Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Διακρίσεις με αστερίσκους....
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διακρίσεις με αστερίσκους....

Προβάδισμα με διαφορά φαίνεται πως κατακτούν οι νέοι θεατρικοί συγγραφείς στην απονομή των Κρατικών Βραβείων, αφού, όπως αποφάσισαν οι αρμόδιες επιτροπές, στον μεν Διαγωνισμό Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού Έργου δεν απονέμεται το αντίστοιχο Κρατικό Βραβείο δεδομένου ότι ανάμεσα στα 95 έργα που υποβλήθηκαν "δεν υπάρχει κάποιο κείμενο το οποίο να πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός ολοκληρωμένου θεατρικού έργου", ενώ αντιθέτως το Κρατικό Βραβείο για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς απονέμεται ομόφωνα στο έργο "Ελαφρά ψημένο" της Ιωάννας Θεοδοσιάδου. Ομόφωνα απονέμεται και το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου Για Παιδιά στο έργο "Ράιαν και Νουρ ή... Νουρ και Ράιαν" της Αγγελικής Δαρλάση.

Η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Θεατρικού Έργου, που αποτελείται από τους Νίκο Διαμαντή ως πρόεδρο, Αμαλία Κοντογιάννη, Ρένη Πιττακή, Έρι Κύργια και Ανδρέα Φλουράκη ως μέλη, ομόφωνα επίσης αποφάσισε να δωθούν έπαινοι σε εννέα έργα. Τρία εξ αυτών, τα "Κοίτα ωραία πράγματα που συμβαίνουν" των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, "Αιγαίον Story" του Χρήστου Στρέπκου και "Όνειρο Ήταν...!!!" των Χρήστου Μερζιώτη και Στάθη Μπαχταλιά, είναι "κλασικής θεατρικής δομής που απηχούν συγχρονους προβληματισμούς και διακρίνονται για τον καθαρό χειρισμό τους". Έπαινοι θα δοθούν επίσης στους μονολόγους "Γρέτα" της Κωσταντίνας Γιαχαλή και "Ξένη όπως Πολυξένη" της Βάσιας Τρομπούλη, στα τρία έργα "νεότερης δομής και φρέσκιας δραματουργίας που βασίζονται στην αποδόμηση και τη διακειμενικότητα και κάνουν χρήση νεανικής γλώσσας", "Αmfivallo" της Αγγελικής Παρδαλίδου, "Η ιστορία της μάινας που τραγουδούσε death metal" του Ιωάννη Κεντρωτά και "Data love" της Ελευθερίας Κόμη και στην κωμωδία "Οικογενειακά δείπνα" του Θόδωρου Ιωσηφίδη, "που φανερώνει γνώση του είδους και του ιδιαίτερου ρυθμού που αυτό απαιτεί".

Η Επιτροπή Κρατικού Βραβείου για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς, αποτελούμενη από τους Αντώνη Αντωνίου ως πρόεδρο, Λεία Βιτάλη, Έλενα Πέγκα, Λίλλυ Μελεμέ και Γιάννη Καλαβριανό ως μέλη, ανάμεσα στα 77 έργα που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό απένειμε ομόφωνα το βραβείο στο "Ελαφρά ψημένο" της Ιωάννας Θεοδοσιάδου, καθώς διέκρινε ότι "το έργο διακρίνεται για το ενδιαφέρον σύγχρονο κοινωνικό θέμα του, έχει καλοστημένη δομή με κλιμακούμενη αγωνία και ρεαλιστικούς διαλόγους”. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Παράλληλα, απένειμε ομόφωνα έπαινο στο έργο "Ο Λυκάνθρωπος" του Σταύρου Δάλκου για την "καλοστημένη δομή σαν παραβολικό παραμύθι και τις συνεχείς ενδιαφέρουσες ανατροπές”. Ωστόσο, η επιτροπή επισημαίνει ότι τα έργα που υποβλήθηκαν "στερούνται δομής και πρωτοτυπίας", διακρίνοντας "άγνοια κανόνων θεατρικής συγγραφής, επιφανειακή γραφή με αδυναμία εξέλιξης της πλοκής, με φλύαρους διαλόγους, άνευρη δομή και αναμενόμενες καταστάσεις" καθώς και "έλλειψη γνώσης κανόνων του θεάτρου", ενώ "η έλλειψη γνώσης της θεατρικής γραφής οδηγεί στην παρουσίαση έργων με την οπτική, κατά την πλειονότητά της, τηλεοπτικού σεναρίου".

Η Επιτροπή Κρατικού Βραβείου Θεατρικού Έργου Για Παιδιά, αποτελούμενη από τους Τάκη Τζαμαργιά ως πρόεδρο, Μαρία Καρανάνου, Μίκα Πανάγου, Μαρία Δημάκη Ζώρα και Εδουάρδο Γεωργίου ως μέλη, ανάμεσα στα 34 έργα που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό απένειμε ομόφωνα το Κρατικό Βραβείο στο "Ράιαν και Νουρ ή... Νουρ και Ράιαν" της Αγγελικής Δαρλάση, διακρίνοντας μεταξύ άλλων ότι "ξεχωρίζει για τη σωστή και ισορροπημένη θεατρική δομή και ανάπτυξη σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συγκροτούν τα δομικά και υφολογικά στοιχεία ενός δραματικού κειμένου (δράση, αφήγηση, πλοκή, συγκρούσεις, γλώσσα και έντονη προφορικότητα) με πολλαπλές δυνατότητες σκηνικής εικονοποίησης". Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Και αυτή η επιτροπή διέκρινε ότι τα περισσότερα έργα που υποβλήθηκαν "στερούνται δομής και πρωτοτυπίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL