Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
ΔΝΤ: Βρείτε τα με την Ε.Ε. για τον δημοσιονομικό χώρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΝΤ: Βρείτε τα με την Ε.Ε. για τον δημοσιονομικό χώρο

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει μεθαύριο στην Κομισιόν προσχέδιο προϋπολογισμού με βασική υπόθεση εργασίας τη μη περικοπή των συντάξεων "φωτογραφίζει" το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε χθες στο Μπαλί της Ινδονησίας στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις των δύο πλευρών, καθώς:

* Από ελληνικής πλευράς τονίστηκε εμφατικά ότι η μείωση των συντάξεων επ' ουδενί αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο.

* Από την πλευρά του ΔΝΤ η απόκριση ήταν "βρείτε τα με τους Ευρωπαίους για τον δημοσιονομικό χώρο". Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Ταμείο έχει εκφράσει τη θέση ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμά ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα επιτύχουν οριακά τον στόχο. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία του έκθεση Fiscal Monitor το Ταμείο κάνει λόγο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από φέτος έως το 2022 και στο 3% του ΑΕΠ το 2023. Σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ (δηλαδή κάτω από τον στόχο), ενώ για το 2023 στο μισό της νεότερης πρόβλεψης, δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ.

Πιο αναλυτικά, τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για το φλέγον ζήτημα των συντάξεων άκουσαν με ενδιαφέρον από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο Τόμσεν και Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα επιχειρήματα αφορούσαν τόσο το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, όσο και το ότι υπάρχει πλέον δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας. Με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου, οι παράγοντες του ταμείου επισήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων, όπως επίσης ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι προσχέδιο προϋπολογισμού στο οποίο δεν θα ενσωματώνονται οι προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις προετοιμάζεται να υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών μεθαύριο στην Κομισιόν. Στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, περικοπές και εφαρμογή προνομοθετημένων αντιμέτρων οδηγούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019 και στο σενάριο όπου τη θέση των αντιμέτρων έπαιρναν τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, σε πρωτογενές πλεόνασμα σε 3,56% του ΑΕΠ. Τώρα, θα συμβεί το αντίστροφο: βασικό σενάριο θα είναι η μη περικοπή και απλώς θα υπενθυμίζεται ότι αυτή έχει προβλεφθεί τυπικώς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει αρχική συναίνεση της Κομισιόν. Μάλιστα, το μήνυμα που έστειλε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg TV από το Μπαλί, δείχνει θετική διάθεση της Κομισιόν έναντι ενδεχόμενης μη περικοπής των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρώτα θα πρέπει να πιστοποιηθεί ότι "τα νούμερα βγαίνουν" και οι δεσμεύσεις επί των πρωτογενών πλεονασμάτων τηρούνται. Υπενθυμίζεται ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε δηλώσει: "Περιμένω από την Αθήνα να παρουσιάσει τη Δευτέρα έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, κάτι που έχω συζητήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωράμε σε συζητήσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL