Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Γ. Δραγασάκης: Απεξάρτηση από τα μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Δραγασάκης: Απεξάρτηση από τα μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή

«Η απεξάρτηση από τα μνημόνια, χωρίς προαπαιτούμενα ή αιρέσεις. Να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση με τις άλλες χώρες που πέρασαν τη διαδικασία», τόνισε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης΄, απορρίπτοντας επί της ουσίας την προληπτική γραμμή

Από εκεί και πέρα είπε ότι πρέπει να μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας από τις αγορές και « να έχουμε το δικό μας σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Να το σχεδιάσουμε εμείς, να έχουμε την «ιδιοκτησία» του. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί η κυβέρνηση, σημείωσε.

Όπως είναι βασικό να θωρακιστεί η χώρα καθώς βγαίνοντας από ένα καθεστώς χρεοκοπίας είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ. Για να το αντιμετωπίσουμε συμφωνήσαμε με τους θεσμούς ότι η καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποθέματα. Να έχουμε τον δικό μας κουμπαρά, ώστε αν κάτι συμβεί να έχουμε τα χρήματα να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Ηδη με τα χρήματα που μαζέψαμε και αυτά που έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν οι θεσμοί πλησιάζουμε στο να καλύψουμε τις ανάγκες του επόμενου χρόνου.

Ακόμη, ο ίδιος τόνισε ότι η προληπτική γραμμή δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, το μεταθέτει. «Σημαίνει μια ημιμνημονιακή κατάσταση, εγκρίσεις από κοινοβούλια και διαπραγματεύσεις. Από την άλλη πλευρά η προληπτική γραμμή ισχύει για ένα ή δυο χρόνια το πολύ. Τι θα γίνει αν μετά υπάρξει πρόβλημα; Θα έχουμε νέα προγράμματα;» αναρωτήθηκε.

Ένας επιπλέον λόγος για το μαξιλάρι είναι ότι στην ευρωζώνη δεν υπάρχει ο θεσμός «ύστατου δανειστή», όπως στις ΗΠΑ και αλλού. Ισως αυτό το μαξιλάρι θα μπορούσε αν δεν χρειαστεί θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα Ταμείο ώστε να ξέρουν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της. Ο ίδιος εκτίμησε ότι για πρώτη φορά συζητείται σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL