Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: / Στ. Αραχωβίτης: Είμαστε δίπλα στις Ελληνίδες αγρότισσες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: / Στ. Αραχωβίτης: Είμαστε δίπλα στις Ελληνίδες αγρότισσες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

Τη διαβεβαίωση ότι θα είναι δίπλα στις Ελληνίδες αγρότισσες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μέχρι τη βελτίωση της πρόσβασής τους στην αγορά, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Αραχωβίτης, σημειώνοντας ότι το υπουργείο είναι εδώ για τη στήριξη και ενδυνάμωση της αυξημένης διείσδυσης, σήμερα, της δραστηριότητας των γυναικών στον πρωτογενή τομέα και τη διασφάλιση ότι δεν θα ξαναγίνει με άνισους όρους.

Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα "Η Ελληνίδα Αγρότισσα", που πραγματοποιήθηκε χθες από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την Περιφέρεια Αττικής, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνίδα αγρότισσα να εισέλθει “εντατικά και ισότιμα στην παραγωγή και να αυξήσει το εισόδημά της”.

Όπως και στο παρελθόν, σημείωσε, μετά την δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας το αποτύπωμα της δημιουργικής ικανότητας της Ελληνίδας γυναίκας φαίνεται ότι βρίσκει τον τρόπο να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο και τόνισε πως το υπουργείο από τη μεριά του οφείλει να διευκολύνει με τις αποφάσεις του και να λάβει τα αντίστοιχα μέτρα που θα υποστηρίξουν τη δραστηριότητά τους.

Η υφυπουργός Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη ανακοίνωσε ότι στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. επέλεξε και παρουσίασε τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα για την εκπαίδευση αγροτισσών και την ενίσχυση - ενθάρρυνση νέων γυναικείων επιχειρήσεων που παράγουν αγροτικά προϊόντα, ώστε να υιοθετηθεί ως καλή πρακτική στις πολιτικές της Ε.Ε.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης που ενισχύουν το εισόδημα της αγρότισσας και τη θέση της στα συνεταιριστικά πράγματα.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ο. Τελιγιορίδου στάθηκε στον νόμο της κυβέρνησης (2016) για τη ρύθμιση γυναικείων συνεταιρισμών, υπογραμμίζοντας ότι “έχουν να γίνουν και άλλα πολλά”. Η αναβάθμιση του ρόλου της Ελληνίδας αγρότισσας, η ισοτιμία που πρέπει να κατακτηθεί, η ενίσχυση των γυναικείων συνεταιρισμών με έμφαση στον αγροτουρισμό και τη μεταποίηση, μόνο καλό μπορεί να αποφέρουν στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της υπαίθρου, κατέληξε.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου σημείωσε ότι η Περιφέρεια κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την προώθηση της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας, ενώ αναφέρθηκε στη “διπλή διάκριση” που υφίσταται η Ελληνίδα αγρότισσα: έμφυλη και οικονομική, τονίζοντας ότι οι ρίζες της πατριαρχίας, των σεξιστικών στερεοτύπων, των έμφυλων ανισοτήτων είναι -συγκριτικά με τα αστικά κέντρα- πολύ πιο ορατές στην ύπαιθρο.

Υπέρβαση της μακραίωνης πατριαρχικής πρακτικής πως κατά κανόνα οι άνδρες διαχειρίζονται τη θηλυκή περιουσία, ερήμην των ιδιοκτητριών της, καθώς και αποδυνάμωση του εύρους της αντίληψης περί γενικευμένης τοποθέτησης των αγροτισσών στον ρόλο των “συμβοηθούντων μελών” της αγροτικής εκμετάλλευσης, καταδεικνύει μελέτη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, υπό την αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου Μ. Γκασούκα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 71,7% των γυναικών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι διαθέτουν προσωπική αγροτική ιδιοκτησία, εκ των οποίων 62,5% τη διαχειρίζονται οι ίδιες, ενώ από τις υπόλοιπες, 60% δήλωσαν ότι παραχώρησαν τη διαχείριση της περιουσίας τους στον άνδρα τους με την έναρξη του γάμου τους.

Επίσης πάνω από 6 στις 10 (61,03%) δήλωσαν ότι εργάζονται στην αγροτική εκμετάλλευση σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και 32,31% σε συνθήκες μερικής απασχόλησης. Η πλειοψηφία διαθέτει μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ, μόνο 14% ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, ενώ το 46,91% δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ μηνιαίως.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες αγρότισσες είναι η καθημερινή κοπιώδης και απαιτητική χειρονακτική εργασία κι έπονται η υψηλή φορολογία, που απομειώνει περαιτέρω το ήδη χαμηλό εισόδημα, η πολύωρη απασχόληση, η έλλειψη υποστηρικτικών δομών για την οικογένεια, το έλλειμμα συμμετοχής του συζύγου στις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL