Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Ο λυρισμός του πραγματικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Ο λυρισμός του πραγματικού

Η επιστροφή στο πραγματικό μάς γειώνει. Ανέκαθεν αποτελεί μια πράξη αναγκαία για την επιβίωση αλλά και την αναγέννηση του ανθρώπου μέσα στο κάθε φορά ασαφές και συγκεχυμένο κλίμα ταραγμένων περιόδων της ιστορίας του, που διαμορφώνουν οικονομικές καταστροφές, ένοπλες ιδεολογικές συρράξεις και επεκτατικές εκστρατείες , ανατρέποντας ολοκληρωτικά τις βεβαιότητες του καθημερινού γίγνεσθαι. Αυτός είναι πιστεύω ο λόγος που ο ρεαλισμός επιστρέφει, κάθε φορά με διαφορετική μορφή, μετά από μεγάλους πολέμους, και φάσεις έντονου πειραματισμού και στην τέχνη, με επωνυμίες όπως «Νέα Αντικειμενικότητα» ή πλαισιωμένος με επιθετικούς προσδιορισμούς, όπως «μαγικός» ή «κριτικός» που προσδιορίζουν και την ύπαρξή μας.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Θάνος Λιανός, που εκθέτει τις ημέρες αυτές στον Χώρο Τέχνης «Ηώς», στην πλατεία Βικτωρίας, ανατρέχει στα ρεαλιστικά ιδιώματα του μοντέρνου για να πλάσει και να χαράξει το ασπρόμαυρο έργο του. Στο επίκεντρό του θέτει τον άνθρωπο. Γράφει τον χώρο αφαιρετικά σε ένα σκοτεινό φόντο με τα ελάχιστα δυνατά στοιχεία που τον κάνουν αναγνωρίσιμο ως εσωτερικό καφενείου, σιδηροδρομικό σταθμό ή το ρομαντικά φτιαγμένο τοπίο μιας λιμνοθάλασσας με βάρκες. Για να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θέλει να δείξει τις μορφές του. Αποτυπώνει τις φιγούρες του λυγισμένες από τη βιοπάλη ως σκιές του ίδιου τους του εαυτού να παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι, να χορεύουν, να κοιτούν τον δρόμο της ελευθερίας, εγκλωβισμένες πίσω από παράθυρα με κάγκελαν ή να ονειρεύονται ανάμεσα σε μαύρες εξπρεσιονιστικά αποδοσμένες προσόψεις κτηρίων που τείνουν να τις συνθλίψουν.

Πλάθει με μια αποστασιοποιημένη, σχεδιαστική ακρίβεια φυσιογνωμίες, σαν μάσκες, που καθρεφτίζουν μέσα από τους μορφασμούς τους, τα αχαλίνωτα και βίαια ένστικτά τους, την καλοσύνη τους ή τον τρόμο τους, δείχνουν με τα σχηματοποιημένα, όπως σε ένα καρτούν, αιχμηρά ή καμπύλα περιγράμματά τους τη διάθεσή τους. Χρησιμοποιεί το λευκό όπως και τα λιγοστά έντονα χρώματα επιλεκτικά, κλασικά ή ανορθόδοξα, για να φωτίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μορφών του και την ιδιαιτερότητα των τόπων μόνωσής τους. Προσωποποιεί έτσι με έναν τρόπο λυρικό τους τόπους όπου αυτές κινούνται και προβάλλει την ανθρώπινη συνθήκη ως καθοριστική, δημιουργική σχέση με τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Θάνος Λιανός «ΕΚΦΩΤΟΣ», ζωγραφική και χαρακτική, Χώρος Τέχνης Ηώς, Χέυδεν 38, Πλατεία Βικτωρίας. Διάρκεια έκθεσης: 27 Απριλίου - 13 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Τρ. - Παρ. 12.00 - 20.00, Σαββ. 11.00 - 15.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL