Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το Τελευταίο Σπίρτο

Το ταξίδι του ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα το θεατρικό έργο του Θωμά Σίδερη "Το τελευταίο σπίρτο", βασισμένο στο υπό έκδοση μυθιστόρημά του ίδιου με τίτλο "Το μεσοφόρι που χόρευε", σε σκηνοθεσία Σάββα Πασχαλίδη. Το "Τελευταίο Σπίρτο" μας ταξιδεύει από τη Σμύρνη και το μπορντέλο...

Το ταξίδι του ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα το θεατρικό έργο του Θωμά Σίδερη "Το τελευταίο σπίρτο", βασισμένο στο υπό έκδοση μυθιστόρημά του ίδιου με τίτλο "Το μεσοφόρι που χόρευε", σε σκηνοθεσία Σάββα Πασχαλίδη.

Το "Τελευταίο Σπίρτο" μας ταξιδεύει από τη Σμύρνη και το μπορντέλο του Χαλκά Μπονάρ στα Βουρλά της Δραπετσώνας, έως ένα δωμάτιο του Δρομοκαΐτειου, όπου η πρωταγωνίστρια, η Λέλα, ζει τους τελευταίους μήνες της ζωής της. Κυνηγημένη απο τους Τούρκους, βρίσκεται από τη Σμύρνη, όπου εργαζόταν ως ιερόδουλη, στον Πειραιά. Τα βήματά της τη βγάζουν στα Βουρλά, στον φημισμένο οίκο ανοχής του Μεσοπολέμου. Μέσα σε μια κάμαρη προσπαθεί να ενώσει τις τσακισμένες μνήμες της, τον θάνατο, την αδερφή της, τους φαντάρους του ελληνικού στρατού που κράτησε στην αγκαλιά της, την προσφυγιά. Αναμνήσεις που χάνονται μέσα στους καπνούς της Σμύρνης. Όλα και όλοι στροβιλίζονται και ζωντανεύουν μέσα σε ένα παραλήρημα, την ώρα που η φθίση και η σύφιλη κυκλώνουν τα Βούρλα - τεχνητός πνευμονοθώραξ και ενέσεις αρσενικού 606. Μοναδικό ενθύμιο της, η φωτογραφία ενός νέου στρατιώτη, του Αναστάση, που την κρατάει σαν φυλαχτό, με μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση. Ο Αναστάσης σκοτώθηκε από τους Τσέτες, όμως η παρουσία του είναι συνεχής μέσα στις αναμνήσεις της, πάντα παρών μέσα στον χώρο. Το τελευταίο της σπίρτο, η Λέλα το ανάβει ελπίζοντας να δώσει φως στη σιωπή του πατέρα της και του Θεού που "ποτέ δεν έριξε το βλέμμα του πάνω μας". Μια ελπίδα που κρατά όσο και η φλόγα του σπίρτου.

Στον ρόλο της Λέλας, σε μια εξαιρετική ερμηνεία, η Ευτυχία Φαναριώτη. Στον ρόλο του Αναστάση ο Βασίλης Ζώης. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Life 'n' Art Theater (πρώην ΡΑΓΕΣ), Κωνσταντινουπόλεως 82 & Ιερά Οδός, Γκάζι.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Δείτε όλα τα σχόλια