε ως μέλη του ΟΠΙ είτε ως μέλη Δ.Σ. των σωματείων των Δημιουργών, είτε ως οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει εμπλοκή στα κοινά.

Για να ξέρουμε με απλά λόγια αν έχουν όντως δοθεί  σε κάποιους δημιουργούς μεγάλες προκαταβολές από την ΑΕΠΙ είτε την Αυτοδιαχείριση  (που δεν πρόκειται ίσως να αποσβεστούν ποτέ), ώστε να μην υπάρχουν σκιές για το κατά πόσο οι απόψεις κι οι θέσεις όσων δημιουργών ασχολούνται με τα θέματα αυτά  είναι αντικειμενικές ή υπάρχουν κάποιες "δεσμεύσεις" όπως εμμέσως χθες κατηγορήθηκα εγώ, αύριο κάποιος άλλος.. Ας ξεκαθαρίσει το τοπίο λοιπόν για όλους μας.

3. Θα ζητήσω επίσης από τον ΟΠΙ  σχετικά με το καθεστώς διανομής των εισπράξεων στον Οργανισμό που διαχειρίζεται ο Κος Γλέζος. Τι ποσοστό αποδίδει δηλαδή στους δημιουργούς και τι ποσοστό κρατάει ως έξοδα για λογαριασμό του  Οργανισμού.

4. Ως ανήθικη και συκοφαντική που είναι η δήλωσή του αν δεν επανορθώσει θα εξετάσω την διαδρομή που αξίζει στους συκοφάντες που είναι η δικαστική οδός η οποία πάντοτε υπήρξε κι εξακολουθεί να παραμένει η τελευταία μου επιλογή...Θα ήθελα να την αποφύγω αλλά δυστυχώς κάποιες φορές είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του από τον παραλογισμό και την ανηθικότητα.

Τέλος έχω να πω σε εσάς που κάνατε "ομορφιές" τόσα χρόνια και στους υπόλοιπους που κάνατε όνειρα να γίνετε Χαλίφηδες στη θέση του Χαλίφη για να κάνετε τις δικές σας “ομορφιές" ότι οι δημιουργοί ξύπνησαν, συνενώθηκαν κι αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και στο επόμενο διάστημα θα πάρουν πρωτοβουλίες για την λύση στα προβλήματά τους..Άρα τα νέα για σας δεν είναι καλά..

Διαβάστε επίσης:

Γ. Γλέζος: Να αλλαχθεί άμεσα το (υπέρ της ΑΕΠΙ) δ.σ. της ΟΠΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL