Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό που ανακοίνωσε η Λ. Μενδώνη

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μετά το μεγάλο κύμα αντιδράσεων η Λ. Μενδώνη ανακοίνωσε δράσεις για τη στήριξη του χώρου και των ανθρώπων του πολιτισμού

Τις δράσεις για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού που συζητήθηκαν το πρωί της Τετάρτης σε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυριών για την παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του αλλά και οι σκληρές δηλώσεις του Σταύρου Ξαρχάκου στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5.

Η Λ. Μενδώνη ανακοίνωσε την αναδρομική επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ προς καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού.

 

Παράλληλα ανακοίνωσε τη δημιουργία του μητρώου καλλιτεχνών και δημιουργών, με καταγραφή από 13/5 στην ΕΡΓΑΝΗ και έδωσε το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, θερινών σινεμά και την επανεκκίνηση κινηματογραφικών γυρισμάτων, προβών και ζωντανών δρώμενων.

Μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.

Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Από 13 έως 19 Μαΐου θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας του α' τριμήνου 2020.

Στο μέτρο εντάσσονται και καλύπτονται εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έληξε από 15 έως 29 Φεβρουαρίου, καθώς και οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.

Επίσης ανακοίνωσε τη στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού με επιχορήγηση 2,5 εκατ. ευρώ.

Η κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι δεν υπήρξε εξαίρεση για το παρελθόν ούτε για το παρόν και ανέφερε ότι συνολικά 45.000 δικαιούνται τα οριζόντια μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήδη από τον Μάρτιο.

Συνολικά, όπως ανέφερε θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε για «δομικές αλλαγές με στόχο την θωράκιση του κλαδου» και προανήγγειλε άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας. «Οφείλουμε να τις κάνουμε μεσα στο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης» είπε και πρόσθεσε ότι «μας ενδιαφέρει η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας», ενώ αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα των ποικίλλων εργασιακών σχέσεων στον πολιτισμό.

Για τα ΔΗΠΕΘΕ η υπουργός είπε ότι επισπεύστηκε η εκταμίευση της της επιχορήγησής τους και ότι δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα. Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις, διευκρίνισε.

Για τον χορό ανακοίνωσε ότι διπλασιάζεται το ποσό των επιχορηγήσεων και ότι φτάνει στο ένα εκατομμύριο. Δεν θα ζητηθούν χρήματα πίσω, είπε.

Επίσης ανακοίνωσε κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών, με ένα κουπόνι 12μηνης ισχύος για όσους είχαν κλείσει εισιτήριο αλλά ακυρώθηκε η παράσταση.

Η κ. Μενδώνη είπε ακόμα πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

 

 

 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο