Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Συγκατοίκηση" δασκάλου - μαθητή

Έκθεση έργων Κ. Γραμματόπουλου - Α. Νικολαΐδου στην Γκαλερί Έρση από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου

Από τις πιο σημαντικές και προσωπικές φωνές της νεοελληνικής χαρακτικής, δημιουργός και δάσκαλος ταυτόχρονα, ο Κώστας Γραμματόπουλος, από κοινού με τη μαθήτρια του Αλκμήνη Νικολαΐδου και τις γυναικείες φιγούρες της, συναντώνται μέσα από μια έκθεση έργων τους στην Γκαλερί Έρση από τις 18 Ιανουαρίου.

“Μαθητής του Κεφαλληνού στην έδρα της χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών, ο Γραμματόπουλος ασχολείται με τη χαλκογραφία αλλά διακρίνεται περισσότερο στην ξυλογραφία, στην οποία φτάνει σε θαυμάσιες διατυπώσεις με τη χρησιμοποίηση προσωπικών τεχνικών”, σημειώνει για τον δημιουργό και δάσκαλο ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Χρύσανθος Χρήστου.

Τα έργα του Γραμματόπουλου ξεχωρίζουν για την προσωπική και πλούσια μορφοπλαστική του γλώσσα, την ιδιαίτερη τεχνική του και τον χαρακτήρα των αναζητήσεών του. “Έργα βασισμένα σε μια προσωπική περισσότερο τεχνική και με μια εξαιρετική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της γραμμής και των ιδιοτήτων του χρώματος, έρχονται να μας δώσουν και νέες πλευρές των θεμάτων που τον απασχολούν. Με τη λιτότητα και την ασφάλειά της, την πηγαιότητα και τον πλούτο των επινοήσεών της, την ποιότητα των διατυπώσεων και την εκφραστική αλήθεια, η χαρακτική του μας δίνει προσωπικές συναντήσεις του δημιουργού της με τον κόσμο”, σημειώνει ο Χ. Χρήστου.

Την Αλκμήνη Νικολαΐδου, μαθήτρια του Γραμματόπουλου στο εργαστήριό του της ΑΣΚΤ το 1959, με έργα που χαρακτηρίζονται για τη στιβαρότητα της γραμμής τους, την απασχολεί η γυναικεία μορφή και φιγούρα, λεπτή και εφηβική, ευαίσθητη και νωχελική, ερωτική και μητρική.

Η έκθεση διαρκεί έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Από όπου κι αν προέρχεται;

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να καταδικάσει την ακροδεξιά βία. Δεν την είδε όλο το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο σχεδόν όλων των κινητοποιήσεων κατά της συμφωνίας...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο