Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Λούι Ψυχογιός, ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης: / Λούι Ψυχογιός: Σημαντικό όπλο μαζικής ευαισθητοποίησης ο κινηματογράφος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λούι Ψυχογιός, ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης: / Λούι Ψυχογιός: Σημαντικό όπλο μαζικής ευαισθητοποίησης ο κινηματογράφος

«Ο Τραμπ έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην Αμερική, αφού πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πως δεν μπορούν να στηριχτούν στην κυβέρνηση με αυτές τις πολιτικές. Θέλω να πιστεύω πως κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί από την πολιτική». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο του 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου είναι προσκεκλημένος, ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός.

Παθιασμένος και βραβευμένος ντοκιμαντερίστας αλλά και φωτογράφος, σταθερός συνεργάτης του περιοδικού "National Geographic", ο Λ. Ψυχογιός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την carte blanche από το Φεστιβάλ να επιλέξει δέκα αγαπημένα του ντοκιμαντέρ και να τα παρουσιάσει στο κοινό της διοργάνωσης. Παράλληλα, το Φεστιβάλ απένειμε τον Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του στον κινηματογράφο ενώ πραγματοποιεί ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ του Ο όρμος, το οποίο καταγράφει τη μαζική εξόντωση δελφινιών στην Ιαπωνία και τιμήθηκε με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Εισπράξεις και ευαισθητοποίηση

Ως δημιουργός ντοκιμαντέρ, ο Λούι Ψυχογιός θεωρεί, όπως είπε, σημαντικό μέσα από το έργο του να μπορεί να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει ένα 10% του πληθυσμού. «Στην Αμερική, μια ταινία θεωρείται επιτυχημένη με βάση τις εισπράξεις και τα κέρδη που θα αποφέρει. Για μένα αυτό συμβαίνει όταν η ταινία μου θα ευαισθητοποιήσει το 10% του πληθυσμού. Θεωρώ τον κινηματογράφο σημαντικό όπλο μαζικής ευαισθητοποίησης. Αυτό το 10% του πληθυσμού είναι ένας ικανός αριθμός ατόμων για να προκαλέσω με τις ταινίες μου εκείνον τον προβληματισμό που θα κινητοποιήσει τον συγκεκριμένο κόσμο και θα επιφέρει χρήσιμες κοινωνικές αλλαγές».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς αυτό είναι το ντεμπούτο ντοκιμαντέρ του "Ο όρμος", για το οποίο ο ίδιος σχολίασε: «Χάρη στον Όρμο αποκαλύψαμε μια ιστορία που δεν ήταν ευρύτερα γνωστή -τη μαζική εξόντωση δελφινιών στην Ιαπωνία- και αλλάξαμε την κατάσταση. Ευαισθητοποιήσαμε το κοινό και καταφέραμε να περιορίσουμε τους φόνους των δελφινιών κατά 93%».

Αναφερόμενος στα δέκα ντοκιμαντέρ που επέλεξε στο πλαίσιο της carte blanche, ο κ. Ψυχογιός επισήμανε: «Πιστεύω ότι οι ταινίες αυτές είναι μια ευκαιρία για τους θεατές που θα τις δουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα πράγματα γύρω τους".

Όσον αφορά θέματα που ανέδειξε ο ίδιος ως φωτογράφος του National Geographic ήταν και η αξιοποίηση και ανακύκλωση σκουπιδιών, για την οποία εξήγησε: “Καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συνδρομητές του περιοδικού και κατ’ επέκταση ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που τα διάβασαν. Έτσι κατορθώσαμε να ξεκινήσουν επιτέλους οργανωμένα προγράμματα ανακύκλωσης, αλλά και να γίνουν έρευνες και επιστημονικές μελέτες”.

“Σε μια κόλλα χαρτί”

Τον φάκελο «γραφειοκρατία», με πέντε χαρακτηριστικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο που προβάλλονται σε πρεμιέρα στην Ελλάδα και θα παρουσιαστούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ανοίγει το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έως και τις 10 Μαρτίου μέσα από το αφιέρωμα με τίτλο «Σε μια κόλλα χαρτί». Οι ταινίες του αφιερώματος είναι "Open to the Public" της "Σίλβια Μπελότι", "Restless" του Μπερνάρντ Ατάλ, "Border of Pain" της Ρουθ Γουόκ, "Crime + Punishment" του Στίβεν Μέινγκ και "Goodbye Party" του Λοχμάν Καλεντί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL