Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση αναψυκτηρίων / Ασπασία Λουβή: Ζητούμενο η ποιότητα και η οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση αναψυκτηρίων / Ασπασία Λουβή: Ζητούμενο η ποιότητα και η οικονομία

"Επιχειρούμε να θεραπεύσουμε τις δυσλειτουργίες που διαπιστώνουμε στα αναψυκτήρια που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με πολλές προσελεύσεις" επισημαίνει η Ασπασία Λούβη, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΑΠΑ, το οποίο προχώρησε στη διενέργεια νέου δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση έντεκα αναψυκτηρίων.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Αναψυκτηρίων και συναφών καταστημάτων εγείρει αντιρρήσεις και σε χθεσινή ανοιχτή επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου κάνει λόγο για "φωτογραφική προκήρυξη" που λειτουργεί "προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων εστίασης" και είναι "πλήρως αντίθετη με τη στήριξη της συνεχώς απειλούμενης μικρής και μεσαίας επιχείρησης".

Ο διαγωνισμός αφορά τα αναψυκτήρια που λειτουργούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Αθηνών τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο Ολυμπίας, το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο Δελφών και τους αρχαιολογικούς χώρους του Ακρωτηρίου Θήρας, της Δήλου, του Ασκληπιείου Κω, της Ακρόπολης Λίνδου, του Ολυμπιείου, της Βεργίνας και της Μεσσήνης.

Ο Σύνδεσμος ζητάει την τροποποίηση των όρων της προκήρυξης που αφορούν την "ταυτόχρονη μίσθωση έντεκα αναψυκτηρίων σε διαφορετικές περιοχές", την "εξαετή εμπειρία στον χώρο της εστίασης μέσα από τη λειτουργία τουλάχιστον τεσσάρων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, το καθένα από τα οποία πρέπει να έχει λειτουργήσει για τουλάχιστον 48 μήνες", το απαιτούμενο "πιστοποιητικό στην παρασκευή τροφίμων εντός της επιχείρησης, και τη “λειτουργία εργαστηρίου παρασκευής τροφίμων, άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου του είδους καθώς και πιστοποίηση παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών εστίασης (ISO 22000)".

Ζητούν επίσης την τροποποίηση του όρου με τον οποίο "ζητούνται ισολογισμοί των τριών τελευταίων οικονομικών χρήσεων, από τους οποίους να προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών της τριετίας είναι μεγαλύτερος του ποσού των 2.808.351 ευρώ" καθώς και του όρου βάσει του οποίου "αποκλείονται εκ προοιμίου όσες επιχειρήσεις υπήρξαν μισθωτές του ΤΑΠΑ και καθυστέρησαν την καταβολή των μισθωμάτων". Τέλος εκφράζει απορία για το γεγονός ότι "το μέσο εγγυημένο μίσθωμα που προβλέπει η προκήρυξη και για τα 11 αναψυκτήρια συνολικά ανέρχεται στο ποσό των 52.000 ευρώ ποσό μικρότερο από το μηνιαίο μίσθωμα που κατέβαλλε ένα και μόνο αναψυκτήριο, εκείνο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης".

Συνολικά στη χώρα λειτουργούν 80 αναψυκτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, τα 15 εκ των οποίων, όπως επισημαίνει η κ. Λούβη, "βρίσκονται επί σειρά ετών στα χέρια ελάχιστων επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν εξασφαλίζουν την ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων ενώ ταυτοχρόνως έχουμε μεγάλες απώλειες από τις εισπράξεις, διότι ή καθυστερούν να καταβάλουν τα ενοίκια ή μας εξαναγκάζουν να προχωρήσουμε σε καταλογισμούς με αποτέλεσμα να χάνονται για πάντα αυτές οι εισπράξεις από το υπουργείο Πολιτισμού".

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του ενοικίου η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΑΠΑ τονίζει ότι στον διαγωνισμό "ζητάμε ένα μίνιμουμ ποσό ως ενοίκιο και η πλειοδοσία γίνεται επί ποσοστών του καθαρού τζίρου του κάθε αναψυκτηρίου".

Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση ενός αναδόχου και για τα 11 αναψυκτήρια επισημαίνει ότι "αυτός ο πλειοδοτικός διαγωνισμός που θα αποφέρει έσοδα επί των κερδών του αναδόχου στηρίζεται σε έναν ελεγκτικό μηχανισμό που θα εξασφαλιστεί μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό μεταξύ ελεγκτικών εταιρειών. Είναι προφανές ότι, όταν υπάρχει ένας ανάδοχος, το ΤΑΠ θα εκταμιεύσει ποσά για την αμοιβή του ελεγκτικού μηχανισμού μόνον για έναν και όχι για έντεκα διαφορετικούς ελέγχους".

Για τον εν εξελίξει διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους μέχρι τις 22 Ιουνίου και το ΤΑΠ υποχρεούται να απαντήσει έως τις 27 του ίδιου μήνα, ενώ λίγες ημέρες μετά θα ανοίξουν οι προσφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL